Krisman przepraszam nie widziałem (z zasady: na każdym forum blokuję wiadomości prywatne chyba tu tego nie zrobiłem)
A teraz na spokojnie i najprosciej jak potrafię:
1. Android Auto to tylko aplikacja zainstalowana w telefonie.
2. Moja ingerencja tj
odblokowanie AA na telefonie dotyczy limitu prędkości, limitu ilości kliknięć w ekran, podziału ekranu tzw Multi
Display .... No i głowna funkcjonalnośc dostęp bezprzewodowy i co najdziwniejsze to wszystko już jest w AA tylko trzeba to odblokować aby
aplikacje działały w trakcie jazdu - można to porównac do starego mirrolinka który działa na postoje ale wystarczy ruszyc autem i następuje
rozłaczenia bo zadziałął limit prędkości)
Jest tak dlatego bo kierowcy wg Google to idioci i będa oglądać w trakcie jazdy Netfixa, YouTube (co w przypadku USA może być w 95%
prawdą ) ... gadać przez telefon to już mogą (ostatnio sam przejechałem przez miasto robiąc jako hotline i nie pamiętałem jak jechałem
Co do zdalnego dostępu to funkcja jest chyba gotowa, tylko producenci aut musza to zaimplementowac w HUD ,no i Google musi zmienić
oprogramowanie androida tj: zabezpieczyć zdalny dostęp do telefonu po sieci WiFi ( wykonywanie połaczeń , widomości ....)
bo to już ogromne pole do włamań do telefonów i włamań na konta bankowe, prywatność, ochrona danych itp
2. W uproszczeniu HUD auta to tylko urządzenie wykonawcze tego co "żąda" Android Auto w telefonie ze "sprzężeniem zwrotnym"
To co zrobiła ostatnio Toyota to tylko: zaimplementowała obsługę AA i nic więcej ( nie chce mi się grzebać w firmware które wygywaliście
ostatnio do Waszych starszych autek ( chociaż ściągnałem je bo może być kiedyś przydatne )
3. Dla upartego młodego pasjonaty z duża ilością wolnego czasu możliwe jest zrobienie "wsadu" do fabrycznego HUD czyli tzw przeportowania np
androida i sflaszowanie firmware Toyoty ( to tak jak na telefon Sony można przeportować np oprogramowanie Samsunga) ale to
żmudny proces ( przepisanie systemu i dopasowanie do hardware.........) i nigdy nie gwarantuje prawidłowego działania bez testów
użytkowników a poza tym młodzi ambitni pasjonaci przeróbek i łamania zabezpieczeń oraz testowania na ogół nie jeżdża nowymi wypasionymi
samochodami za 120...180 kPLN
Dlatego majfrendy robią swoje stacje na przerobionym androidzie z obsługą AA lub bez ( bo po co ?: chyba tylko dla znaku CE: czyli Chinese Edition

)
dodają jakieś mniej lub bardziej wypasione lunchery i programy związane z obsługą samochodu ( czujniki, kamerki obsługę szyny danych ,
jakieś processory muzyczne z tunningowymi programami sterującymi itp..itd.. ), a nie przerabiają oprogramowania oryginalnych stacji HUD
bo wersji fabrycznych rozwiązań jest tyle ilu jest producentów samochodów + różne warianty+ gwarancje: Koszt przekracza zysk.
4. AA mam rozłożony na "czynniki pierwsze", przeglądałem każda linjkę kodu i nie ma tam obsługi wyświetlacza miedzy zegarami
w Toyocie ani w żadnym innym samochodzie dlatego odpowiedziałem:
NIE Ta funkcja zalęzy tylko od HUD a właściwie to w Toyocie to tylko od modułu GPS który za to odpowiada i nawigacji która ten moduł obsługuje
Tu trzeba liczyć na inwencję majfrendów w zakresie dostępu do szyny danych samochodu (tak jak z czujnikami TMPS)to może zrobią moduł
do jakieś nawigacji nie fabrycznej z wyświetlanie pomiędzy zegarami ( ale na 100% bedzie to jakaś jedna popularna aplikacja)