Autor Wątek: Filtr kabinowy  (Przeczytany 12873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Filtr kabinowy
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Października 2020, 15:14:36 »
Napis up się tyczy fabrycznego filtra

napis UP na szufladzie mówi raczej jak ją wkładać do dziury :)
Nie piszę o szufladzie, a o filtrze
Bazi czyli dobrze go teraz włożyłem. Tak jak na zdjęciu czyli strzałka w dół a napis Filtron do góry nogami? Rozumiem że w tych najnowszych jak i w poprzednich modelach przepływ powietrza jest z góry na dół? Zawsze myślałem że jak jest ten wiatraczek na dole to powietrze idzie do góry gdzieś w kanały.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Października 2020, 15:50:39 »
Rozumiem że w tych najnowszych jak i w poprzednich modelach przepływ powietrza jest z góry na dół?
tak. Jakby było odwrotnie - przepływ powietrza z dołu do góry to cały syf nie zatrzymywał by się na filtrze tylko po wyłączeniu wentylatora wlatywałby z powrotem do wentylatora.

Bazi czyli dobrze go teraz włożyłem. Tak jak na zdjęciu czyli strzałka w dół a napis Filtron do góry nogami?
tak

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Października 2020, 16:05:32 »
Rozumiem że w tych najnowszych jak i w poprzednich modelach przepływ powietrza jest z góry na dół?
tak. Jakby było odwrotnie - przepływ powietrza z dołu do góry to cały syf nie zatrzymywał by się na filtrze tylko po wyłączeniu wentylatora wlatywałby z powrotem do wentylatora.

Bazi czyli dobrze go teraz włożyłem. Tak jak na zdjęciu czyli strzałka w dół a napis Filtron do góry nogami?
tak
Bardzo Ci dziękuję za informację.
Dodatkowo dla chętnych jest jeszcze tu wątek do poczytania ;-) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,29070.0.html

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Grudnia 2020, 17:06:53 »
Odświeżę temat, by podzielić się doświadczeniami.
Kupiłem kolejny filtr.
Najpierw miałem ten kiepski zwykły fabryczny. Potem kupiłem Filtrona, był ok, ale szybko wywietrzał (po 3 miesiącach zaczął przepuszczać zapachy).
Teraz kupiłem Manna (Made in Czech Republic) i nie różni się zbytnio od Filtrona.
Ważyłem oba Mann 115g, Filtron ok 100g (używany, więc troszkę wagi mógł dodać brud).

Zobaczymy jaka będzie różnica bo cena prawie x2 ;-)

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Grudnia 2020, 18:52:43 »
Dzięki za podzielenie się opinią  :good:. Czekam na kolejną.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Grudnia 2020, 18:59:56 »
Oczywiście oba filtry węglowe, bo tego nie napisałem.

Ja z chęcią też się dowiem czy warto dopłacać ;-)

Wymieniłem też filtr powietrza (silnika), bo 60k km to troszkę spory interwał. Filtr po ok 35k km nie był jakoś strasznie zasyfiony, ale był po prostu brudny. Do tego kanał za filtrem (czyli od strony silnika) był już lekko przykurzony, więc można przypuszczać, że troszkę przepuszcza. Ciężko ocenić czy jest to ponad normę.
Na początku go oczyściłem odkurzaczem, ale potem stwierdziłem, że 40zł to nie koszt i wymieniłem.
Warto zatem samodzielnie skontrolować.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 19:08:50 wysłana przez D3F »

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 29 Grudnia 2020, 19:12:26 »
Ja wymieniam filtr powietrza co 15.000 km. Kabinowy 2 razy w roku. Eksploatacja miasto smogu i korków Kraków jako Taxi
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 19:14:24 wysłana przez Amper »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl