Autor Wątek: lampy & zarowki  (Przeczytany 4283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: lampy & zarowki
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Lutego 2022, 14:32:12 »
A właśnie wyczytałem że w razie kolizji to ubezpieczyciel może ci nie zapłacić odszkodowania bo masz  ledy wlozone to prawda ?
Dokładnie tam może się stać, bo w świetle prawa jeździsz samochodem który nie powinien być dopuszczony do ruchu. Pól biedy, że to może być bardzo kosztowne, gorzej, że może to zakończyć się więzieniem jeżeli będą w wypadku jakieś ofiary.

Offline Gutek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lutego 2022, 20:25:10 »
Witam, myślę ,że znalazłem sposób na wydłużenie czasu pracy żarówek o podyższonej jasności. Otóż nawet najbardziej jasne żarówki + 5-,+100 +150 etc. mają jedną wadę, są badane przy obciążeniu 12V. Natomiast nasze auta w momencie uruchomienia silnika spalinowego podają napięcie  grubo >12V nawet 14V .
Dla wysilonych żarówek 14V to jest , jak się okazuje zbyt duży szok, jeśli do tego dołączymy drgania, wysilone żarniki umierają szybko.Znalazłem gotowiec,  moduł opóźniający start żarówek(skrzynka lika kabli) .Opisane urządzono wyglądało nieźle. Ale wymagało interwencji kablowej w instalację i to mi się nie do końca podobało. Ale idąc tropem tego patentu, ja robię tak, mając żarówki super extreme light etc. Po wejściu do samochodu, włączam światła czekam 5-6 sekund a nęstępnie uruchamiam silnik. Ten slow start żarówek pozwala mi znacznie wydłużyć ich trwałość. Rozgrzewają się szybko i ne płaczą. Natomiast, jeśli w czasie jazdy włączę, zmuszony sytuacją światła drogowe-padają jedno po drugim.(za duże napięcie startu).
Przez jakiś czas używałem H11 LED, no nie było źle, ale formalne zakazy stosowania tych retrofitów mnie zniechęciły. Więc walczę z żarówkami typowymi. A wierzcie mi mój prusak 2012 ma naprawdę marne świeczki.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lutego 2022, 09:19:59 »
jakos caly watek zmierza ku pojscia do wiezienia :-))))))))))))))

mysle ze jak u nas w kraju ktos odpowiedni dostanie pajde to tez  bedzie legalne :-))))

https://www.motofakty.pl/artykul/retrofity-led-zamiast-zarowek-w-tych-modelach-i-krajach-to-legalne.html
https://motofocus.pl/informacje/nowosci/91932/co-trzeba-zrobic-by-zalegalizowac-retrofity-led-w-polsce

ps. zawsze mozna pojechac za szlaban  (ddr)  zeby polatac na ledach :-)))))))))))))))))))

good luck.

ps2. moze warto zainwestowac w nowe lampy (nowe odblysniki) i nowe zarowki powinno byc lepiej .
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2022, 09:25:00 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl