Autor Wątek: Android Auto Rav4 produkcja 2020  (Przeczytany 131459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Android Auto Rav4 produkcja 2020
« Odpowiedź #435 dnia: 07 Lutego 2023, 14:00:34 »
U góry był pasek stanu - i ten spadł na dół, a na dole pasek zadań. Brak paska stanu u góry uważam za dobry krok - parę mm więcej ekranu u góry przybyło.
Dla mnie największa zmiana to 4 ostatnio używane ikonki na pasku zadań, zamiast jednej - to się przydaje do szybkiego przełączania aplikacji.
Ekran w RAVce nie jest szeroki, więc jego podział niewiele daje. W związku z tym nie da się też przenieść paska zadań z dołu na lewy bok - co jak dla mnie było by pożyteczne.
Ale ogólnie - moim zdaniem - zmiany w AA idą w dobrym kierunku (tzn. w kierunku CP) ;)

ps. w sumie to CW nie bardzo rzuca się w oczy i nie jest to jakaś totalna rewolucja - tym bardziej dziwi, że Google to robi chyba od 2 lat i mają prawie rok opóźnienia w stosunku do zapowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2023, 14:03:16 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #436 dnia: 07 Lutego 2023, 14:16:01 »
Ja bym niczego już nie potrzebował, tylko żeby GM dało możliwość informacji na bieżąco od użytkowników o zdarzeniach drogowych. Wtedy miałbym wszystko w jednym i nie trzeba byłoby kombinować. Teraz robię tak jak mówisz, jak słyszę o radarze, klikam szybko ikonę Yanosika i sprawdzam, czy na mojej drodze. Czyli niepotrzebnie odrywam się od prowadzenia auta.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #437 dnia: 07 Lutego 2023, 15:11:37 »
Ale przecież możesz mieć na ekranie na stałe nawigację Yanosika, bo i tak przed każdym manewrem, GM, oprócz komunikatu głosowego pokazuje na dole tak ustawionego ekranu, graficzne wskazówki do tego manewru.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #438 dnia: 07 Lutego 2023, 16:06:09 »
Jeżdżąc po mieście nie potrzebuję nawigacji, a jedynie Y by przypadkiem punktów/kasy nie nabić niepotrzebnie misiaczkom, a ostatnio ich nie brakuje.
Poza miastem odpalam Y, a następnie GM, Waze lub NE i jadę, jak coś Y krzyczy to sprawdzam - od teraz wygodniej bo w CW są 4 ostatnie ikonki na pasku zadań i nie trzeba szukać na planszy - zwłaszcza gdy muzyka jest puszczona z Tidala, Spotifi czy YTM.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #439 dnia: 07 Lutego 2023, 20:26:05 »
od teraz wygodniej bo w CW są 4 ostatnie ikonki na pasku zadań
No tak, niby racja, ale kliknąć trzeba. A jak korzystasz z tego samego zestawu na ekranie smartfona, to masz na GM ikonę pływającą Yanosika ze wskazówkami. Dlaczego nie można dokładnie tego odwzorować na AA? Ile jeszcze lat to zajmie?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #440 dnia: 07 Lutego 2023, 20:53:09 »
Dlaczego nie można dokładnie tego odwzorować na AA? Ile jeszcze lat to zajmie?
Dokładnie tak ale obawiam się, że się nie doczekamy. AA ma inne założenia niż apki smartfonowe - wszystko ma być maksymalnie uproszczone i umieszczone w bardzo sztywnych ramach.
Nie wiem czy zwróciliście uwagę na to, że wszystkie navi na AA są do siebie niezwykle podobne - drobne różnice w szacie graficznej mapy oraz drobne różnice w kontrolkach dostępnych na ekranie.
W AA programiści prawdopodobnie niewiele mogą wyjść poza szereg. Być może ma to związek z tym, że Google dostarcza Androida i AA również do przemysłu motoryzacyjnego jako system wbudowany.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #441 dnia: 07 Lutego 2023, 23:11:37 »
Ale przecież możesz mieć na ekranie na stałe nawigację Yanosika, bo i tak przed każdym manewrem, GM, oprócz komunikatu głosowego pokazuje na dole tak ustawionego ekranu, graficzne wskazówki do tego manewru.
Proste wskazówki są wystarczające na nieskomplikowanych typowych układach skrzyżowań i dróg? Niestety w dużych miastach czy na wielopasmowych drogach szybkiego ruchu, na bezkolizyjnych ślimakach, rondach turbinowych etc idzie się zgubić. Wtedy wizerunek drogi pokazujący w które prawo skręcić, ułatwia bardzo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #442 dnia: 08 Lutego 2023, 08:35:07 »
Niestety w dużych miastach czy na wielopasmowych drogach szybkiego ruchu, na bezkolizyjnych ślimakach, rondach turbinowych etc idzie się zgubić
Ok. ale w tych momentach możesz przełączyć na GM a ostrzeżeń Yanosika słuchać.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #443 dnia: 08 Lutego 2023, 09:18:09 »
Tak robię. Jadę na GM, a jak słyszę, że suszą za 1000 m, to klikam Yanosika palcem i patrzę, czy na mojej trasie. Da się, ale jednak rozprasza. A na razie do ostrzeżeń niczego lepszego od Yanosika nie wymyślili. Wszystkie te RadarBoty itp mają za małą ilość użytkowników.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #444 dnia: 08 Lutego 2023, 09:32:33 »
Dlatego ten pasek z 4 ostatnimi ikonami w nowej wersji AA z CW jest tak przydatny - szybko można się przełączać między apkami - to coś jak przycisk do przełączania procesów w zwykłym Andku (w Samsungach ten na dole po lewej stronie - trzy pionowe kreseczki lub przycisk Początek w iPhone).
ps. Faktycznie ilość zgłoszeń w Y jest nieporównywalnie większa niż w innych navi.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 09:34:05 wysłana przez Markid »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #445 dnia: 08 Lutego 2023, 11:41:56 »
Tak robię. Jadę na GM, a jak słyszę, że suszą za 1000 m, to klikam Yanosika palcem i patrzę, czy na mojej trasie. Da się, ale jednak rozprasza. A na razie do ostrzeżeń niczego lepszego od Yanosika nie wymyślili. Wszystkie te RadarBoty itp mają za małą ilość użytkowników.
... A myśleliście, żeby po prostu jeździć przepisowo  :-P
Ja korzystam wyłącznie z Google Maps, na ekspresówkach jeżdżę 120 jak nie ma ruchu, albo 130 (co i tak u mnie daje 126 licznikowo na dragy) jak jest większy, w mieście to jeżdżę jak każdy, ale przy dużym ruchu to i tak nikt nie kontroluje, a jak jest mały, to mniej więcej wiem gdzie stoją i tam jadę przepisowo. Jadąc poza ekspresówkami, na drogach, których nie znam, to po prostu jadę zgodnie z przepisami ewentualnie do 5-10kmh ponad limit.
Odkąd mam prawo jazdy (choć to będzie z 7 lat dopiero) miałem tylko jedną kontrolę, gdzie po prost wjechałem w z 90 w 50 mając jeszcze 80 na liczniku, ale policjant mi odpuścił, bo sam widział, że jak mijałem znak, to dość mocno hamowałem i 50m za znakiem już miałem 50.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #446 dnia: 08 Lutego 2023, 12:22:58 »
... A myśleliście, żeby po prostu jeździć przepisowo
Staram się ale są miejsca, w których można łatwo przypadkiem przekroczyć prędkość i złapać punkty, np. odcinek dwupasmowy, obszar zabudowany, lekki łuk, ograniczenie 50km/h, pod koniec często stoi patrol. Jadąc tam 50 czy 60 naprawdę nie wyczuwa się różnicy, a teraz wystarczy 10 km/h i punkty lecą.
Ostatnio tam właśnie jechałem 50, wiedząc z Yanosika, że stoją, a na pasie obok jechało inne auto, tak na oko nie szybciej niż 55..60 i niestety kobitkę shaltowali od ręki.
Nawet często włączam sobie tam tempomat bo jest z górki i trzeba ciągle kontrolować prędkość.
A wiecie jak to w piosence było:
"Jechał sobie, powiem szczerze, poborowy na rowerze
Mijał lasy, czarne chmury, jechał szybko, było z góry
Za zakrętem stali, rower mu zabrali
Chłopcy już się cieszą, żołnierz idzie pieszo" ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 12:25:40 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #447 dnia: 08 Lutego 2023, 17:25:28 »
U mnie jest taka mała "obwodnica osiedla". Po 2 pasy w każdą stronę, ekrany akustyczne izolujące hałasy....
Kiedyś robili tam remont, z tym ,że tak naprawdę były to jakieś pracę na poboczu. Wszystkie pasy były tam cały czas dostępne, ale.... Na czas "remontu" zrobili tam ograniczenie do 30km/h. Nie wiem ile osób straciło tam prawko (bo 80 na tej drodze to naprawdę żadne szaleństwo), ale wiem, że kontrolę prędkości to tam widywałem co najmniej raz w tygodniu

W normalnych warunkach jeżdżę w miarę przepisowo +10km/h, natomiast jak widzę ograniczenie prędkości, to najczęściej tylko puszczam gaz, ale nie hamuję i to są te najgorsze momenty na kontrolę
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 17:27:27 wysłana przez firek »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #448 dnia: 08 Lutego 2023, 17:52:29 »
... A myśleliście, żeby po prostu jeździć przepisowo
Staram się ale są miejsca, w których można łatwo przypadkiem przekroczyć prędkość i złapać punkty, np. odcinek dwupasmowy, obszar zabudowany, lekki łuk, ograniczenie 50km/h, pod koniec często stoi patrol. Jadąc tam 50 czy 60 naprawdę nie wyczuwa się różnicy, a teraz wystarczy 10 km/h i punkty lecą.
Ostatnio tam właśnie jechałem 50, wiedząc z Yanosika, że stoją, a na pasie obok jechało inne auto, tak na oko nie szybciej niż 55..60 i niestety kobitkę shaltowali od ręki.
Nawet często włączam sobie tam tempomat bo jest z górki i trzeba ciągle kontrolować prędkość.
A wiecie jak to w piosence było:
"Jechał sobie, powiem szczerze, poborowy na rowerze
Mijał lasy, czarne chmury, jechał szybko, było z góry
Za zakrętem stali, rower mu zabrali
Chłopcy już się cieszą, żołnierz idzie pieszo" ;)
Bo to byli przebierańcy ;)

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #449 dnia: 09 Lutego 2023, 08:25:15 »
CW - Mam i ja.
Jakiś super zachwycony nie jestem. Ekran ravki (przed FL) jest według mnie na to za mały. Dodatkowo zaokrąglenia go jeszcze wizualnie pomniejszają. Wydaje mi się, że nawigacja odpalona w okienku będzie trochę niewygodna, ale to musiałbym sprawdzić na trasie.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 08:27:06 wysłana przez firek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl