Autor Wątek: Jakie tarcze i klocki polecacie?  (Przeczytany 11309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
Jakie tarcze i klocki polecacie?
« dnia: 08 Lutego 2020, 14:54:21 »
Witam. Przymierzam się powoli do wymiany tarcz i klocków (przód) w mojej 1.8VVTI.
Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakieś firmy polecacie lub odradzacie?
Chciałbym się zmieścić w kwocie 400-500zł.
Kupiłem kiedyś tarcze i klocki Brembo do poprzedniego Civica i piszczały jak cholera...

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Jakie tarcze i klocki polecacie?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2020, 15:02:06 »
ATE

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2020, 11:26:00 »
Do CV na przód zakladalem ate, brak problemow, koszt troche ponad 500zl.
Do poprzedniego auta nissan zakladalem trw, tez brak problemow.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2020, 16:42:25 »
Też się zastanawiam nad tymi ATE. A proszę o radę jakie tam są wymiary tarcz? Na aukcjach podają różne opcje, już nie wiem czego dokładnie szukać.
Czy w naszych 1.8 jest tarcza ATE 24.0126-0138.1 ?
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2020, 16:52:28 wysłana przez mar11111 »

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2020, 17:50:05 »
A ja zakładam Brembo, cena pewnie z połowę ATE i uważam że są bardzo dobre, co do piszczenia to mi nigdy nie piszczały ale to może kwestia założenia (odpowiednie smary/pasty w odpowiednich miejscach i blaszki przeciw piszczeniom i oczywiście wcześniejsze dobre oczyszczenie).

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2020, 19:07:37 »
Zgodzę się że Brembo są tańsze od Ate ale pytanie mam o te smary/pasty...? Kwestia montażu (kiedyś w civic) była wykonana poprawnie, wszystko idealnie wyczyszczone itd.
Znalazłem na allegro ATE za 327zł z z drugiej strony za 322 zł jest też cały zastaw Brembo (klocki+tarcze).
Co tu zrobić żeby założyć, nie mieć problemu i zapomnieć o temacie? :)

A jak się ma do jakości np Bosch czy Trw?
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2020, 19:16:24 wysłana przez mar11111 »

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2020, 20:57:34 »
dziwnie tanio znalazłeś, to nie podróbki? popatrz ceny w sklepach bo dziwnie tanio się to wydaje, ja w sklepie internetowym płaciłem ponad 500zl i szukalem gdzie najtaniej w sklepie. a co do rozmiaru tarcz to pewnie zależy która wersja CV.

Offline Verso08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2020, 22:45:40 »
Polecam klocki Remsa.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2020, 06:08:51 »

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2020, 18:18:48 »
Zgodzę się że Brembo są tańsze od Ate ale pytanie mam o te smary/pasty...? Kwestia montażu (kiedyś w civic) była wykonana poprawnie, wszystko idealnie wyczyszczone itd.
Znalazłem na allegro ATE za 327zł z z drugiej strony za 322 zł jest też cały zastaw Brembo (klocki+tarcze).
Co tu zrobić żeby założyć, nie mieć problemu i zapomnieć o temacie? :)

A jak się ma do jakości np Bosch czy Trw?

Co do czyszczenia zakładania są "różne szkoły" , oryginalnie na tył klocków były założone blaszki anty-piszczące, dość często mechanicy przy montażu nowych je usuwają, dodatkowo zarówno klocek z tyłu powinien być "przyklejony" do tej blaszki na paście montażowej, a znowu blaszka przyklejona tak samo na paście montażowej do zacisku hamulcowego, dodatkowo niektóre klocki mają podkładki antywibracyjne w zestawie, jak ich niema warto dołożyć. Dodatkowo trzeba dobrze wyczyścić blaszki prowadzące klocki hamulcowe (ja nic tam nie smaruje) i nasmarować prowadnice klocków hamulcowych (smar do tego) i też smaruje tłoczek hamulcowy (inny smar niż do prowadnic).

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2020, 20:41:25 »
Rozeznałem sprawę i generalnie najczęściej mi polecają ATL i Remsa. Z tym że w przypadku tej drugiej opcji to tarcze i klocki zamknę w kwocie ok 460zł. Biorę Remsy :)

Offline emilradom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lutego 2020, 16:29:46 »
Ja do toyki montowałem ostatnio zestaw tarcz i klocków ATE. Po odpowiednim dotarciu bo to bardzo ważne hamulce rewelka. Bez pasów wylot przez szybę gwarantowany???? ale najważniejsze to prawidłowe dotarcie według zaleceń ATE.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2020, 16:57:25 »
Dostałem tarcze, będę montował w tym tygodniu. Prosze doradźcie mi jak czyścicie piaste przed montażem? W japońcach trochę lipa bo szpilki wystają. Macie jakieś patenty na to? Tak żeby to porządnie wyczyścić a i sie nie urobić za dużo...

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Lutego 2020, 19:09:56 »
Tak, wybić szpilki. A jak nie to szczotką drucianą ile się da i papier ścierny, miłej zabawy ;)

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2020, 15:02:11 »
Jeszcze mam szybkie pytanie, bo pomyślałem że warto wymienić płyn hamulcowy przy okazji wymiany tarcz.
Proszę podpowiedzcie mi jak jest w corolce?? Sprzęgło ma wspólną instalację z hamulcami? Może by wymienić też w sprzęgle bo w sumie to pedał chodzi ciężej niż w co niektórych innych autach???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl