Autor Wątek: Niska jakość wycieraczek.  (Przeczytany 22847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Niska jakość wycieraczek.
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marca 2021, 09:33:01 »
Jedźcie do ASO, mają na to akcję serwisową - doginają ramiona wycieraczek pod innym kątem i jest spokój. Pół godzinki i po temacie, wycieraczki zbierają jak należy.
0054/IT/2020 TYTUŁ DOKUMENTU ,,ZBYT NISKA SKUTECZNOŚĆ WYCIERACZEK SZYBY CZOŁOWEJ.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marca 2021, 11:48:49 »
Jedźcie do ASO, mają na to akcję serwisową - doginają ramiona wycieraczek pod innym kątem i jest spokój. Pół godzinki i po temacie, wycieraczki zbierają jak należy.
0054/IT/2020 TYTUŁ DOKUMENTU ,,ZBYT NISKA SKUTECZNOŚĆ WYCIERACZEK SZYBY CZOŁOWEJ.
Czy jesteś po takiej akcji? Interesuje mnie jak długo masz już poprawione ramiona. Pojawiają się głosy, że problem wraca po czasie.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Marca 2021, 12:23:20 »
W zeszłym tygodniu byłem, żadna filozofia, samemu można sobie dogiąć jak efekt rozmazywania wróci :) kiedyś nawet w 101 napraw Grzesiek pokazywał jak to zrobić płaskim kluczem i ASO robi to tak samo.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 12:33:43 wysłana przez lukasz5000 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Marca 2021, 12:52:38 »
Na pałę to nie sztuka, potem albo skrzypią, albo szybko się zużywają itp. Oni jakiś przyrząd mają, do tego też wymieniają lewe pióro.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Marca 2021, 15:20:13 »
Przyrząd? Haha :grin: kątomierz i płaski klucz. Jak usterka będzie wracać to wystarczy trochę dogiąć/skręcić ramię. Łatwo nie idzie wiec nie ma obawy o nadmierne przekręcenie.
Nie zmienia to faktu, że taka usterka w ogóle nie powinna mieć miejsca. Jak oni testowali te samochody, że często już po paru dniach użytkowania wycieraczki już rozmazują...?

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marca 2021, 17:29:35 »
U mnie po ustawieniu kąta problem nie zniknął. Dwa razy byłem. Za drugim razem jeszcze sprawdzili inne pióra uniblade. I to też guzik dało. Na razie się poddałem :)

Offline SobekM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Kwietnia 2021, 09:36:36 »
Pytanko - czy po akcji z biuletynu z regulacją kąta wycieraczek - wymieniają wycieraczkę na nową sztukę?
W moim przypadku zostawili starą - którą wcześniej obrócili o 180 stopni no i efekt jest marny...

Offline lukasz5000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Kwietnia 2021, 21:40:56 »
Mają założyć nową i kropka, ja na drugi dzień z reklamacją jechałem, bo też nie wymienili od razu. Mam teraz dogięte ramie i nowe pióro.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Kwietnia 2021, 00:27:43 »
Moim zdaniem to nie dogięcie/dociśnięcie do szyby, a kąt ustawienia w górnym położeniu jest winny mazania, przynajmniej w RAV 4 którą ja posiadam (aczkolwiek, osobiście nie mam tego problemu, ale problem identyczny jak w moim dziale )
Wycieraczka w górnym położeniu nie jest w pionie, a jest jakieś 10 stopni pochylona w kierunku powrotu i "zagarnia" brud z powrotem. Tyle zauważyłem  w aucie z tym problemem u kolegi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline xraid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Czerwca 2021, 13:16:20 »
Mam ten sam problem. Wycieraczka kierowcy na powrocie zostawia smugi. Zgłaszałem w serwisie to twierdzą, że nic nie wiedzą i nie ma żadnej akcji. Próbowałem sam walczyć z tematem ale się poddaję. Doginanie ramienia nawet wymiana pióra na krótsze 65cm nic nie dała. Mega wkur...cy temat i zaczynam żałować zakupu tego samochodu bo przyglądając się innym tematom to chyba ta solidność to mit...

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Czerwca 2021, 14:17:27 »
Mam ten sam problem. Wycieraczka kierowcy na powrocie zostawia smugi. Zgłaszałem w serwisie to twierdzą, że nic nie wiedzą i nie ma żadnej akcji. Próbowałem sam walczyć z tematem ale się poddaję. Doginanie ramienia nawet wymiana pióra na krótsze 65cm nic nie dała. Mega wkur...cy temat i zaczynam żałować zakupu tego samochodu bo przyglądając się innym tematom to chyba ta solidność to mit...

Niestety ASO to loteria, zależy na kogo trafisz.
Na początek wyczyść porządnie szybę.
Podjedź może do innego ASO albo wróć do tamtego jak masz daleko i powiedz że jest na to biuletyn serwisowy więc nie sobie zajrzą do bazy. Ramię musi być dogięte pod odpowiednim kątem (o ile dobrze pamiętam pomiędzy 3 a 8 stopni w stosunku do szyby). Jak nie masz takiego przyrządu do pomiaru kąta to doginanie na ślepo może być mało skuteczne. Jeżeli nie wymienią pióra (bo chyba nie muszą), to odwróć sobie samą gumkę o 180 stopni.

U mnie przy przeglądzie jak im wytłumaczyłem o co chodzi, to zrobili.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2021, 14:19:54 wysłana przez D3F »

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Czerwca 2021, 22:35:25 »
Akcji serwisowej na wycieraczki nie ma ale serwisy mają przyrząd do doginania ramion który musiały zakupić. W mojej Corolli po dogięciu ramienia nie było poprawy. Dopiero wymiana pióra przez ASO poprawiła sytuację ale potwierdzam, że po jakimś czasie znowu maże. Chyba Toyota ma z tym jakiś problem bo jeździłem nową Camry i było to samo.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Czerwca 2021, 15:38:32 »
Akcji serwisowej na wycieraczki nie ma ale serwisy mają przyrząd do doginania ramion który musiały zakupić. W mojej Corolli po dogięciu ramienia nie było poprawy. Dopiero wymiana pióra przez ASO poprawiła sytuację ale potwierdzam, że po jakimś czasie znowu maże. Chyba Toyota ma z tym jakiś problem bo jeździłem nową Camry i było to samo.

Zdecydowanie producent ma z tym problem, tak jest w Corolli, RAV4, o której Krisman wyżej wspomniał, Camry... Słaba sprawa. :wallbash:

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Czerwca 2021, 08:55:00 »
W moim przypadku kilka dni temu przy okazji przeglądu wyregulowano na moją prośbę kąt jednej z wycieraczek (problem dotyczył tylko jednej strony). Pomogło - teraz wszystko wydaje się być OK.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Lipca 2021, 17:50:18 »
U mnie regulacja kąta w ASO i wymiana piór nic nie dały. Właśnie jestem po aplikacji niewidzialnej wycieraczki, ale muszę poczekać na przejazd w deszczu po zmierzchu, bo wtedy najbardziej te smugi widziałem. W sumie jeszcze przekładki gumki o 180 stopni nie próbowałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl