Autor Wątek: Jaki akumulator do Toyoty Auris  (Przeczytany 11801 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ddicky

• Toyot Leżący
  • *
Jaki akumulator do Toyoty Auris
« dnia: 14 Marca 2020, 15:12:34 »
Muszę pilnie wymienić akumulator w  Aurisie 1.33 Dual-VVT-i. Na obecnym akumulatorze jest naklejka z następującymi napisami: Exide, 540A, 60AH, High Performance, For Start&Stop. W związku z powyższym mam pytanie do kolegów Klubowiczów jaki zakupić akumulator. Czy jest to akumulator typu PWM? Czy jest to jakiś specjalny akumulator do samochodów z funkcją "Start&Stop" W necie nie mogę znaleźć żadnej informacji. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Jaki akumulator do Toyoty Auris
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2020, 01:20:46 »
Popatrz i poczytaj.

https://www.google.com/search?q=Exide%2C+540A%2C+60AH%2C+High+Performance%2C+For+Start%26Stop&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab
https://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/akumulator-exide-60ah-540a-el600-ecm-p-start-stop-p-1152.html
https://www.thebatteryshop.co.uk/exide-el600-12v-60ah-640a-efb-start-stop-battery-027efb-2267-p.asp

Pytanie czy masz tylko na przycisku odpalania napis start-stop , czy występuje system start-stop (gaśnie auto przed skrzyżowaniem ).
Ten aku jest EFB ,czyli do starszych/pierwszych wersji systemu start-stop ,bez odzyskiwania energii z do hamowań. Ale do aut z inteligentnym systemem ładowania aku , też będzie dobry . Jeśli sprawował się dobrze ,to najprościej kupić taki sam ,będzie sprawdzony i bez wątpliwości wymiarowych skrzynki ;-) 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline ddicky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2020, 11:06:13 »
Dziękuję za odpowiedź. Akumulatora jeszcze nie kupiłem ze względu na zamknięte sklepy.
Tak, bardzo chciałbym kupić taki sam akumulator jak miałem. Niestety nie wszystko da się wyczytć z naklejki (fotka w załaczeniu). Myślę ze jest to akumulator wykonany w technologii EFB a nie AGM. Czy mam rację? Auto jast z roku 2010 i posiada aktywną kontrolkę start-stop. Nie wiem co oznacza litera N w prostokącie znajdująca się na naklejce. Czy jeszcze jakieś podopowiedzi oprócz tej jednej? Będę wdzięczny za każdą informację.

https://photos.app.goo.gl/2XT6ktx7omA3dnne9

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2020, 21:05:06 »
Nie wiem co oznacza litera N w prostokącie znajdująca się na naklejce.

Ale to jest N, czy Ż z kropką?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2020, 01:16:45 »
Czytamy wszystko tak jak napisane ,od lewa do prawa , więc to N . Ja mam u siebie na aku u góry całą naklejkę czarną ,mam też biały kwadrat ,a w nim litera E . Myślę że to jest opis na jaki rynek aku jest przeznaczony , bo do parametrów aku nic to nie wnosi , tylko gdzie by to było te N .

Po pierwsze musisz sam sobie odpowiedzieć ,albo zadzwonić do ASO i ustalić . Hybrydy raczej nie masz , a dalej czy pełne start stop , czy tylko zamiast stacyjki masz przycisk z opisem start stop , czy silnik ci gaśnie na skrzyżowaniach ,czy masz system inteligentnego ładowania  . W ASO (po danych samochodu ) powiedzą jakiego typu powinien być i czy taki z N to fabryczny .

Aku twój jest jeszcze oryginalny ,czy był już wymieniany . Takie litery to raczej mają tylko te które fabryka wsadziła ,choć to już 10 lat minęło . No i z tego co wiem aku AGM nie umieszczają w tradycyjnym miejscu , tylko zawsze gdzieś wewnątrz auta . Jeśli masz podobnie przy klemie minus jak zaznaczyłem ,to masz inteligentny system ładowania aku .

W sklepach z aku , tych internetowych mają wyszukiwarki ,powpisuj i zobacz co wyjdzie .
np. https://intercars.pl/szukaj/akumulatory-41301/
https://intercars.pl/poradnik/akumulatory_zarowki/jaki-akumulator-dobor-akumulatora-do-auta/

Dowiedź się , wyczaj czynny sklep w okolicy ,pewnie przez neta sprzedają ,naszykuj jakiś stary aku to nie będzie opłaty recyklingowej , podjedziesz i będzie bez wysyłki .   
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2020, 01:29:57 wysłana przez Rademenes »

Offline ddicky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2020, 14:11:30 »
Ale to jest N, czy Ż z kropką?
Raczej N z kropką poniweważ akumulator nie jest produkcji polskiej a litera Ż występuje tylko w alfabecie polskim.

Offline ddicky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2020, 16:56:31 »
Czytamy wszystko tak jak napisane ,od lewa do prawa , więc to N . Ja mam u siebie na aku u góry całą naklejkę czarną ,mam też biały kwadrat ,a w nim litera E . Myślę że to jest opis na jaki rynek aku jest przeznaczony , bo do parametrów aku nic to nie wnosi , tylko gdzie by to było te N .

Po pierwsze musisz sam sobie odpowiedzieć ,albo zadzwonić do ASO i ustalić . Hybrydy raczej nie masz , a dalej czy pełne start stop , czy tylko zamiast stacyjki masz przycisk z opisem start stop , czy silnik ci gaśnie na skrzyżowaniach ,czy masz system inteligentnego ładowania  . W ASO (po danych samochodu ) powiedzą jakiego typu powinien być i czy taki z N to fabryczny .

Aku twój jest jeszcze oryginalny ,czy był już wymieniany . Takie litery to raczej mają tylko te które fabryka wsadziła ,choć to już 10 lat minęło . No i z tego co wiem aku AGM nie umieszczają w tradycyjnym miejscu , tylko zawsze gdzieś wewnątrz auta . Jeśli masz podobnie przy klemie minus jak zaznaczyłem ,to masz inteligentny system ładowania aku .

W sklepach z aku , tych internetowych mają wyszukiwarki ,powpisuj i zobacz co wyjdzie .
np. https://intercars.pl/szukaj/akumulatory-41301/
https://intercars.pl/poradnik/akumulatory_zarowki/jaki-akumulator-dobor-akumulatora-do-auta/

Dowiedź się , wyczaj czynny sklep w okolicy ,pewnie przez neta sprzedają ,naszykuj jakiś stary aku to nie będzie opłaty recyklingowej , podjedziesz i będzie bez wysyłki .

1. Moje autko nie jest hybrydą. W tym czasie hybryd jeszcze raczej nie były powszechne. Więc acu AGM odpada
2. Moje autko ma start-stop i to dziala. Autko gaśnie przy postojach na skrzyżowaniach.
3. Załączona fotka jest z oryginalnego acu i nie był on nigdy wymieniany
4. Z podanych wyszukiwarek wynika ze potrzebuję acu wykonany w technologii EFB. Myślę, że jak kupię Exide EL600 to będzie OK.
5. Co oznacza literka N z kropką, tego raczej nie rozszyfrujemy ale raczej to nie wnosi nic nowego jeśli chodzi o parametry.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2020, 01:28:18 »
1. No tak ,z racji umiejscowienia aku na pewno AGM odpada. Mniejsze koszta będą .
2. A za tym nie jestem akurat ,rozrusznik daje radę bez naprawy ?
3. No to kolego ten ori aku się pięknie tyle lat spisywał ,podziwiam . Mój nie EFB ma ( wobec Twojego muszę napisać dopiero ) 7 lat i też jest ori .
4. Tak EFB , aku ten sam ,no jeśli poprzednik wytrzymał 10 lat to jak nic taki sam , choć w latach producent kiedyś i teraz może produkować inaczej coś co tak samo się nazywało/nazywa .
5. No nie wnosi , w ASO wiedzą co to oznacza ,ale to pewnie firmowe oznaczenia .
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2020, 01:31:45 wysłana przez Rademenes »

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2020, 22:13:06 »
Mój Auris to polift z 1.2 turbo nie mam start stop ani tego czegoś ze zdjęcia prz minusowej klemie a akumulator mam taki sam jak na tym zdjęciu wyżej czyli ori varte z literką E który jest wg was EFB
I tu pytanie czy akumulator EFB   jest u mnie  niepotrzebnie i może być zwykły?
czy ewentualnie inteligentne ładowanie jest w moim aucie rozwiązane w inny sposób I dlatego jest akumulator EFB?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2020, 22:21:54 wysłana przez browar320iii »

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2020, 19:14:49 »
Jeśli wymiary się zgadzają to osobiście wybrałbym ukraiński AMEGA EFB Start&Stop 12V 65Ah 650A. Cena coś koło 360 zł.
Porządny akumulator z odlewanymi płytami i dostępem do elektrolitu. Brat dwa miesiące temu zakupił do Avennis, wygląda na porządny produkt.
Trochę informacji na temat akumulatorów amega jest na kanale "mrAkumulator".

Gdy przyjdzie pora na pewno zdecyduję się na ten akumulator. Pasuje do Auris II FL 1.6 2015 i Avensis 1.6 2010 (przetestowane).

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2020, 23:02:20 »
Muszę pilnie wymienić akumulator w  Aurisie 1.33 Dual-VVT-i. Na obecnym akumulatorze jest naklejka z następującymi napisami: Exide, 540A, 60AH, High Performance, For Start&Stop. W związku z powyższym mam pytanie do kolegów Klubowiczów jaki zakupić akumulator. Czy jest to akumulator typu PWM? Czy jest to jakiś specjalny akumulator do samochodów z funkcją "Start&Stop" W necie nie mogę znaleźć żadnej informacji. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Tu masz odpowiedni akumulator EFB i dobry jakościowo.

https://allegro.pl/oferta/akumulator-bosch-efb-s4e05-12v-60ah-560a-p-krakow-8702827134

Ja bym rozważył też droższego AGM powinien starczyć na dłużej.

https://allegro.pl/oferta/akumulator-bosch-s5-a05-12v-60ah-680a-en-r-9723120685?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=ZmM2NjBkYjItYTQ4Ny00MzRmLThhM2EtZWQ2N2M3NTljM2M1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=336a37af-02dc-4058-8dcc-7694b43e236f

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Grudnia 2020, 23:32:10 »
AGM nie bardzo można montować  w komorze silnika (choć standardowo tak jest w tucsonie, ale ma osłonę termiczną )
Kup vartę, nie kombinuj, boscha  ja bym sobie darował, dla mnie od 10 lat badziew, już zdecydowanie lepsza centra/exide.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudnia 2020, 23:42:48 »
AGM nie bardzo można montować  w komorze silnika (choć standardowo tak jest w tucsonie, ale ma osłonę termiczną )
Kup vartę, nie kombinuj, boscha  ja bym sobie darował, dla mnie od 10 lat badziew, już zdecydowanie lepsza centra/exide.

Racja AGM to nie bardzo w komorze silnika.
Co do Boscha to ja od 15 lat kupuję i nigdy żadnych problemów.
Wcześniej Varta padła mi po gwarancji.
Nie ma reguły.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline ddicky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Grudnia 2020, 18:36:01 »
Dziękuję za odpowiedzi. Zgadzam się ze akumulator AGM nie nadaje się do Toyoty Auris. Myślałem o Bosch ale nie wiem jaki to ma być typ. A może jednak kupić typu EFB skoro odpada AGM? Według mnie obecny akumulator jest typu żelowego i chyba taki byłby najlepszy. Pamiętajcie ze auto ma system start/stop.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2020, 18:43:18 wysłana przez ddicky »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Grudnia 2020, 23:25:59 »
zarówno AGM jak i EFB to prawie to samo
jak dla mnie AGM najlepsze i większość aut z systemem start/stop posiada akumulatory AGM i w tej sytuacji niw wolno stosować zwykłych kwasówek
https://www.bannerbatterien.com/pl/WIEDZA-I-PRAKTYKA/17-R%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzy-akumulatorami-AGM-i-EFB
P.S. kuzyn ma AUDI A3 z 2011 ze start/stopem i ma tam akumulator AGM w komorze silnika i jeździ na oryginalnym aku do tej pory
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2020, 23:28:45 wysłana przez jacek1979 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl