Autor Wątek: Pamięć foteli - fix  (Przeczytany 7799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Pamięć foteli - fix
« dnia: 08 Marca 2020, 23:00:24 »
Gdyby wam nie działała pamięć foteli (jak mi), przed udaniem się do dealera, zróbcie procedurę aktywacyjną, gdyż nie zrobił jej wasz dealer.

W skrócie:
0. Włącz zapłon, skrzynia w pozycji Parking
1. Fotel maks do przodu
2. Fotel max do góry
3. Oparcie max pochylone do przodu
4. Wciskamy przycisk SET i trzymając go wciskamy przycisk "1"
Amen

P.S>
Szkoda, że z pamięcią foteli nie są sprzężone lusterka. Miałem to w Saabie 9-5, brakuje...

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pamięć foteli - fix
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2020, 09:14:36 »
Gdyby wam nie działała pamięć foteli (jak mi), przed udaniem się do dealera, zróbcie procedurę aktywacyjną, gdyż nie zrobił jej wasz dealer.
U mnie tez nie dzialalo - sam aktywowalem - do takich rzeczy to dealer powinien miec liste czynnosci do wykonania przed wydaniem samochodu....a nie zeby kupujacy potem myslal ze cos nie dziala....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca 2020, 14:24:12 »
No dobrze. Dlaczego zatem nie robi się tego w fabryce  :o
Co takiego może się wydarzyć w transporcie, że jest to blokowane .... ?
Fotel zacznie sam jeździć i wyczerpie akumulator ? Bez sensu.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca 2020, 15:04:33 »
No dobrze. Dlaczego zatem nie robi się tego w fabryce  :o
To jest właśnie efekt japońskiej "filozofii wytwarzania aut", która sprowadza się do jednej maksymy - produkować szybko, dużo i tanio.
Przy tej okazji warto zaznaczyć, że obecnie "fabryka" to tak naprawdę jedynie montownia, gdzie składa się do kupy klocki od różnych poddostawców. I tak fotele może produkować firma X, centralkę do sterowania nimi wraz z modułem pamięci firma Y, a jedno z drugim komunikuje się poprzez body komputer produkowany przez firmę Z.
Obecnie najczęściej pracownicy przy linii montażowej (a przypadku Toyoty, to na ogół raczej maszyny) nie mają absolutnie pojęcia, ani wiedzy jak zakodować/skalibrować poszczególne podzespoły w aucie. Albo zrobi to poddostawca przed dostarczeniem danego elementu na taśmę produkcyjną (a jeśli to wymaga kilku elementów od różnych dostawców - to nie ma na to szans), albo przeszkolony pracownik ASO.

Ponadto, taka czynność ile zajmuje? 15-30 sekund? Taki narzut dla koncernu, gdzie złożenie 1 egzemplarza liczy się w minutach jest dzisiaj nieakceptowalne.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2020, 15:06:56 wysłana przez Arst »

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca 2020, 15:06:51 »
Ale, że w salonie tego przy wydawaniu auta nie robią to jest niedopuszczalne.
Już trzy razy się do nich cofałem, aby odblokować 'ukryte' funkcje.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2020, 15:13:14 »
Zgadzam się. Ja już swoje zdanie nt. Toyoty i jakości obsługi ASO wyrobiłem jakiś czas temu. Trzeba mieć wysoki próg "bólu", albo niewielkie wymagania, aby dwa razy kupić auto tej marki. Nieaktywne funkcje auta, źle ustawione reflektory, nie zakodowany drugi kluczyk - w żadnym z poprzednich aut nie miałem takich problemów przy odbiorze. Takie rzeczy nawet nie przyszły by mi same do głowy...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2020, 15:16:10 »
Też się zastanawiam na czym polega przygotowanie samochodu do wydania przez ASO Toyota i dlaczego nie aktywują wszystkich ukrytych funkcji samochodu, i nawet się o to nie pytają odbiorców  :o

Offline jerrry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2020, 15:58:40 »

Możesz zdradzić jakie to funkcje odblokowywałeś?

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2020, 16:05:36 »
Linie dynamiczne w kamerze cofania oraz automatyczne domykania/ otwieranie szyb (po wciśnięciu przycisku na kluczyku).
Z liniami byłem dwa razy, bo za pierwszym razem nie było pracownika, który wiedział jak to zrobić.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2020, 18:09:37 »
Linie dynamiczne w kamerze cofania
Ja to miałem odblokowane.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2020, 19:45:43 »
Cytat: analyzer1986 w Dzisiaj o 16:05:36

to to wogole moze byc zablokowane - w jakim celu?  Na mysl by mi to nie przyszlo...
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2020, 21:16:10 »
Ponadto, taka czynność ile zajmuje? 15-30 sekund? Taki narzut dla koncernu, gdzie złożenie 1 egzemplarza liczy się w minutach jest dzisiaj nieakceptowalne.
Pytanie postawione przeze mnie miało inny wydźwięk a mianowicie W JAKIM CELU funkcję pamięci fotela w ogóle się blokuje ???

Co do Twojej odpowiedzi: można byłoby takie wytłumaczenie przyjąć, ale ......

.... gdzie w takim razie kontrola jakości ???? Z tego przecież Japończycy słyną. A może słynęli .....

Nadal jednak nie rozumiem, dlaczego ktoś zadaje sobie trud BLOKOWANIA tej funkcji ....

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2020, 21:42:30 »
Cytat: analyzer1986 w Dzisiaj o 16:05:36

to to wogole moze byc zablokowane - w jakim celu?  Na mysl by mi to nie przyszlo...
Nie mam pojecia w jakim celu. Po odbiorze sprawdzalem specyfikacje, bo zalozylem, ze moze w mojej wersji (prawie full) akurat tego nie ma.
Na ekranie nie bylo linii dynamicznych, a jedynie stale i maly wykrzyknik. Okazalo sie po wizycie w ASO ze mam wylaczona ta funkcje.
Byc moze montujac hak cos namieszali. Nie wiem.

Offline JMB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Marca 2020, 13:29:22 »
Linie dynamiczne w kamerze cofania oraz automatyczne domykania/ otwieranie szyb (po wciśnięciu przycisku na kluczyku).
Z liniami byłem dwa razy, bo za pierwszym razem nie było pracownika, który wiedział jak to zrobić.

Hej, a czy mógłby sie pan podzielic informacja jak sie udalo to zrobic albo gdzie udalo się to zrobic, bo moje aso tez nie ma pojecia:( (chodzi mi o linie cofania)

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Marca 2020, 16:46:15 »

Hej, a czy mógłby sie pan podzielic informacja jak sie udalo to zrobic albo gdzie udalo się to zrobic, bo moje aso tez nie ma pojecia:( (chodzi mi o linie cofania)
Mi to zrobiono w Toyota Ukleja Suchy Las obok Poznania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl