Autor Wątek: brak kierunków i pozycji błąd poduszki  (Przeczytany 2463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czekereke

• Toyot Leżący
  • *
brak kierunków i pozycji błąd poduszki
« dnia: 06 Marca 2020, 22:07:53 »
Witam

Mam problem z naszą auris 1,6 2007 ponieważ podczas podłączania czujników parkowania doszło do zwarcia masy w tylnej lampie i od tego momentu nie działają kierunkowskazy(awaryjne działają), brak świateł pozycyjnych żadnych (mijania są) oraz pojawił sie komunikat airbag pruffen. Bezpieczniki sprawdziłem są okej. proszę o pomoc,  jakieś pomysły...

Offline czekereke

• Toyot Leżący
  • *
Odp: brak kierunków i pozycji błąd poduszki
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2020, 09:10:23 »
Podpowie ktoś gdzie szukać modułu bsi komfortu bo podobno tam są jeszcze bezpieczniki

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2020, 09:53:31 »
jeśli chodzi o kierunkowskazy to jeśli działają awaryjne, a lewy i prawy nie, to zazwyczaj jest to uszkodzony przekaźnik kierunkowskazów (taki niebieski) jest za zegarami,
i wgl skłaniałbym się ku temu, że jeżeli bezpieczniki wszystkie masz ok (co jest dziwne - bo są słabsze od przekaźników) to właśnie przekaźniki Ci się popaliły, ale ogólnie ciężko z tym dojść, lepiej jak oddasz do ogarniętego elektryka samochodowego ;)
Ewentualnie badanie testerem diagnostycznym może Ci pokazać gdzie i jakie obwody zostały przerwane, np. pokaże Ci, która poduszka ma błąd.

Offline czekereke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2020, 10:39:15 »
generalnie dziwna sprawa...da sie odpalić auto ale nie działają niektóre funkcje jak np nawiew się nie włącza, wycieraczek brak, świateł postojowych żadnych przód/tył oraz kierunków. namierzyłem moduł bsi ma taki nr

czy jest taki sam jak ten z aukcji:
https://allegro.pl/oferta/8273002150a-toyota-auris-i-modul-bsi-8492938561

masakra

Offline czekereke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2020, 21:47:31 »
Temat braku świateł i kierunków rozwiązany wszystko działa  :-) są bezpieczniki od spodu modułu komfortu. tylko teraz powiedzcie dlaczego falują obroty na jałowym a po rozgrzaniu potrafi zgasnąć, trzeba coś adaptować po odpięciu aku?

Offline bart1510

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 2008
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2025, 09:35:59 »
Temat braku świateł i kierunków rozwiązany wszystko działa  :-) są bezpieczniki od spodu modułu komfortu.

Który bezpiecznik za to odpowiada? Mam dokładnie ten sam problem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl