Autor Wątek: 1.6 LPG zepsuty z salonu - falują obroty  (Przeczytany 11664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damians85

• Toyot Leżący
  • *
1.6 LPG zepsuty z salonu - falują obroty
« dnia: 24 Lutego 2020, 22:23:48 »
Witam wszystkich. Chciałem zasięgnąć waszej opinii ponieważ odebrałem z salonu auto zepsute, ponieważ:
1. Nie działał GAZ (fabryczny LandiRenzo)
2. Nie działał zegarek (po ustawieniu i wyjęciu kluczyka zerował się)

Po jakimś czasie naprawili Gaz (zaczął działać) ale pojawiło się falowanie obrotów np. jadąc i wciskając sprzęgło wskazówka spada na 1000 potem na 1500 potem znowu na 1000 i delikatnie schodzi na 800 i tak już zostaje. Następnie ASO wezwało jakiegoś specjalistę z LandiRenzo i ten oto "fachowiec" spowodował że działa zegarek ale za to poziom paliwa jest pokazywany nie prawidłowo.
Zdarzyło się też raz gdy jechałem autostradą i chciałem zjechać na kawę, wcisnąłem sprzęgło a auto zgasło, odpaliłem i znowu zgasło, odpaliłem drugi raz obroty trochę powariowały i ustabilizowały się na 800.
Dodam że na benzynie auto potrafi się zachowywać podobnie jeśli chodzi o falowanie obrotów, sam już nie wiem co mam robić ciągle zgłaszam problemy i niby coś tam robią tylko irytuje mnie że w ciągu miesiąca byłem już 5 razy w ASO w końcu nie po to kupiłem nowe auto. Słyszałem coś o niedoładowanym aku no ale po trasie 150km powinien się chyba doładować.
Mak ktoś może jakiś pomysł? A może ktoś ma podobny problem?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: 1.6 LPG zepsuty z salonu - falują obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2020, 23:25:32 »
Kupiłeś nowe auto z już zamontowanym fabrycznym gazem ? - dziwne.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2020, 06:48:09 »
Mak ktoś może jakiś pomysł?

Tak na początek, to decyzja odnośnie montazu Landi Renzo nie była zbyt mądra o czym zaczynasz się przekonywać. Montaże są przeciętne, strojenie takie samo. Teraz pozostaje ci nękanie montera tego cuda, żeby był w stanie ja ogarnąć czyli porządnie wystroic - co  w Landi nie jest takie oczywiste a fachowców od tej instalacji prawie nie ma. Po montazu instalacji powinieneś sobie o niej przypominać tylko przy dystrybutorze.

Kupiłeś nowe auto z już zamontowanym fabrycznym gazem ? - dziwne.

Dlaczego ? Ja kupowałem Corollę  Warszawie na Bielanach i tez mi proponowano [cenzura] fajne Landi z ubezpieczeniem za okazyjne 5500 zł. Ja zapłaciłem po znajomosci 2200 a montazu i strojenia nawet nie ma co porównywać.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2020, 06:49:58 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2020, 07:54:10 »
Co do tej instalacji to słyszałem wiele pochlebnych opinii co do jej montażu w siedzibie firmy Landi Renzo w Warszawie na Łopuszańskiej http://www.landi.pl/monta%C5%BC-instalacji-gazowej-toyota-corolla-1,6-132-km-(97kw)-2017-lpg-landirenzo-omegas.html. Zwłaszcza, że Landi Renzo posiada do tego silnika 1,6 Toyoty tzw Kit czyli wystarczy taką gotową instalację tylko dobrze zamontować no i na koniec "tylko poprawnie wystroić". 

Tutaj co prawda w E 15 ale użytkownik zdaje relacje z takiego montażu i opinie po 1,5 roku użytkowania :)

- https://toyotacorollae15.wordpress.com/2017/10/08/instalacja-gazowa-lpg-landi-renzo-w-corolli-e15/
- https://toyotacorollae15.wordpress.com/2019/04/11/landi-renzo-w-corolli-opinie/

Z opisów tego użytkownika wynika, że nie ma z instalacją żadnych problemów.

Offline j_24

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2020, 17:20:29 »
Ja aurisem 2016r z taką instalacją przejechałem 108 tys km i w pełni zgadzam sie z opinią w artykule. Po tym co piszesz ewidentnie jest popełniony błąd w montażu instalacji. Atakuj serwis niech naprawiają co spieprzyli.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Corolla Sedan 2019 Oxide Bronze 1.6 multidrive Tech+Style-Była
Corolla Sedan 2021 Metal Stream 1.6 multidrive Tech+Style- Jest
Corolla Sedan 2021 Pearl White 1.8 Hybrid  Tech+Style-będzie na dniach

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2020, 15:29:41 »
"odebrałem z salonu auto zepsute, ponieważ: 1. Nie działał GAZ (fabryczny LandiRenzo)"
WTF? Masz szacunek do siebie i swoich pieniędzy? Było nie odbierać auta i żądać odszkodowania za straty, które poniesiesz przez brak samochodu w danym terminie. Poza tym te dwie usterki możesz reklamuj zdecydowanie na przepisach rękojmi doliczając do reklamacji koszta poniesione na dojazdy do ASO (za paliwo) i czas, który przez nich tracisz. Oprócz tego żądaj auta zastępczego na ten czas.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2020, 22:16:09 »
Odbietales kiedys nowe auto z salonu? Serio myslisz ze mial jazdy probne przed odbiorem?

To jest 5 minut, sprzedawca opowiada co i jak. Ale to czy auto szarpie czy nie to przekonasz sie dopiero po odbiorze.

Napisz z jakiego salonu tak auto wyjechalo. Na pewno nie z Zerania lub Marek bo tam montuja inne zestawy.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2020, 08:50:15 »
Napisz z jakiego salonu tak auto wyjechalo.

A  ma to jakieś znaczenie, skoro instalacje są montowane przez podwykonawców ?
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2020, 08:56:13 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2020, 08:52:22 »
Napisz z jakiego salonu tak auto wyjechalo.

A ma to jakieś znaczenie, skoro instalacje są montowane przez podwykonawców ?

Oczywiscie ze tak. To ze montowal podwykonawca jakie to ma znaczenie? Gwarantem jest TMPL ktore jest reprezentowane przez konkretne ASO.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2020, 09:12:19 »
Dobrze, ze tłumaczysz, bo informacje na ten temat są trochę sprzeczne. Ja kupując auto w Toyocie Bielany zostałem poinformowany o możliwości montażu instalacji Landi Renzo w Józefie (ładne filmy kręcą na YouTube) z dodatkowa gwarancja za kwotę ok 5500/5600. I teraz z tego co mi tłumaczył sprzedawca, sprawa wyglada tak. Kupuje nowy samochód, wiadomo z gwarancja;) oraz instalacje gazowa tez z gwarancja. TMP oczywiście wyraża zgodę na taki ?fachowy? montaż. Ze wszystkimi problemami z lpg jeżdżę do Józefowa, bądź do najbliższego partnerskiego warsztatu Landi najbliżej mojego miejsca zamieszkania, pomijając salon gdzie był kupowany samochód. Natomiast dodatkowa gwarancja instalacji jest od tego, żeby np. naprawić rdzewiejącą blachę w miejscu montazu butli. Czyli kupując Toyote i decydując się na montaz lpg we wskazanym przez nich warsztacie mamy: nowy samochód z gwarancja, do niego instalacje lpg z gwarancja i dodatkowa gwarancje na szkody wyrządzone montażem czy działaniem instalacji lpg, jak np. awaria silnika ;)
Sorry ale ja takich bajek nie kupuje, mam na tyle duża świadomość odnośnie instalacji lpg, ze wybór polecanej instalacji przez salon jest bardzo kiepskim wyborem za przesadzone pieniądze. Niestety ludzka psychika jest taka, ze na słowo ?gwarancja? - czyli ochrona reaguje bardzo pozytywnie i ludzie się na to nabierają. 
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2020, 09:14:08 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2020, 09:47:03 »
Przecież zwrot "fabryczna instalacja LPG" to oksymoron.

W Polsce firmy takie jak LR oraz BRC opracowują "dedykowane kity" i podpisują umowę z dystrybutorem lub nawet dealerem pojazdów na montaże. Przy okazji blokują jakąkolwiek możliwość strojenia. Wgrywana do sterownika jest mapa "typowa" dla danego modelu silnika (ale nie dla danego egzemplarza).
A wisienką na torcie jest to, że instalację wartą z montażem 3000 wciskają za ponad 5 tysięcy mamiąc o "fabrycznej" gwarancji.

I potem są takie kwiatki jak w tym wątku
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marca 2020, 09:58:16 »
W Polsce firmy takie jak LR oraz BRC opracowują "dedykowane kity"

To są zwykłe instalacje z danej firmy dobrane pod daną moc silnika. Za dedykowane można uznać specjalnie wyprofilowane wężyki łączące wtrysk i wkrętke ;)

Przy okazji blokują jakąkolwiek możliwość strojenia.

I w związku z tym, klienci są zdani TYLKO na warsztaty danego producenta. W przypadku BRC, prawie pełny dostęp ma tylko Czakram w Tarnowie ;) a reszta warsztatów partnerskich jedzie po autoadaptacji ;) podobnie jak Landi.

Wgrywana do sterownika jest mapa "typowa" dla danego modelu silnika (ale nie dla danego egzemplarza).

Nic nie wgrywają, może pod wtrysk bezpośredni - u nich króluje AUTOADAPTACJA :), bo przecież te nowe sterowniki są takie inteligentne, że same się dostosowują do sterownika Pb.

A wisienką na torcie jest to, że instalację wartą z montażem 3000 wciskają za ponad 5 tysięcy mamiąc o "fabrycznej" gwarancji.

I potem są takie kwiatki jak w tym wątku

Przecież z czegoś muszą żyć....
Toyota Corolla SD 2018

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca 2020, 17:04:44 »
Za dedykowane można uznać specjalnie wyprofilowane wężyki łączące wtrysk i wkrętke

A widziałeś cudzysłów w moim poście?

Dodam że na benzynie auto potrafi się zachowywać podobnie jeśli chodzi o falowanie obrotów, sam już nie wiem co mam robić ciągle zgłaszam problemy i niby coś tam robią tylko irytuje mnie że w ciągu miesiąca byłem już 5 razy w ASO w końcu nie po to kupiłem nowe auto.

Aby samochód prawidłowo chodził na gazie musi najpierw być sprawny na benzynie.
Przełącz na benzynę, odepnij akumulator na 10 minut, podłącz ponownie i zrób kilkadziesiąt km na benzynie pod żadnym pozorem nie włączając gazu.
Jeżeli będzie OK - to pretensje do gazu.
Jeżeli nie będzie OK - to pretensje do TMP.
I wszystko pisemnie i z potwierdzeniem odbioru pisma na kopii - z żądaniem usunięcia usterek. W Polsce nic nie załatwia się na gębę.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2020, 19:27:40 »
Ja w moim aurisie z 2014 roku mam zamontowaną instalację BRC. Instalacja była montowana w ASO przez firmę zewnętrzną ściągniętą w tym celu do serwisu. Jestem mega zadowolony. Od początku żadnych problemów, tylko tankuję i jeżdżę. W tym roku żegnam się z Auriem i kupuję Corollę. Planuję kupić sedana 1.6 i też od razu go zagazować. Pozdrawiam.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2020, 19:32:02 »
Ja w moim aurisie z 2014 roku mam zamontowaną instalację BRC. Instalacja była montowana w ASO przez firmę zewnętrzną ściągniętą w tym celu do serwisu. Jestem mega zadowolony. Od początku żadnych problemów, tylko tankuję i jeżdżę. W tym roku żegnam się z Auriem i kupuję Corollę. Planuję kupić sedana 1.6 i też od razu go zagazować. Pozdrawiam.

Nie lepiej hybryde i zagazowac?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl