Autor Wątek: Prius 2: OBD + Torque = Problemy? Przy 100km/h odcięło mi napęd...  (Przeczytany 3482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arthor

• Toyot Leżący
  • *
Na wstępie witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post.
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Priusa 2 (najuboższa wersja).
Rzeczą, która mi trochę przeszkadzała w tym aucie, był brak prędkościomierza. Silne słońce, włączone światła i okulary polaryzacyjne i na wyświetlaczu nie widać praktycznie nic.
Natrafiłem na  TEN FILMIK i postanowiłem, tak jak autor filmiku, dorobić sobie zegary ze starego telefonu.
Jeszcze nie doszły do mnie wszystkie potrzebne elementy, więc na razie jadę na pożyczonym ELM327 (za pińć dolar z ali...). Działa to tak sobie, ale prędkość i obroty silnika pokazuje.
Ale do rzeczy:
Parę dni temu jadę nocą ekspresówką. ELM327 miałem na stałe wpięte w gniazdo OBD. Nagle przypomniałem sobie, że nie włączyłem zegarów. Odpalam w telefonie Torque, czekam aż się połączy z OBD i nagle /!\ - trójkąt śmierci i cała galeria żółtych kontrolek. Auto zaczęło zwalniać, nie reagując na pedał przyspieszenia. Na inercji zaparkowałem na poboczu, od razu w Torque sprawdziłem kody błędów: U0100 i U0111. Wyłączyłem auto, włączyłem jeszcze raz. Trójkąt nie zniknął, ale auto ruszyło.
W domu zacząłem grzebać w necie i na jednym z francuskich forów trafiłem na info, że w Priusach pod żadnym pozorem nie wolno wyłączać auta przed wyjściem z programu Torque w telefonie. Inaczej po jakimś czasie "mogą" zacząć się pojawiać "różne" problemy.
Czy ktoś z Was może potwierdzić te rewelacje? Słyszeliście o podobnych przypadkach?
Wiem... Używanie taniej podróby ELM327 też nie pomaga...
Pozdrawiam :)

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
Odp: Prius 2: OBD + Torque = Problemy? Przy 100km/h odcięło mi napęd...
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2020, 10:34:06 »
mam priusa + a nie 2 gen. ale torque jeszcze chyba nigdy nie wylaczylem bedac w aucie. Nigdy nie bylo problemu.
auto-niemcy.prv.pl

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2020, 15:40:13 »
Jeździłem p2, cały czas miałem czytnik obd2 i korzystałem z aplikacji, oczywiście na początku częściej, potem od przypadku do przypadku, ale czytnik cały czas włożony. Nigdy nie miałem błędów z tego tytułu. Sprawdź może akumulator 12v?

Co do podświetlenia zegarów przy zalaplonych światłach. Przytrzymaj na kilka sekund przycisk od regulacji jasności ten na środkowej konsoli.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2020, 15:42:37 wysłana przez arthi »

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2020, 13:40:41 »
witam... mam dokladnie podobnz problem... dokladnie jak wyzej... nic nie widaac na zegarach w sloncu i okularach wiec wpadlem tez na ten pomysl, OBD torque na moim adapterze OBD-BT wywala wczesniej czy pozniej trojkat smierci i bledy komunikacji miedzy komputerami... co ciekawe czasem moge zrobic 1000km i nic sie nie dzieje a czasem po 30km pojawiaja sie bledy.... nie jestem pewien czy to wina adaptera obd czy moze tez stanu naladowania akumulatora.... jedno jest pewne... wpiety obd czytnik podczas jazdy robi problemy komunikacyjne,

bardziej zalezalo mi na obrotomierzu i wskazaniach temperatury cieczy chlodzacej niz na predkosci... wykorzystalem do tego tablet 8 cali i bylo w planach go ladne wbudowanie w deske ale przez te bledy pomysl zostal porzucony....

moze to zalezy od uzytego czytnika obd... nie wiem....

moj akumulator ma 3 i pol roku jest oryginalny z Toyoty, stan 12.1V,  a na pradzie ladowania 13,9V (wskazania z diagnostycznego menu), wartosci te wydaja mi sie coz za niskie, ale grzies w necie widzialem ze problemy zaczynaja sie ponizej 9V, w co niechce mi sie wierzyc
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2020, 13:47:39 wysłana przez vvicio83 »

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2020, 10:51:36 »
helouki,,,,, wlasnie domontowalem do auta wskaznik napiecia akku,,,, zeby miec jakies pojecie skad moga pochodzic bledy komuniakcji....

a tu filmik jak dziala....
https://drive.google.com/open?id=1ub7dYD2UhlUEm6XtDVTtohYpgoDQ-D2d

montaz prosty jak drut...
wskazania pokrywaja sie z tymi z menu serwisowego.... ogolnie polecam....
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2020, 10:54:22 wysłana przez vvicio83 »

Offline Elektryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2020, 11:22:47 »
Witam, kazda ingerencja w złącze OBD przed jak i w trakcie jazdy (za pomocą chinskich zabawek) moze powodować różnorodne problemy z magistralą CAN (magistrala komunikacyjna). Ktoś powie.. a ja mam i działa.. OK ale można nantrafić na jeszcze gorszy produkt i bedzie sytuacja jak powyżej.
Proponuje czyszczenie błędów za pomocą fabrycznego testera i wszystko wróci do normy. :good:
Pomagam przy zagadkach elektrycznych

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Czerwca 2020, 10:09:16 »
Mały update. W p2 nie miałem problemów z czytnikiem iCar3, w p3 kilkukrotnie wyskoczyły błędy trakcji, a w pewnym momencie nawet żółty trójkąt. Po wyciągnięciu nie pojawiły się ponownie. Czy ktoś jeździ z podłączonym czytnikiem OBD2 w p3 i którym dokładnie?

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Czerwca 2020, 13:16:04 »
Ja polecam Hybrid Assistant. Jeżdżę na nim cały czas, wszystkie potrzebne odczyty na ekranie.
Mam go w użyciu prawie rok nigdy nic złe się nie działo.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Czerwca 2020, 17:33:37 »
Zle się zrozumieliśmy, chodzi mi o sam czytnik obd2 na bluetootha lub WiFi żeby sprawować z telefonem i używać z hybrid assistant. Nowe auto, więc najpierw myślałem, ze bateria, inne wady, ale przypomniałem sobie ten wątek i po wyjęciu, od dwóch dni żadnych rewelacji. Chodzi mi konkretne z jakim czytnikiem obd2 na stale wpiętym w magistrale obd2 jedzicie w p3?

Rok temu kupiłem https://allegro.pl/oferta/interfejs-vgate-icar3-wifi-obdii-elm327-fv-7140722225?utm_medium=app_share&utm_source=facebook i w P2 działał bez problemu.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2020, 17:37:36 wysłana przez arthi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl