Autor Wątek: CB-Radio do Yaris III  (Przeczytany 1127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline orkan83

• Początkujący
CB-Radio do Yaris III
« dnia: 04 Marca 2020, 09:04:31 »
Dzień dobry,
Przejrzałem Forum, nie znalazłem odpowiedzi, więc krótkie pytanko...

Przymierzam się do CB-Radia do Yaris III, na razie jestem kompletnie zielony w temacie instalacji.
Czy ktoś przerabiał taki wariant? ;)
Jeśli tak, to montowaliście samodzielnie? Na co ewentualnie zwrócić uwagę, czy odpuścić i pójść z tym gdzieś ?
Czy pod fotel czy gdzie? I jaki model najlepiej?
Robię dużo kilometrów, potrzebuję ;)
Pozdrawiam

Offline Matus

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: CB-Radio do Yaris III
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2020, 09:25:25 »
Miałem u siebie po czym przesiadłem się na Yanosika. Robię dużo km i Yanosik lepiej się sprawdza. Dobre CB z anteną koszt porównywalny do Yanosika. CB kilka razy mnie zawiodło Yanosik nie miałem jeszcze przypadku  :good:
Toyota Yaris 1.33 VVT-I 2007
Toyota Auris 1.8 Hybrid 2016 Prestige+Executive+Safety
Nissan Qashqai 2021 Tekna 1.3 165km
Seat Leon III 2016 FR 1.4 TSI 150KM
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,37533.180.html

Offline lelek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2020, 16:31:49 »
CB, niezaleznie od auta, zawsze mam w schowku przed pasażerem (nie na oczach potencjalnego złodzieja, nie kurzy sie, itp). W Yarisie żony rownież. W tylnej ściance schowka wywierciłem otwór na tyle duży, aby przeszła wtyczka anteny. Tamtędy też przechodzą przewody zasilania oraz zewnętrznego głośnika (głośnik ukryty jest nad stopami pasażera). Przewód anteny puszczony jest od schowka pod plastikiem osłony nadkola, pod osłonami progów, tylnego nadkola, do bagażnika. Tam jeździ podstawa anteny i bat. W razie potrzeby wystawiana na dach i przykręcany jest bat. Na dachu nakleiłem krążek bezbarwnej folii, o średnicy 2cm większej niż śrenica podstawy anteny.
Co do zasilania. Pod plastikiem tunelu (przy lewej stopie pasażera) mam zamontowane dwie kostki, do jednej doprowadzony jest "stały" plus, do drugiej plus "po stacyjce". Każda ma 8 pinów, więc można sobie popodłączać r?żności ;) Do tych kostek jest podłączone CB, wideorejestrator, dodatkowe oświetlenie, ładowarki wszelakie porozmieszczane w całym aucie. Jeśli nie chcesz odcinac od montowanych urządzeń wtyczek "zapalniczkowych", zamiast kostek można schwać tam zwykły rozgałeziacz z kilkoma gniazdami zapalniczkowymi.

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2020, 18:25:54 »
Kolego, dobrze się zastanów czy warto inwestować w cb!
Używam cb od ok. 5 lat i ostatnimi czasami dość rzadko wyciągam "bata" (a sporo w trasie spędzam). Dlaczego...?
Od ok. 2 lat w eterze panuje wręcz totalna cisza, z rzadka ktoś rzuci ostrzeżenie, czy w ogóle się odezwie. Pytać trzeba po dwa, trzy a nawet i więcej razy razy zanim uzyska się odp.. Wszyscy teraz siedzą i "ufają" e-nawigacjom   i siedzą niestety!!! cicho i tylko klikają w telefony i tablety.
Ja niestety ale zastanawiam się czy nie zdemontować sibi...

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2020, 07:34:09 »
Od dłuższego czasu cały zestaw leży w garażu. Na trasie cisza albo wulgaryzmy (kierowcy czują się nierozpoznawalni). Nie da się z rodziną jechać a samemu też nie za przyjemnie. Zestaw został jak jeździliśmy na 2 auta ale też już komórki wyparły.
Zawsze gruszka ma być pod ręką jak chcesz korzystać, radio też blisko chyba że nie zmieniasz kanałów w czasie jady (niektóre gruszki mają zmianę). U mnie zawsze starałem się mocować pod prawą ręką na środkowym tunelu. W Yarisce ciasno miedzy tunelem a siedzeniem ale można dopasować uchwyt na prawą stronę tunelu (od pasażera). Pamiętaj o podkładce pod antenę magnetyczną a kabel sięgnie bez problemy od tyłu, przez klapę i siedzenie do przedniej części.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl