Autor Wątek: RAV4 V - skrzypienie przy pedale sprzęgła / wymiana łożyska oporowego  (Przeczytany 21183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 V - skrzypienie przy pedale sprzęgła / wymiana łożyska oporowego
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Listopada 2022, 20:51:15 »
Ta skrzynia Toyocie nie wyszła,  bez dwóch zdań.
W benzynie direct shift CVT, bo w hybrydzie wybór  oczywisty i jedynie możliwy/słuszny, czyli e-CVT.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2022, 20:55:33 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Listopada 2022, 08:39:59 »
W poprzednie Ravce 2013 r diesel miałem manual. Od nowości haczyła dwójka. Każdy bieg wchodził ok przy umiarkowanym naciśnięciu sprzęgła, a dwójka, żeby nie haczyła musiała mieć zawsze sprzęgło w podłodze. Dwa razy zgłaszałem w ASO, coś tam niby przeregulowali, ale stwierdzili, że sterowanie hydrauliczne i więcej nic nie zrobią. Przejeździłem z tym " defektem" 140 tys km i sprzedałem samochód. Jak nauczyłem się inaczej wciskać sprzęgło, to potem już mi to nie przeszkadzało. Ale jakaś wada w tych skrzyniach była.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Listopada 2022, 23:31:36 »
Czyli generalnie poszedłbyś teraz w CVT? E-CVT?
Teraz tak. Rozmawiałem z mechanikiem i twierdził , że to skrzypienie niczemu nie zagraża i można z tym jeździć a co najwyżej może wkurzać  lecz  ile w tym prawdy to nie wiem. Co do skrzyni to czasami  gdzieś tam haczy (2) lecz to miałem we wszystkich "japońcach" i do tego się przyzwyczaiłem.
Zobaczymy co będzie dalej.  :cheesy: Czekam na części i naprawę gwarancyjną.

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V M/T AWD
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Marca 2023, 00:46:55 »
Podbijam temat bo jako świeży użytkownik Rav4 z manualną skrzynią jestem ciekaw czy problem został rozwiązany.
Mój samochód jest z października 2022 roku, wiec mam nadzieje ze przynajmniej ten problem jest rozwiązany

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Marca 2023, 06:23:14 »
  października 2022 roku, wiec mam nadzieje ze przynajmniej ten problem jest rozwiązany

Tak
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Marca 2023, 11:53:09 »
@Colin tak z ciekawości, co było przyczyną? Zastosowali inny wysprzęglik/pompę? Czy coś z banalnych przelotek/sprężynek itp?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2023, 11:56:00 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Marca 2023, 12:11:40 »
O to ja też poproszę coś więcej bo i ciekawość mnie zżera a jako użytkownik 6M/T to wiadomo.... chce się wiedzieć.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Kwietnia 2023, 20:31:46 »
Wczoraj byłem w drugim ASO tam gdzie robiłem roczny przegląd a przy okazji zgłosiłem sprawę sprzęgła.   Ich wcześniejsza diagnoza to "zacierające się tuleje na pedale sprzęgła".
Wg zestawienia wymienili zatrzask, 4 tuleje, uchwyt i kołek. G.... to dało bo dalej skrzypi, może nie zawsze , ale słychać. Tak więc problem istnieje o ile jest problemem bo jak włączę radio głośniej to go nie słyszę.  :-) Pozostało mi ostatnie ASO w Krakowie do którego może wybiorę się po wakacjach lub uznam , że TTTM i sprawa będzie zakończona. Nie wykluczam też podjechania do znajomego mechanika aby mi problem zdiagnozował a ja ewentualnie info przekażę do serwisu - to jednak ostateczność.
A jeszcze jedno, podjechałem na umówioną godzinę a auto i tak stało na parkingu przez 90 minut aby po tym czasie ktoś go wziął do warsztatu i oddał  rzekomo naprawione  po 45min. Tak się szanuje czas klienta.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Maja 2023, 20:01:45 »
Po tygodniu po naprawie skrzypienia prawie nie ma. Czyżby po smarowaniu i wymianie tulei dało to efekt? Na to wygląda.    :-)

Offline rafad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Maja 2023, 01:49:38 »
To dobra wiadomość. U mnie na razie cisza, ale jakby co to przynajmniej nie będzie paniki.
Więc oby nastała błoga cisza.

Offline stalowyszczur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 my22
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Maja 2023, 15:33:08 »
u mnie w samochodzie kupionym w czerwcu 2022 po 11 miesiącach i przejechaniu 6500km (mało tym jeżdżę) również zaczęło skrzypieć, wystarczy pojeździć 10-15 minut i skrzypienie osiąga maksymalny, bardzo wyraźny poziom, jest to na 100% odgłos spod maski (żona wciskała sprzęgło na wyłączonym silniku a ja lokalizowałem źródło dźwięku), do ASO jestem umówiony na wtorek,

generalnie skoro:
1. na wciśniętym całkowicie sprzęgle i włączonym silniku nic nie skrzypi
2. skrzypi tylko w czasie zmiany głębokości wciśnięcia sprzęgła

to znaczy, że to jakiś element, który przekazuje ruch stopy na sprzęgło od strony 'pod maską' - gdzieś ktoś nie dał smaru lub jakiś element nie trzyma wymiarów. Tam jest być może łożysko zespolone z całym mechanizmem i wychodzi tylko rurka na ciśnienie z pedała - wtedy faktycznie trzeba cały ten element wymienić. Jestem w stanie uwierzyć, że oprócz nieprzyjemnego odgłosu właściwego dla 20 letnich zaniedbanych pojazdów nie zagraża to niczemu, możliwe nawet, że po jakimś czasie się "wyrobi" i przestanie skrzypieć, ale nie zamierzam tak jeździć bo to nie dosyć, że jest słyszalne nawet jak używam radia to daje też odczuwalny rezonans na pedale.

Dla porównania mam od nowości renault clio z 2011 roku, przebieg około 120 tys. km, pierwsze sprzęgło na pokładzie, zero odglosów dziwnych i problemów mechanicznych. Dwie drobne usterki elektryczne zaliczone po 10 latach jazdy (zły projekt połączenia lewej gałki kierownicy z prawą gałką kierownicy, gdzie druty pracowały przy używaniu kierunkowskazów i po 10 latach niektóre się przerwały powodując chaos w komputerze + przerwanie styków elektrycznych w reflektorze z powodu utleniania materiałów). Koszt naprawy obu usterek wyniósł 100zł.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2023, 15:41:55 wysłana przez stalowyszczur »

Offline stalowyszczur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Maja 2023, 10:29:03 »
byłem na przeglądzie i przy okazji to sprawdzili i zamawiają części (łożysko oporowe do wymiany), na części czeka się od 2 dni do 2 miesięcy zależnie od dostępności,
na pytanie czy coś mi grozi jeśli pojadę na trasę odpowiedzieli, że nic oprócz słuchania tego zgrzytania.

Offline stalowyszczur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Czerwca 2023, 15:54:03 »
mały update dla potomnych:

części były w Warszawie więc 2 dni dostawa, natomiast termin w serwisie mam na 16 czerwca bo nie było wcześniej 8h okienka (a tyle ma potrwać naprawa).

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Czerwca 2023, 11:47:26 »

na pytanie czy coś mi grozi jeśli pojadę na trasę odpowiedzieli, że nic oprócz słuchania tego zgrzytania.
Tak to prawda , prócz skrzypienia nic się nie działo. Jak wcześniej napisałem u mnie wszystko już jest OK. Nic nie skrzypi. Ostatnia a może wszystkie naprawy pomogły.

Offline stalowyszczur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Czerwca 2023, 20:25:11 »
Tak czy siak nie stawiałbym na to zbyt wiele bo skoro skrzypi to znaczy, że coś ociera, a jak coś gdzieś ociera - to jest tego coraz mniej z upływem czasu - i zmieniają się wymiary elementów. Nie znając dokładnego punktu, który się ściera nie mam jak ocenić długoterminowych konsekwencji (żadne / niemożliwość jazdy / niemożliwość zmiany biegu) - dobrze, że to się stało teraz, a nie po 3 latach i Toyota bierze to na klatę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl