Autor Wątek: Buczenie Głośnika przy Basie rav 4 2019  (Przeczytany 4777 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Buczenie Głośnika przy Basie rav 4 2019
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Marca 2020, 18:46:24 »
Macie racje Panowie "system audio" w nowej Ravce to jakaś porażka, na JBL też moim zdaniem szkoda kasy bo brzmi miernie . :-)

Ja też takie zdanie usłyszałem od kilku handlowców Toyoty, jednak zastanawia mnie czemu w kilku testach nowej RAV4 w US każdy kto miał JBL'a to zachwalał, że super i nie mieli uwag?  :o

Skąd ta różnica, czy u nas mamy większe wymagania? :)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Marca 2020, 20:16:52 »
Standardowe głośniki w RAV4 grają słabo to już wiemy. A teraz co z JBL. Mam pewne porównanie systemów nagłośnienia. W moich łącznie trzech autach służbowych zawsze dobierałem dodatkowe nagłośnienie. I tak na tle Skoda Octavia Canton, Passat Dynaudio, Skoda Superb Bang Olufsen. JBL gra wyraźnie lepiej niż Canton, porównywalnie z  Dynaudio i czuję że jednak ma mniej mocy niż Bang Olufsen.

JBL gra bardzo czysto/krystalicznie (na pewno po wyciszeniu drzwi gra jeszcze lepiej) ale brakuje nieco basu. Kto co woli, dla mnie jednak czyste/separatywne brzmienie jest ważniejsze niż mocny bas, czasem dudniący bas.

A teraz wyciągnięte wnioski po przeczytaniu kilku amerykańskich forów. Przede wszystkim system wymaga "wygrzania" i dopiero po conajmniej kilkudziesięciu godzinach zaczyna pokazywać pazur (często takie opinie się pojawiały). Po drugie system JBL lubi głośne słuchanie, jeśli słuchasz cicho można sobie go odpuścić. Sam w końcu dobrałem system i mimo że 6k to dużo za kilka głośników, To jednak wolę mieć to fabrycznie. Myślę że bez wymiany stacji centralnej, w dowolnym sklepie car-audio podobne brzmienie uzyskali by za 2500-3500 złotych z montażem (ceny znam bo w drugim aucie mam car audio Audison.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Marca 2020, 23:02:00 »
W kwestii audio.
Czymś różni się audio z DABem od wersji bez DABu? Oczywiście poza tym, że jedno ma DAB, a drugie nie...

W sensie dźwięku/ użytych komponentów/ głośników?

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Marca 2020, 11:24:55 »
Macie racje Panowie "system audio" w nowej Ravce to jakaś porażka, na JBL też moim zdaniem szkoda kasy bo brzmi miernie . :-)

Ja też takie zdanie usłyszałem od kilku handlowców Toyoty, jednak zastanawia mnie czemu w kilku testach nowej RAV4 w US każdy kto miał JBL'a to zachwalał, że super i nie mieli uwag?  :o

Skąd ta różnica, czy u nas mamy większe wymagania? :)
A ja uwazam, ze JBL brzmi rewelacyine. Oczywiscie sluchajac radia ciezko bedzie odczuc roznice, ale jezeli ktos slucha muzyki z zewnetrznych zrodel to doceni JBL.

Dobrze wydane pieniadze. Jezeli ktos twierdzi inaczej to albo nie mial okazji posluchac, albo sluchal ze slabej jakosci zrodla, albo jest maruda albo zwyczajnie sie nie zna. :)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Marca 2020, 12:43:40 »
A ja uwazam, ze JBL brzmi rewelacyine. Oczywiscie sluchajac radia ciezko bedzie odczuc roznice, ale jezeli ktos slucha muzyki z zewnetrznych zrodel to doceni JBL.

Dobrze wydane pieniadze. Jezeli ktos twierdzi inaczej to albo nie mial okazji posluchac, albo sluchal ze slabej jakosci zrodla, albo jest maruda albo zwyczajnie sie nie zna.

Albo nie ma porównania...

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Marca 2020, 20:11:38 »
Raczej bezsensowne przerzucanie się własnymi odczuciami.
Są ludzie, którzy słyszą czwarte skrzypce w utworze a inni mają tzw. pierwszy stopień umuzykalnienia tzn. wiedzą, że coś gra ....

Jak już ktoś jest melomanem, to raczej nie słucha muzyki w samochodzie.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marca 2020, 09:13:49 »
Jak już ktoś jest melomanem, to raczej nie słucha muzyki w samochodzie.
O to, to. Ja tam melomanem nie jestem, ale jakbym już miał dopłacać do fabrycznego audio w samochodzie, to musiałoby to być coś klasy Mark Levinson (np. w Lexusie), żeby miało sens.

Z JBLem to kojarzy mi się taka historia, że parę lat temu robiliśmy soft do systemu inforozrywki dla pewnego koncernu europejskiego, i tam w wersji HiFi premium (najbogatszej) też był wzmacniacz i nagłośnienie JBL. Jakież było nasze zdumienie, gdy otrzymaliśmy testowy wzmacniacz i okazało się, że na wejściu ma tylko 2 kanały (zwykłe stereo, nawet bez tweeterów!). "Radio" w wersji podstawowej miało jakiś wzmak noname made in China, ale przynajmniej wspierało dźwięk 5.1, a w najdroższej wersji kastrowali sygnał do 2 kanałów. Inżynierowie producenta z kamiennymi minami twierdzili, że samochód to za mała scena na pełne 5.1 i oni zrobią to swoimi algorytmami "up-mixingu" lepiej :song:. Mocy to to miało, ale brzmiało tak sobie...

Prawda była stara, jak świat - kasa. Koncern pchał ten typ wzmacniacza od 10 lat do wszystkich modeli, klient płacił jak za zboże i było OK. Dopiero w 2017 zrobili zmianę na Harmana, który już miał 6 kanałów.
Tak więc, niestety, często to tylko podmiana wzmacniacza na jakiś "markowy", podbicie pasma na wyjściu o 2-3dB i bazowanie na ludzkich emocjach - zwykły efekt placebo. Dobre car-audio o wiele lepiej (i taniej) można zrobić na własną rękę.

Aczkolwiek, nie wiem jak jest w najnowszej RAVce. W IV gen. jeździłem testową z JBLem i tyłka nie urywało, więc zrezygnowaliśmy z tego - choć może to był błąd, bo od słuchania zwykłego radia na tym standardowym padle uszy człowiekowi krwawią :thumbdown:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Marca 2020, 09:36:31 »
Tweetery najczesciej filtruje się po wyjściu sygnału ze wzmacniacza. Powinno się również filtrować (od góry) woofery żeby "nie darły mordy" ale niestety najczęściej w fabrycznych zestawach tego się nie robi.
Co do stwierdzeń typu "zestaw gra słabo" to nie mówią one nic o jakości dźwięku poza tym, że dźwięk temu konkretnemu słuchaczowi się nie podoba a ile ludzi tyle upodobań. Audiofilskie sprzęty za setki tysięcy złotych też nie każdemu się spodobają. Dla kogoś  liczy się dużą ilość "bum i cyk" a innego interesuje równowaga tonalna, rozdzielczość, scena itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl