Autor Wątek: Gwizdy w nowej Rolce przy prędkości powyżej 150/h  (Przeczytany 7116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gucio 1

• Gość
Gwizdy w nowej Rolce przy prędkości powyżej 150/h
« dnia: 06 Czerwca 2005, 17:25:15 »
Witam serdecznie wszystkich na forum, jestem tu pierwszy raz i już mam ciekawy problemik związany z moją nową Corollą. Wydaje mi się że nie był poruszany.
Nabyłem to cudo w styczniu br. (rocznik 2004), wersja 1.6 SOL HB 5dr, produkcja japońąska. Nie jeżdżę wiele, mam dotychczas przejechane jakieś 4 tys. km.
Wykonanie moim zdaniem ma mnóstwo niedociągnięć - źle spasowana dźwignia  hamulca ręcznego, trzeszcząca na kostce deska rozdzielcza, nie domykajace się tylne drzwi - trzeba mocniej trzasnąć, nadwrażliwy ABS, mało precyzyjna skrzynia biegów itp. To wszystko to powiedzmy kosmetyka. W zachwyt nad wykonaniem jednak nie wpadłem.
Ostatnio odkryłem bardziej przykre zjawisko - otóż przy rozpędzeniu samochodu do prękości powyżej 150 km/h z deski rozdzielczej (przynajmniej tak mi się wydaje) zaczyna wydobywać sie głośny, przeciągły gwizd. Trudno było mi dokładnie ustalić skąd się wydobywa (byłem sam, a przy tej prędkości trzeba uważać na drogę), ale brzmiało jakby ze środkowego panela. Prółbowałem wyłączyc radio (na początku myslałem, że to głośniki), klimatyzację, cały obieg powietrza - nic nie pomagało. Zwalniałem to przestawało gwizdać (pogwizdywało jeszcze przy 130), przyspieszałem to gwizd wracał.

Działo się tak parę dni temu, od tamtego czasu nie sprawdzałem czy się to powtarza, bo nie na codzień ma się okazję jeździć po autostradzie. Na zwykłej drodze nie mam takich "sportowych" ambicji. Dodam, że gwizd jest naprawdę uciążliwy. Będę pewnie musiał odwiedzi ASO, co mi się nie uśmiecha z uwagi chociażby na brak czasu no i trudność w zaprezentowaniu usterki.

Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? Bedę wdzięczny za wszelkie uwagi.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2006, 22:28:22 wysłana przez Pigletto »

tunix

• Gość
Gwizdy w nowej Rolce przy prêdko¶ci powy¿ej 150/h
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2005, 18:15:49 »
Miałem krótko 1.6 z takim objawem ale od 170 w górę. Serwis powiedział, że nie będzie tak szybko jeździć i że nic nie poradzą :) IMHO to gwizdała jakaś uszczelka - zobacz czy żadna nie odstaje itp.

tx

Kroket

• Gość
Re: Gwizdy w nowej Rolce przy prêdko¶ci powy¿ej 150/h
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2005, 08:47:10 »
Cytat: Gucio 1
Czy ktoś z was spotkał sięz czymś takim? Bedęwdzięczny za wszelkie uwagi.

Jesli mowimy o gwizdaniu ale dosc niskotonowym, ktore dochodzi gdzies z przodu samochodu, to nalezy sciagnac antene :). Powaznie. Wlasnie szukam jakiegos krotkiego kikuta. Jak nic nie znajde, sprobuje obciac.

niedzio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2005, 11:13:48 »
Może sięmylę, ale czy to nie może być linka prędkościomierza ?? (znajomy miał kiedyś taki przypadek, ale nie w toyocie :) )

darol

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2005, 18:50:44 »
a ja myślęże to po prostu Anioł Stróż sięodzywa  :D  
Zwolnij ...

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2005, 20:31:21 »
mi nawet wystajaca antena nie gwizdzy przy 180km/h i zamknietym oknie, a moze silniczek juz tak wyje ze zagłusza takie dzwieki :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2005, 08:23:22 »
Jako calkiem jeszcze swiezy uzytkownik nowej E12 potwierdzam zaobserwowane objawy: tylna klapa, reczny, skrzynia... na razie deska nie skrzypi, ale za to sie chorobliwie rysuja wskazniki (ale to wiadomo).

Jezeli chodzi o piszczenie to moze byc antena. U mnie powyzej 160 gra cala orkiestra, mam jeszcze dodatkowa mala antene do CB, a od magnesu mocujacego do bagaznika jeszcze kabel na wierzchu.
Głowix

el_presidente

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2005, 21:44:09 »
Kiedyś miałem piszczenie w Corolli E10. Powodem było radio za zl Jak miałem je włączałem to coś z przodu piszczało i jak wkręcałem auto na obroty to głośniej to piszczało, a jak zniżałem obroty słabiej piszczało  :chmmm

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2005, 14:39:17 »
W e 10 tez mialem podobny problem. od 160 gwizdalo ze hej. Okazalo sie ze przyczyna byly
przednie drzwi w okolicach szyby. Uszczelki byly prawie nowe. Znajomy blacharz troche mi ponaginal drzwi i
problem od razu zniknal.

przewoos

• Gość
Re: Gwizdy w nowej Rolce przy prêdko¶ci powy¿ej 150/h
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwca 2005, 00:49:31 »

Czy ktoś z was spotkał sięz czymś takim? Bedęwdzięczny za wszelkie uwagi.

Mam to samo..    :mad   Jak dla mnie to wina leży w układzie wentylacji.. coś powoduje zawirowania powietrza i gwizd gotowy. Zobaczymy co mi serwis na to powie..   :anarty

Gucio 1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwca 2005, 18:00:06 »
Ostatnio docisnąłem do 160 i tym razem nic nie gwizdało. Dodam, że nie było wtedy przy mnie nikogo z serwisu. Z ustaerkami tak bywa, że tylko w obecności fachowego personelu naprawczego nie dają o sobie znać  :D Może wiatr ma na to jakiś dodatkowy wpływ. Gdy gwizdało pamiętam, że był dość mocny.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Czerwca 2005, 12:43:24 »
[...]Może wiatr ma na to jakiś dodatkowy wpływ. Gdy gwizdało pamiętam, że był dość mocny.

Jesli kiedys bedzie gwizdac, zatrzymaj sie i sciagnij antene. Sam zobaczysz :)...

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Gwizdy w nowej Rolce przy pr�ªdko�œci powy�¿ej 150/h
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2006, 13:56:41 »
W nowej Rolce mojej Kobietki jest ta sama akcja - mozna swira dostac - co ciekawe po zimie teraz piszczy juz przy 130-140km/h a czasem nawet potrafi pisknac podczas mijania sie z Tirem.Czeka na serwisik.Ja mysle ze to jakas uszczelka przy szybie - albo zle wklejona szyba, albo faktycznie zawirowania w nawiewach.Niech sie poca Serwisanci bo raczej anteny nie dam im zdjac :D

Kroket

• Gość
Odp: Gwizdy w nowej Rolce przy pr�ªdko�œci powy�¿ej 150/h
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maja 2006, 21:20:49 »
...Niech sie poca Serwisanci bo raczej anteny nie dam im zdjac :D
Wymien antene na bez oplotu. Ja kupilem taka za 30pln. I zaczyna gwizdac przy 180 km/h co jest juz akceptowalne :).

Gucio 1

• Gość
Odp: Gwizdy w nowej Rolce przy prędkości powyżej 150/h
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maja 2006, 23:00:40 »
To na pewno nie ma nic wspólnego z anteną. W celach testowych w ogóle ją ściągnąłem i jak gwizdało tak gwiżdże. Z wszystkich przyczyn, które w tym temacie podaliście (za co serdecznie dziękuję) najbardziej podejrzewam źle wklejona przednią szybę. Nawet w ASO mi powiedzieli, że tak maja partie z silnikiem diesla. Zaoferowali nawet wymianę szyby, ale na razie się wstrzymywałem bo nie mam na to czasu - dodatkowe czynności z wymianą naklejki z numerami rejestracyjnymi.
A tymczasem musze moją Rolkę pochwalić - w piatek jechałem A4 z Legnicy do Katowic i tylko raz nieśmiało zagwizdała, a jak na siebie to jechałem wyjątkowo ostro. Ma już ponad rok - może to była jakaś choroba wieku dziecięcego... Oby :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl