Autor Wątek: Android Auto Rav4 produkcja 2020  (Przeczytany 131408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Android Auto Rav4 produkcja 2020
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Marca 2021, 20:35:09 »
No to walcz dalej oby nie było tak jak z biegami

No to walcz dalej oby nie było tak jak z biegami

Od Ciebie oczekiwałem raz pomocy (pisałem na priv) i nie raczyłeś odpisać dosłownie NIC. Więc daruj sobie złośliwości, Bo też mógłbym coś napisać. Teraz pytałem konkretnie, konkretnych osób. i z niczym walczyć nie muszę, to fajna sprawa i jestem zaskoczony in plus.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Marca 2021, 20:55:07 »
Witaj
Rozumiem, że masz moduł i navi z Toyoty? Tak tylko pytam bo ja nie mam

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #92 dnia: 08 Marca 2021, 22:36:54 »
Instalacja radia Daisata: https://youtu.be/JG_-qWOD1ww

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 08 Marca 2021, 22:59:00 »
Krisman przepraszam nie widziałem (z zasady: na każdym forum blokuję wiadomości prywatne chyba tu tego nie zrobiłem)

A teraz na spokojnie i najprosciej jak potrafię:

1. Android Auto to tylko aplikacja zainstalowana w telefonie.

2. Moja ingerencja tj odblokowanie AA na telefonie dotyczy limitu prędkości, limitu ilości kliknięć w ekran, podziału ekranu tzw Multi
    Display .... No i głowna funkcjonalnośc dostęp bezprzewodowy i co najdziwniejsze to wszystko już jest w AA tylko trzeba to odblokować aby
    aplikacje działały w trakcie jazdu - można to porównac do starego mirrolinka który działa na postoje ale wystarczy ruszyc autem i następuje
    rozłaczenia bo zadziałął limit prędkości)
    Jest tak dlatego bo kierowcy wg Google to idioci i będa oglądać w trakcie jazdy Netfixa, YouTube (co w przypadku USA może być w 95%
    prawdą ) ... gadać przez telefon to już mogą (ostatnio sam przejechałem przez miasto robiąc jako hotline i nie pamiętałem jak jechałem
    Co do zdalnego dostępu to funkcja jest chyba gotowa, tylko producenci aut musza to zaimplementowac w HUD ,no i Google musi zmienić
    oprogramowanie androida tj: zabezpieczyć zdalny dostęp do telefonu po sieci WiFi ( wykonywanie połaczeń , widomości ....)
    bo to już ogromne pole do włamań do telefonów i włamań na konta bankowe, prywatność, ochrona danych itp

2. W uproszczeniu HUD auta to tylko urządzenie wykonawcze tego co "żąda" Android Auto w telefonie ze "sprzężeniem zwrotnym"
    To co zrobiła ostatnio Toyota to tylko: zaimplementowała obsługę AA i nic więcej ( nie chce mi się grzebać w firmware które wygywaliście
    ostatnio do Waszych starszych autek ( chociaż ściągnałem je bo może być kiedyś przydatne )

3. Dla upartego młodego pasjonaty z duża ilością wolnego czasu możliwe jest zrobienie "wsadu" do fabrycznego HUD czyli tzw przeportowania np
    androida i sflaszowanie firmware Toyoty ( to tak jak na telefon Sony można przeportować np oprogramowanie Samsunga) ale to
    żmudny proces ( przepisanie systemu i dopasowanie do hardware.........) i nigdy nie gwarantuje prawidłowego działania bez testów
    użytkowników a poza tym młodzi ambitni pasjonaci przeróbek i łamania zabezpieczeń oraz testowania na ogół nie jeżdża nowymi wypasionymi
    samochodami za 120...180 kPLN
    Dlatego majfrendy robią swoje stacje na przerobionym androidzie z obsługą AA lub bez ( bo po co ?: chyba tylko dla znaku CE: czyli Chinese Edition  :-) )
    dodają jakieś mniej lub bardziej wypasione lunchery i programy związane z obsługą samochodu ( czujniki, kamerki obsługę szyny danych ,
    jakieś processory muzyczne z tunningowymi programami sterującymi  itp..itd.. ), a nie przerabiają oprogramowania oryginalnych stacji HUD
    bo wersji fabrycznych rozwiązań jest tyle ilu jest producentów samochodów + różne warianty+ gwarancje:  Koszt przekracza zysk.

4.  AA mam rozłożony na "czynniki pierwsze", przeglądałem każda linjkę kodu i nie ma tam obsługi wyświetlacza miedzy zegarami
    w Toyocie ani w żadnym innym samochodzie dlatego odpowiedziałem: NIE
    Ta funkcja zalęzy tylko od HUD a właściwie to w Toyocie to tylko od modułu GPS który za to odpowiada i nawigacji która ten moduł obsługuje
    Tu trzeba liczyć na inwencję majfrendów w zakresie dostępu do szyny danych samochodu  (tak jak z czujnikami TMPS)to może zrobią moduł
    do jakieś nawigacji  nie fabrycznej z wyświetlanie pomiędzy zegarami ( ale na 100% bedzie to jakaś jedna popularna aplikacja)

« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 23:06:55 wysłana przez UPX »

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Marca 2021, 23:08:41 »

Krisman

2. Moja ingerencja tj odblokowanie AA na telefonie dotyczy limitu prędkości, limitu ilości kliknięć w ekran, podziału ekranu tzw Multi

Dasz jakiś dobry poradnik jak to zrobić?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Marca 2021, 23:21:53 »
Krisman przepraszam nie widziałem (z zasady: na każdym forum blokuję wiadomości prywatne chyba tu tego nie zrobiłem)

To też informacja "in plus" :)
Mimo wszystko, jestem miło zaskoczony bo myślałem, że mnie olałeś. Więc...jest ok :)
Ja z zasady, nigdy nikogo nie olewam i trochę mnie to zabolało. Ale rozumię wyjaśnienie i sorry za w tym kontekście uszczypliwość.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 23:25:12 wysłana przez Krisman »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #96 dnia: 08 Marca 2021, 23:30:25 »
Witaj
Rozumiem, że masz moduł i navi z Toyoty? Tak tylko pytam bo ja nie mam
Tak mam i chyba wiem o co "kaman"
Wstawiam fotki z Google map i centralny (z Waze jest tak samo), oraz OEM navi I centralny .

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 08 Marca 2021, 23:40:11 »
Konkluzja jest taka, że navi OEM zawsze jest "wybudzane" ale nie jest aktywne w pełni,  gdy  "tylko" navi z AA jest "włączona"  Ale gdy uruchomisz navi z AA I OEM, to działają wtedy jednocześnie w pełnym zakresie, z tą różnicą,  że AA na głównym ekranie 8" , a OEM na centralnym 7".
Wtedy komędy  są z obu z 5 sek. opóźnieniem.
Potestuję jeszcze, ale z grubsza tak u mnie się to "ustawiło" na starym samsungu z firmy.
Generalnie...super, bo mamy porównanie na żywo.

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2021, 23:51:04 wysłana przez Krisman »

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Marca 2021, 00:13:06 »
krystian.ja.3

Nie mam gotowego poradnika, robię to "spod palca" ale wiem że kolega z Rosji jest już na etapie beta testów aplikacji do odblokowywania AA
Temat jest dość popularny i duzo osób nad nim zajmuje

Ale zanim zaczniesz drązyć temat:  pytanie
1. Czy wiesz co to jest: root, recovery, rom ?
2. Czy wiesz jak "zrobic" root'a  na Twoim Samsungu S8 lub innym telefonie który masz ,a leży w szufladzie ?
    odblokowanie AA jest możliwe tylko dla zrootowanych telefonów - nie da rady inaczej

Jeżeli nie, to wybacz brutalność: daj sobie spokój : zainstaluj TomTom AmiGO do nawigacji, jak nie chcesz Google Map, a jakieś "kupione inaczej" Spotify, Deezer lub Pandora Radio, Fermate do słuchania muzyki.
Możesz spróbowac zainstalować wersje "lega"l ze sklepu Google i w apce AA w ustawieniach powinny się pojawić  te zainstalowane programy

Jeżeli nie, to jak pisałem otwórz android auto ->ustawienia i kliknij chyba 10x pole z wersją AA - relase -> odblokujesz ustawienia programisty
Uruchom ustawienia programisty  i ustaw pod ustawieniami programist instalowanie z nieznanych żródeł  i powinny się pojawić

Krisman
To normalne : działają Ci dwie nawigacje razem jedna ( toyotowska) w tle  .
To tak jak np ustawiam w AA Automapę lub TomToma GO z funkcją działania w tle i uruchomię Google Map
to mam komunikaty z Google jak i z Automapy lu TomToam ( z uwzględnienim androidowego focusa jeżeli obie chodzą na kanale media)
Wychodzą z tego czasami niezłe jaja : google krzyczy skręc w prawo , automapa krzyczy w lewo 
Masz jeden przycisk do uruchamiania navi OEM i AA?

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Marca 2021, 00:24:06 »

krystian.ja.3

Nie mam gotowego poradnika, robię to "spod palca" ale wiem że kolega z Rosji jest już na etapie beta testów aplikacji do odblokowywania AA
Temat jest dość popularny i duzo osób nad nim zajmuje

Dzięki za odpowiedź. Roota jeszcze nie mam, ale całkiem niedługo zabiorę się za to. Jak na razie testuje czy ma to sens. Czy ogólnie, też spotkałeś się z częstym rozłączaniem AA w dość niespodziewanych momentach? Na S8 jest porażka, doczytałem, że to może być wina kabla, softu, samej RAV4 itp.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Marca 2021, 00:36:31 »
 Krisman
To normalne : działają Ci dwie nawigacje razem jedna ( toyotowska) w tle  .
To tak jak np ustawiam w AA Automapę lub TomToma GO z funkcją działania w tle i uruchomię Google Map
to mam komunikaty z Google jak i z Automapy lu TomToam ( z uwzględnienim androidowego focusa jeżeli obie chodzą na kanale media)
Wychodzą z tego czasami niezłe jaja : google krzyczy skręc w prawo , automapa krzyczy w lewo 
Masz jeden przycisk do uruchamiania navi OEM i AA?
Tak, głosowo jeden. Różnica jest tylko w czasie przytrzymania (krótkie - toyota, dłuższe (2sek.+) Google.
Co do działania, nie do końca normalne (ale bardzo fajne), bo gdy włączę np. mapy google, to komunikaty idą na wyświetlacz centrany z goggla ale z grafiką toyoty, więc to nie są odpalone dwie navi jednocześnie. Zmyliła mnie grafika.
Ale można odpalić dwie navi bez problemu i wtedy jest tak jak piszesz (komendy z obu)
Zawsze po rozłączeniu navi, włącza się aktywny kompas. Generalnie jest...O.K.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Marca 2021, 00:42:32 »
Czy ogólnie, też spotkałeś się z częstym rozłączaniem AA w dość niespodziewanych momentach? Na S8 jest porażka, doczytałem, że to może być wina kabla, softu, samej RAV4 itp.
Czy masz najnowszą wersję AA? Bo ta eliminuje ten problem w znacznym stopniu.

Offline krystian.ja.3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Marca 2021, 00:51:30 »
Czy ogólnie, też spotkałeś się z częstym rozłączaniem AA w dość niespodziewanych momentach? Na S8 jest porażka, doczytałem, że to może być wina kabla, softu, samej RAV4 itp.
Czy masz najnowszą wersję AA? Bo ta eliminuje ten problem w znacznym stopniu.
Dokładnie tak 6.1.6.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Marca 2021, 00:56:33 »
Dokładnie tak 6.1.6.
Czyli chyba wina telefonu lub zasięgu netu w tych miejscach.

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 09 Marca 2021, 01:03:01 »
Krisman
Jeżeli dobrze rozumiem
Masz na ekranie centralnym (ten  między zegarami) widok z navi toyotowskiej a komunikaty z google map na kanale audio HUD ( "tablecie")?
Sprawdz jak bedzie jeżeli zadzoni do Ciebie telefon ( czy wytnie komunikaty google i czy nie pojawią się komunikaty toyotowskie)

Nie chcę się z tobą spierać ale wg mnie masz odpalone dwie navi tylko jedna w z modułu gps a druga na AA
Test: wyznacz na mapach google inną trasę niż na toyotowskiej   (o ile chociaż nie wiem czy można ) czy komunikaty będą zgodne z wyświetlanymi instrukcjami

krystian.ja.3
 Obstawiam gnazdo ładowania USB-C ( uszkodzone- lużne lub brudne). Jeżeli nie zrywa ładowania z ładowarki i ładuję prądem 400.. 500 mA  to
  to zainwesutuj w dobry kabel z kątowym podłaczenim - nie tak szybko rozwala gniazd usb-c
  Co do rootowania telefony który uzywasz na codzień to zastanów się : możesz z niego zrobić przycisk do papierów  na biurko
  a jeżeli nie to możesz staracić dostęp do aplikacji bankowych  i np MyT nie startuje na telefonach z rootem ale wszystko idzie zrobic  :-)
  Nie masz jakiegoś starego ?

« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2021, 01:10:08 wysłana przez UPX »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl