Autor Wątek: Android Auto Rav4 produkcja 2020  (Przeczytany 131580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Android Auto Rav4 produkcja 2020
« Odpowiedź #585 dnia: 04 Maja 2023, 19:54:48 »
Nie wiem w czym rzecz ale AAW chyba nie lubi Austrii. ;)
W Polsce, Czechach i we Włoszech działa bez problemu, u Austryjakow non stop się rozłącza WiFi. Z braku czasu na robienie doktoratu z AAW przełączyłem na kabelek.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #586 dnia: 04 Maja 2023, 20:00:11 »
Nie wiem w czym rzecz ale AAW chyba nie lubi Austrii. ;)
W Polsce, Czechach i we Włoszech działa bez problemu, u Austryjakow non stop się rozłącza WiFi. Z braku czasu na robienie doktoratu z AAW przełączyłem na kabelek.

Może być tak, że tam używają innych kanałów wifi i musiałbyś zmienić w ustawieniach

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #587 dnia: 04 Maja 2023, 20:10:42 »
Pewnie tak. Ale nie chce mi się tego testować. To tylko kilka godz przejazdu tranzytem. Kabelek wraca do łask. :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #588 dnia: 08 Maja 2023, 11:08:42 »
Jednak nie jest tak, że AAW nie lubi Austrii, w drodze powrotnej cała trasa (Włochy, Austria, Czechy, Polska) zrobiona z AAW i żadnych rozłączeń.
Musiałem w pierwszą stronę mieć gdzieś od granicy CZ/AU do Wiednia pecha i jechać w pobliżu czegoś co mocno zakłócało WiFi.

Z ciekawostek:
- Waze całkiem dobrze się sprawdzał jako nawigacja podczas trasy (pokazywał ostrzeżenia o zagrożeniach, fotoradary, odcinkowe pomiary prędkości, proponował trasę alternatywną przed korkiem,
  pokazuje prędkość chwilową i ograniczenie)
  ale przysparzał też trochę problemów: po wyłączeniu i włączeniu auta zwykle nie chciał od razu działać (pusta plansza lub komunikat o czymś tam ...),
  trzeba było paru sztuczek aby ustawić kolejny punkt docelowy,
- dziś Waze się zaktualizował (do 4.94.0.3) i zaczął reagować na polecenia głosowe ale ... trochę słabo to działa - po wydaniu polecenia nawigacji do punktu A kręci kółkiem i nic więcej się nie dzieje.
- we Włoszech jest chyba nie najlepsza infrastruktura GSM, jest całkiem dużo miejsc gdzie połączenia danych nie działają (na autostradach i w większych miastach raczej bez problemów
  ale na prowincji już nie koniecznie), przydaje się nawigacja z aktualnymi mapami offline, ja np. używałem w tych momentach Sygic'a (poza nawigacją online i offline ma kilka fajnych cech,
  np. pokazuje najbliższe stacje benzynowe po trasie)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #589 dnia: 08 Maja 2023, 13:01:34 »
Też mi dziś wjechal Waze 4.94.0.3 - wreszcie wspiera CW. Wczoraj jak wracałem z gór jeszcze CW nie było. Dla mnie podstawową wadą waze jest brak wyświetlania alternatyw w stylu googla. Czyli dojeżdżam do jakiegos rozjazdu i widze "dymek" w info że 5 min dłużej albo 10 min krócej. Cos się w tej nowej wersji zmieniło?
Wczoraj w Istebnej mnie wyslał na jakąś alternatywną trasę nie proponując nawet, że można też inną. Nie wiem czemu, bo ta alternatywna była o 15 km dluższa i wiodła przez Czechy - czas zbliżony. Kątem oka zobaczyłem drogowskaz, zrobiłem na rondzie 270 stopni zamiast 90 i pojechałem jak należy ale zmyłka była. W innym miejscu poprowadzil wąską drogą zamiast szerszą i prostszą. Wgl to ostatnio staram się jeździć po staremu korzystając z drogowskazów a navi traktowac jako wsparcie w sytuacjach niejasnych no i do omijania korków.

Problemy z uruchamianiem to mam z kolei w NE. Kupilem abonament, próbowałem tego używać ale jak narazie to porażka dla mnie - zrobię jeszcze jakies testy ale na ten moment to jest zupelnie do bani. Jakies komunikaty o braku GPS, internetu itp gdy w tym samym czasie google normalnie działa.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #590 dnia: 08 Maja 2023, 13:34:28 »
Po co eksperymentować i to jeszcze za pieniądze, jeżeli Google maps za darmo działa bezbłędnie?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #591 dnia: 08 Maja 2023, 13:39:13 »
Cóż... GM ma podstawowy brak w postaci niewyświetlania obowiązującego w danym momencie ograniczenia prędkości, a przynajmniej ostrzegania gdy się ja przekracza. Wiem że to też nie jest w 100% pewne ale ja się często łapię, że nie wiem jakie jest w danym momencie ograniczenie. NE i Waze to mają. Stąd inne próby.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #592 dnia: 08 Maja 2023, 13:52:39 »
Cóż... GM ma podstawowy brak w postaci niewyświetlania obowiązującego w danym momencie ograniczenia prędkości, a przynajmniej ostrzegania gdy się ja przekracza.
Dlatego dołączasz Yanosika w tle:))

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #593 dnia: 08 Maja 2023, 13:53:03 »
Waze też jest darmowy i jest bardziej typową nawigacją samochodową niż GM, które jest narzędziem uniwersalnym (w sumie to od dawna Waze to tez Google).
Używam kilku nawi, gdyż żadna nie jest idealna. Używając kilku mam trochę lepsze rozeznanie co w której na bieżąco jest lepiej / gorzej.
W Polsce Yanosik ma więcej użytkowników i lepiej ostrzega niż Waze, czy NE, choć jako nawigacja nie jest najlepszy.
Za granicą lepiej się sprawdza Waze, czasem też włączam GM, a jak nie ma zasięgu to Sygic.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #594 dnia: 08 Maja 2023, 19:18:18 »
Nie wiem czemu, bo ta alternatywna była o 15 km dluższa i wiodła przez Czechy - czas zbliżony. Kątem oka zobaczyłem drogowskaz, zrobiłem na rondzie 270 stopni zamiast 90 i pojechałem jak należy ale zmyłka była. W innym miejscu poprowadzil wąską drogą zamiast szerszą i prostszą. Wgl to ostatnio staram się jeździć po staremu korzystając z drogowskazów a navi traktowac jako wsparcie w sytuacjach niejasnych no i do omijania korków

No właśnie - omijanie korków. Ja kilka razy chciałem być mądrzejszy od navi i pojechałem drogą, którą znam, a później żałowałem straconego w korku czasu. Teraz w zasadzie ślepo ufam navi (piszę o GM)

Za granicą lepiej się sprawdza Waze, czasem też włączam GM, a jak nie ma zasięgu to Sygic
Hmm - GM też przecież ściąga mapy i można na nim jechać offline

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #595 dnia: 09 Maja 2023, 09:20:49 »
Tak można w GM pobierać fragmenty map ale jak dla mnie jest to niezbyt wygodne, w Sygicu zaznaczam jakie kraje mnie interesują i mapy się ściągają, a później aktualizują.
Poza tym w GM nie pokazuje ograniczeń i nie można zgłaszać korków, wypadków, kontroli prędkości, ...
Gdy sobie zwiedzamy pieszo jakąś miejscówkę to używam GM, w aucie czasem też bo lepiej szuka rozmaitych obiektów (np. sklep czy firmę po nazwie).
Ogólnie uważam, że nie ma obecnie nawigacji dla AA, która by miała wszystko co potrzebne i działała stabilnie.
Np. Waze po ostatniej aktualizacji w ogóle nie nadaje się do nawigacji ... bo zawiesza się na wyznaczaniu trasy. Takie kwiatki.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #596 dnia: 09 Maja 2023, 09:44:10 »
GM też przecież ściąga mapy i można na nim jechać offline
A co myślicie na temat HERE off line? Też jest za darmo i to jest deweloper, który robi fabryczne nawigacje do kilku marek, zdaje się, że też do Toyoty.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #597 dnia: 09 Maja 2023, 10:45:57 »
Na pewno warto wypróbować HERE. Ja jeszcze nie używałem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #598 dnia: 09 Maja 2023, 10:47:21 »
Brat ma w Volvo. Nie jest zachwycony.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #599 dnia: 09 Maja 2023, 15:27:56 »