Autor Wątek: RAV4 V - skrzypienie przy pedale sprzęgła / wymiana łożyska oporowego  (Przeczytany 21148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Remigiusz

• Toyot Leżący
  • *
Cześć! Chciałem się podzielić info nt. skrzypiącego pedału sprzęgła w nowej ravce V, przebieg 2000 km, silnik 2.0 173 KM. Otóż okazało się dzisiaj w serwisie, że nie będzie to kwestia nasmarowania jakiegoś elementu rodzajem 'WD-40', ale do wymiany jest łożysko oporowe, co wiąże się z demontażem całej skrzyni biegów. Takie coś w Toyocie i to po 2 tys. km...  :| Ktoś też miał taki problem? Może się zanosić na masową wymianę w serwisach.

Offline Kaka84

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 V - skrzypienie przy pedale sprzęgła / wymiana łożyska oporowego
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2020, 18:26:26 »
Mam takie wrażenie że rav4 V 2.0 ma niszową sprzedaż większość klientów decyduje się na 2.5 hybrid a tam nie ma pedału sprzęgła

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2020, 18:49:58 »
Nie ma co dorabiać teorii spiskowych, zastosowali kiepskiej jakości części i juz. Łożysko sprzęgła powinno się najwcześniej wymienić razem ze sprzęgłem ale nigdy wcześniej.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2020, 19:37:04 »
Chyba mam coś podobnego (skrzypienie) . Serwis stwierdził to od razu czy trzeba było kilka wizyt?
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2020, 19:41:37 wysłana przez Krzys »

Offline Remigiusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2020, 19:53:48 »
Chyba mam coś podobnego (skrzypienie) . Serwis stwierdził to od razu czy trzeba było kilka wizyt?

Podjechałem do Toyoty, zajęło im godzinę rozpracowywanie tematu. Po czym stwierdzili, że był już taki przypadek i dokładnie taki sam dźwięk wydawał pedał sprzęgła. Oni to nagrywają, żeby potem wysłać do Toyoty Motor Poland po refakturę kosztów. Teraz czekam na cześć, a potem jeden dzień pracy, ale dadzą auto zastępcze. A co do innego komentarza: nie widzę sensu dopłacania 30 tys. do hybrydy. Ani to się nie zwróci w tak dużym aucie, ani komfort jazdy nie lepszy. To jest marketing i tyle, pewnie marża zysku jest wyższa. Argument, że silnik benzynowy u Toyoty jest niszowy i łożyska oporowe się psują po 2000 km - doprawdy zabawne.

Offline Ave1a3

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2020, 20:44:27 »
Miałem podobną sytuację z skrzypieniem przy wyciskaniu pedału sprzęgła. Temat był zauważalny do przebiegu ok. 3000 km, po tym okresie samoistnie ustąpił. W obecnej chwili przebieg wynosi ponad 10000 km i odpukać skrzypienie na razie nie słychać.
Praktycznie od nowości występuje inne zjawisko, a mianowicie jadąc na piątym biegu, przy dodawaniu i ujmowaniu gazu drążek zmiany biegów przesuwa się do przodu i do tyłu. Występuje to tylko na piątym biegu.
Zgłaszając temat w serwisie, otrzymałem odpowiedź że temat na razie nie jest  im znany, został przekazany do centrali i czekają na odpowiedź.
Pytanie do posiadaczy manualnej skrzyni, czy też takie zjawisko jest u Was zauważalne?

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2020, 22:15:01 »
@Remigiusz, dziękuję za informację Podjadę przy wolnej chwili sprawdzić.@Ave1a3, nie zwracałem uwagi, sprawdzę jutro

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2020, 23:46:57 »
A co do innego komentarza: nie widzę sensu dopłacania 30 tys. do hybrydy. Ani to się nie zwróci w tak dużym aucie, ani komfort jazdy nie lepszy.
Roznica w cenie wersji active hybryda vs nie-hybryda byla max 26 tys...(teraz juz po ekobonusie 16 tys) ale i wyposazenie inne:
1. Skrzynia cvt vs manualna
2. klimatyzacja automatyczna vs manualna
3. felgi aluminiowe vs stalowe
4. 218KM vs 173KM
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2020, 23:51:23 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Remigiusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2020, 11:51:20 »
A co do innego komentarza: nie widzę sensu dopłacania 30 tys. do hybrydy. Ani to się nie zwróci w tak dużym aucie, ani komfort jazdy nie lepszy.
Roznica w cenie wersji active hybryda vs nie-hybryda byla max 26 tys...(teraz juz po ekobonusie 16 tys) ale i wyposazenie inne:
4. 218KM vs 173KM
Dyskusja tu o czymś innym naprawdę. Ale OK  :grin: Zupełnie nie potrzebuję klimy automatycznej, zwykła z cyfrowymi wskaźnikami robi swoje. RAV4 jako jeden z nielicznych suvów ma wartości terenowe i do takich aspiruje, większość innych suvów to bulwarówki. Ja jeżdżę trochę po bezdrożach i felgi aluminiowe pasują do takiej jazdy, jak ubrać trampki i iść na Rysy. Polerujcie je sobie po jeździe po błocie lub zasolonej nawierzchni w zimie. Ze skrzynią CVT się zgodzę, ale nie trzeba mieć hybrydy do tego. Moc większą OK - pytanie czy warto tyle dopłacać, 173 KM + przycisk Sport, który naprawdę zwiększa zryw, zupełnie mi wystarcza. Dopłaty? Nie było ich rok temu, kto dostanie i kiedy - życzę powodzenia. Niech różnica nawet jest tylko 16 tys. - wolę za tą kasę pojechać na miesiąc do Japonii. Kwestia priorytetów!  :cheesy:

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lutego 2020, 12:06:46 »
Remigiusz, tu nie chodzi o to czy ktos cos z wyposazenia potrzebuje czy nie tylko chodzi o uczciwe porownanie wyposazenia bo tak jak napisales wczesniej, to wygladalo to tak, ze trezeba doplacic 30 tys tylko za "baterie pod tylnym siedzeniem"....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lutego 2020, 12:20:20 »
4. 218KM vs 173KM
Dyskusja tu o czymś innym naprawdę. Ale OK  :grin: Zupełnie nie potrzebuję klimy automatycznej, zwykła z cyfrowymi wskaźnikami robi swoje. RAV4 jako jeden z nielicznych suvów ma wartości terenowe i do takich aspiruje, większość innych suvów to bulwarówki. Ja jeżdżę trochę po bezdrożach i felgi aluminiowe pasują do takiej jazdy, jak ubrać trampki i iść na Rysy. Polerujcie je sobie po jeździe po błocie lub zasolonej nawierzchni w zimie. Ze skrzynią CVT się zgodzę, ale nie trzeba mieć hybrydy do tego. Moc większą OK - pytanie czy warto tyle dopłacać, 173 KM + przycisk Sport, który naprawdę zwiększa zryw, zupełnie mi wystarcza. Dopłaty? Nie było ich rok temu, kto dostanie i kiedy - życzę powodzenia. Niech różnica nawet jest tylko 16 tys. - wolę za tą kasę pojechać na miesiąc do Japonii. Kwestia priorytetów!  :cheesy:

W obecnej sytuacji proponuje Ci wycieczkę do Chin. Wyjdzie taniej bo bilet tylko w jedną stronę będzie potrzebny.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lutego 2020, 15:43:14 »
@mazur twoja odpowiedź jest tylko nikomu niepotrzebną złośliwością.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2020, 18:10:37 »
nie ma co się obrażać, w tym co powyżej napisano jest trochę prawdy. toyota promuje hybrydy i do ich dopracowania od lat przykłada się najbardziej; być może kosztem pozostałych modeli, wszak budżet nie jest z gumy. niemniej właściciele benzyniaków też powinni być zadowoleni, na tle innych marek ich usterkowość jest żadna..

Offline Remigiusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2020, 19:50:20 »
 :czerwona:
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2020, 20:43:45 wysłana przez Remigiusz »

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Lutego 2020, 19:22:50 »
Opisywałem mój przypadek ze skrzypiącym łożyskiem wcześniej. Teraz jestem po wymianie.
U mnie skrzypiało od początku. Myślałem, że to jakaś sprężyna, sworzeń albo, że coś ociera.
Pojechałem do serwisu. Pan przejechał się ze mną, nagrał dźwięk, potwierdził, że problem jest.

Odstawiłem auto, serwis stwierdził, że to nic "powierzchownego" i trzeba im zostawić auto na dzień.
Umówiliśmy się, auto zostało na dzień i wtedy stwierdzili, że to łożysko hydrauliczne. Oczywiście nie słyszeli wcześniej o takim przypadku.
Stwierdzili, że muszą zamówć część i umówiliśmy się kolejny raz.
W międzyczasie, po wizycie w serwisie zauważyłem, że przy przyspieszaniu, głównie między 2,5 a 4 tys. obr. silnik nieznośnie wyje. Wcześniej tego nie było. W trybie Eko nieco mniej, na Sport masakra. Uznałem, że to zostawię i zobaczę co będzie po wymianie łożyska.

Łożysko wymienili (przy okazji powiedzieli mi, że mają już cztery takie przypadki w Polsce, była to połowa stycznia), buczenie na wyższych obrotach całkowicie ustało, ale mam wrażenie, że pojawiło się przy niskich i na wolnych. Taki dźwięk jak w wyczynowych silnikach, tylko oczywiście dużo ciszej. Wcześniej tego raczej nie było.

Zastanawiam się co może być powodem ? Wcześniej to buczenie, teraz nieco cichsze ale jednak. Czy coś nie tak przy demontażu/montażu w czasie wymiany łożyska ? Ma ktoś jakiś pomysł ? A może ten silnik po prostu tak pracuje na niższych obrotach. Przy odpaleniu wchodzi na obroty i też jest takie wycie przez kilka sekund. Jak to u Was wygląda ?

Ostatecznie łożysko przestało skrzypieć, ale nie do końca. Czasami pojawia się jakiś dźwięk, chociaż raczej cichszy. Mam wrażenie, że część ma po prostu wadę.
Zapewne jeżeli ilość reklamacji (kosztów) przekroczy odpowiedni poziom, to temat ruszą.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2020, 19:27:58 wysłana przez Akrobat »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl