Witam serdecznie wszystkich na forum, jestem tu pierwszy raz i już mam ciekawy problemik związany z moją nową Corollą. Wydaje mi się że nie był poruszany.
Nabyłem to cudo w styczniu br. (rocznik 2004), wersja 1.6 SOL HB 5dr, produkcja japońąska. Nie jeżdżę wiele, mam dotychczas przejechane jakieś 4 tys. km.
Wykonanie moim zdaniem ma mnóstwo niedociągnięć - źle spasowana dźwignia hamulca ręcznego, trzeszcząca na kostce deska rozdzielcza, nie domykajace się tylne drzwi - trzeba mocniej trzasnąć, nadwrażliwy ABS, mało precyzyjna skrzynia biegów itp. To wszystko to powiedzmy kosmetyka. W zachwyt nad wykonaniem jednak nie wpadłem.
Ostatnio odkryłem bardziej przykre zjawisko - otóż przy rozpędzeniu samochodu do prękości powyżej 150 km/h z deski rozdzielczej (przynajmniej tak mi się wydaje) zaczyna wydobywać sie głośny, przeciągły gwizd. Trudno było mi dokładnie ustalić skąd się wydobywa (byłem sam, a przy tej prędkości trzeba uważać na drogę), ale brzmiało jakby ze środkowego panela. Prółbowałem wyłączyc radio (na początku myslałem, że to głośniki), klimatyzację, cały obieg powietrza - nic nie pomagało. Zwalniałem to przestawało gwizdać (pogwizdywało jeszcze przy 130), przyspieszałem to gwizd wracał.
Działo się tak parę dni temu, od tamtego czasu nie sprawdzałem czy się to powtarza, bo nie na codzień ma się okazję jeździć po autostradzie. Na zwykłej drodze nie mam takich "sportowych" ambicji. Dodam, że gwizd jest naprawdę uciążliwy. Będę pewnie musiał odwiedzi ASO, co mi się nie uśmiecha z uwagi chociażby na brak czasu no i trudność w zaprezentowaniu usterki.
Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? Bedę wdzięczny za wszelkie uwagi.