Autor Wątek: Nierówna praca p2  (Przeczytany 2575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariusz1988

• Toyot Leżący
  • *
Nierówna praca p2
« dnia: 18 Marca 2020, 06:30:27 »
Ostatnio zauważyłem że silnik szczególnie zimny nierówno pracuje wymieniłem świece, odczytałem błędy (zero), przepustnica wyczyszczona, na ciepłym trochę lepiej z czym może być jeszcze problem

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nierówna praca p2
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2020, 09:15:38 »
może kwestia słabej jakości paliwa? spróbuj zatankować na innej stacji i zobacz czy jest jakaś zmiana.
Prius 2

Offline Mariusz1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2020, 14:28:44 »
Paliwo raczej na orlenie, a może ktoś podpowie jaki ma wpływ na pracę silnika zawór egr

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2020, 18:50:39 »
egr w p2? hmm to chyba od p3 stosowali (może ktoś potwierdzi), w naszej p2 możesz zerknąć na zawór pcv (tania rzecz w aso).
Prius 2

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2020, 19:30:51 »
P2 nie chodzi tak równo jak P3.
Można czyścić przepustnicę, zmieniać świece itd. a i tak nigdy nie będzie ideału.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2020, 13:14:08 »
hmm to chyba od p3 stosowali (może ktoś potwierdzi), w naszej p2 możesz zerknąć na zawór pcv (tania rzecz w aso).
W P2 nie ma egr ,ten zawór pcv u mnie w ASO chyba 130 zł na ali duzo taniej ale czy warto brać z ali i dalej sie zastanawiać jak objaw nie minie czy to moze jednak wina zamiennika z ali.
Też przez moment miałem nierówna pracę samo sie pojawiło samo z nikło nie było bardzo niepokojące (czasami silnik lekko zakulał).Co ostatnio zmieniłem to olej i filtr powietrza a i ze 3 razy tankowałem to drozsze paliwo shell V POWER w ramach promocji tanie wtorki (czyli droższe w cenie tańszego)jak mam okazję ta przegonię konkretnie toyotkę celem odmulenia .Teraz leje na orlenie zwykłą 95(wspieram naszych w ramach walki z kryzysem; koronawirusem)problem zniknął z tak jak sie pojawił.;
Wrzuć może wykres z HA obrotów jak i temperatury i wtedy cos bedzie widać.Obroty są równe i w P2 i wP3 jak wszystko działa poprawnie P3 troche inna konstrukcja chociażby na zewnętrzny egr i lepiej wyciszony dlatego lepiej brzmi na wolnych obrotach. :cool:
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2020, 13:16:16 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Mariusz1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2020, 19:57:04 »
A jakie ma za zadanie zawór PCV?  I czy jest jakiś filtr paliwa w Priusie? Zauważyłem że jak jest paliwa ponizej połowy to nierówno pracuje jak jest 3/4i więcej to ładnie pracuje może pompa kuleje albo filtr nie wymieniany tylko muszę zlokalizować gdzie jest

Offline Bogdan z Piaseczna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius 2 z 2009
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2020, 22:03:25 »
W P2 nie wymienia się filtra paliwa chyba, że ktoś się uprze. Znajduje się pod tylną kanapą. PCV jest to zawór odpowietrzający skrzyni korbowej i warto go wymienić jak silnik bierze olej.
https://www.youtube.com/watch?v=xNNTuhAXRKA&list=WL&index=12&t=307s
Co to znaczy nierówno pracuje? Może to standardowa praca układu hybrydowego? Tu cytat: "Dlaczego Prius ?kopie??To jest pytanie, które pojawia się początkującym priusowiczom, gdy czują dziwne wstrząsy - takie kopnięcia samochodu podczas postoju, tak jakby Prius chciał jechać. Maszyna (przekładnia planetarna) wykonuje w tym czasie ruch wahadłowy ?do przodu - do tyłu?, a zatem często przeraża zarówno kierowcę, jak i pasażerów. W rzeczywistości jest to normalne zachowanie przekładni planetarnej."
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2020, 22:14:46 wysłana przez Bogdan z Piaseczna »

Offline gregoi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca 2020, 19:46:45 »
Mogę tylko potwierdzić powyższy cytat. Pierwszej zimy miałem identyczne objawy i obawy. W temperaturach poniżej 5 stopni Priusik częściej pracuje silnikiem np. na światłach w mieście. Wtedy można odczuć charakterystyczne niemiarowe drgnięcia i delikatne kopnięcia. Jeśli nie masz żadnych błędów na kompie to spróbuj jeszcze na odpalonym silniku otworzy maskę i położyć rękę na czarnej pokrywie filtra powietrza. Jeśli te drgnięcia będą niewyczuwalne, a dym/para z rury wydechowej wylatuje miarowo i bez "szarpnięć" to masz zdrowego Priusa :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl