Autor Wątek: RAV4 (2019) - brak ładowania - gniazdo zapalniczki i USB  (Przeczytany 11510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szumacherek

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 (2019) - brak ładowania - gniazdo zapalniczki i USB
« dnia: 04 Marca 2020, 21:18:20 »
Witam

Wczoraj przestały mi działać gniazda USB w podłokietniku  i zapalniczka z przodu. Gniazdo USB znajdujące się koło zapalniczki działa poprawnie. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z taką usterką ? Jak tak to czy mogę prosić o informację co należy sprawdzić?

Kuba

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 (2019) - brak ładowania - gniazdo zapalniczki i USB
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2020, 08:00:32 »
bezpiecznik/bezpieczniki ?

Offline szumacherek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2020, 10:48:33 »
Bankroot dziękuje, sprawdzałem bezpieczniki znajdujące się pod kierownicą. Jest tam 15A P/outlet no.1 - bezpiecznik który nie jest przepalony. Załączam zdjęcie z opisem bezpieczników. Pytanie czy może inny bezpiecznik odpowiada za ładowarki przednie? Nie mogę tego znaleźć w instrukcji.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2020, 13:28:23 »
P/OUTLET NO.1    15A    Gniazda zasilania
P/OUTLET NO.2    15A    Gniazda zasilania

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2020, 15:58:44 »
sprawdź 15A (nie widać u Ciebie numeru 2)
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2020, 16:01:00 wysłana przez bankroot »

Offline szumacherek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2020, 18:19:55 »
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w kabinie w bagażniku (załączam zdjęcie). Nigdzie nie mogłem znaleźć No. 2. No nic będę  w serwisie to sprawdzą co się stało.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline dawidg2@wp.pl

• Początkujący
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2023, 09:47:41 »
U mnie to był P/OUTLET NO.2 - 20A (gniazda USB z tyłu i gniazdo zasilania zapalniczki w bagażniku),
Tylko, że znajduje się on pod maską z prawej strony. Pokrywka na zdjęciu, którą wkleiłeś jest od bezpieczników po lewej stronie pod maską.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2023, 23:00:09 »
W podłokietniku jest gniazdo 12V ale chyba atrapa, można to jakoś podłączyć?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Czerwca 2023, 09:55:27 »
W podłokietniku jest gniazdo 12V ale chyba atrapa, można to jakoś podłączyć?
Mam też C+S i nie jest atrapą, gniazdko jak najbardziej działa. Oczywiście zapłon musi być włączony bo płynął prąd.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Czerwca 2023, 17:02:57 »
Rok temu jadąc do Chorwacji zauważyłem, że nie działa i tak jest teraz oczywiście przy włączonym zapłonie. Pech chce , że znowu startuje w sobotę do HR więc teraz nie zdążę naprawić. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2023, 18:56:29 »
A bezpiecznik?
Pozostałe dwa Ci działają (konsola i bagażnik)?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Czerwca 2023, 20:57:27 »
To jeszcze masz szansę podjechać do mnie jutro i sprawdzimy przed sobotą
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2023, 11:03:46 »
A bezpiecznik?
Pozostałe dwa Ci działają (konsola i bagażnik)?
Tak działają,
Colin  :-) - dzięki ale nie wiem gdzie Cię znajdę. Mam dziś kilka  rzeczy do załatwienia więc zajmę się tym po powrocie.
W poprzednim aucie niby było wejście a okazało się, że to tylko atrapa bo w wyższych wersjach było to podłączone.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2023, 11:51:35 »
Po VIN możesz sobie sprawdzić czy powinno działać, ale jeśli masz C+S  to powinno. Niżej nie wiem.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Czerwca 2023, 16:43:40 »
Dziękuję koledzy za pomoc , jestem Wam winien wyjaśnienie bo pewnie chcecie wiedzieć jak się sprawa skończyła.  :-)
Dziś byłem umyć auto i tradycyjnie zaczęło w drodze powrotnej padać więc włączyły się wycieraczki. Ta od strony kierowcy nie zbierała na szerokości kilku mm.  Pomyślałem, że wpadł paproch a okazało się , że się ukruszyła więc powinienem ją wymienić. Telefonowałem do kilku sklepów , albo nie podnosili słuchawki albo wycieraczki przedniej nie mieli. Zostało najbliższe ASO Dobrygowski. Zadzwoniłem czy można , proszę przyjechać odpowiedzieli więc przyjechałem. Od razu zostałem obsłużony , wymiana wycieraczki na nową 145zł 13gr a przy okazji zgłosiłem sprawę gniazda w podłokietniku. Powiedziałem, że chciałem włączyć lodówkę rok temu i nie zadziałało i w zasadzie od początku nie było tam prądu. 
To bezpiecznik wywaliło padła diagnoza , Pana wina bo lodówka za dużej mocy. Grzecznie odpowiedziałem, że była też podłączana na konsoli i w bagażniku i wszystko jest ok. Kupując sprawdzałem parametry i wyszło , że nawet dwie takie mogę podłączyć i nie powinno się nic stać. Dobra moja wina- biorę  to na klatę bo na mechanice czy elektryce samochodowej kompletnie się nie znam. Po wjechaniu na halę  zaraz zabrano się za bezpieczniki. Najpierw jeden, potem dwóch i przez moment trzech fachowców. Myślę sobie poważna sprawa lecz dość szybko coś tam porobili i wzięto się za wymianę wycieraczki. Raz dwa i po robocie.
Zapłaciłem i usłyszałem, że to nie był bezpiecznik więc za tę usługę nic nie płacę. Zacząłem drążyć temat aby samemu wiedzieć i Wam przedstawić bo skoro chcieliście mi pomóc to należy się też wyjaśnienie.
Brak prądu w podłokietniku spowodowany był tym, że podczas montowania blokady skrzyni biegów nie włożono wtyczki doprowadzającej prąd do zapalniczki. I tak przez 15 miesięcy jeździłem w nieświadomości.
Dla tych co nie czytali wszystkich moich "problemów" z tym ASO przypomnę , że po wymianie wysprzęglika po dojechaniu do domu zauważyłem iż nie działa mi kamera cofania i światła cofania. Na drugi dzień tuż też przed wyjazdem do Chorwacji pojechałem z reklamacją do ASO i wtedy okazało się iż też zapomniano podłączyć jakiejś wtyczki i dlatego kamera wraz z czujnikami i światłami cofania nie działały.
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i pomoc.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl