Autor Wątek: Rodzaje i kolory lakieru 2019-  (Przeczytany 35366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: Rodzaje i kolory lakieru 2019-
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Sierpnia 2020, 18:39:54 »
Ja miałem sytuacje urposzczoną co do koloru.
Zona powiedziałe ten i koniec i po temacie  :grin:
I tak jest z zemną Tokyo red

Ale tak jak koledzy zauważyli. Podstawa to zabezpiecznie ceramiką lub dobrym woskiem jak np COLLINITE 476S.
Zmywanie, ściąganie wody po takim zabiegu jest o wiele łatwiejsze.

Piękny kolor, jak swoją zamawiałem to właśnie taka z jasna skóra stała salonie....po zamknięciu drzwi.....poczułem się jak w aucie klasy PREMIUM.
Ze względów bardzo przyziemnych, wybrałem srebrny.....nie chce mi sie często myć auta. Srebrny z czarnym tez wyglada kozacko w tej bryle ;-)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Sierpnia 2020, 19:04:47 »
Jeśli chodzi o ceramikę, warto inwestować w crystal serum 10H? Dostałem wstępną wycenę 3.5k + vat

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Sierpnia 2020, 14:09:38 »
Moje zdanie jest takie że nie dałbym za ceramikę na aucie więcej jak 1000zł. Może i ładniej lakier wygląda (efekt szklistości) i na pewno łatwiej się myje. Ale wiele osób uważa że ceramika zabezpiecza auto przed rysami itd. co nie jest prawdą. Rysy, odpryski, otarcia powstają tak samo jak na lakierze bez "twardych" powłok 9H. I przy nowym lakierze, nie wymagającym korekty, śmiało ceramikę można położyć samemu. Nie mówię tutaj o tych co mają trwać na aucie 5 lat. Ale jest wybór takich na rok czy dwa, które w łatwy sposób się aplikują. A jak pokazują testy, przez ten okres nie różnią się niczym od tych najdroższych co wytrzymują x czasu.

Jeszcze należy pamiętać o jednej kwestii. Te super powłoki które tak reklamują, tak jak lakier zapychają się. Więc albo umiesz je odtykać chemią i porządnym myciem. Albo jeździsz co rok albo pół do specjalisty który już raz Cie skasował za powłokę, i kasuje Cie ponownie żeby ją "odetkać".

Jakbym miał wydać 3500 netto na ceramikę to już bym wolał okleić zderzak, maskę lusterka dobrą folią PPF i chociaż nie martwić się kamykami. Sam jeżdżę raczej drogami "normalnymi" nie szutrowymi i już naliczyłem 3 odpryski na zderzaku przy przebiegu aktualnie 6500km. Ale tutaj dochodzi do głosu znowu głos rozsądku. Że idąc tą drogą auto powinienem schować w garażu, najlepiej w jakimś kondomie i nie używać bo się uszkodzi;-) więc po przeliczeniu kosztów, lepiej wyjdzie za te 3-4 lata jak nazbiera się odprysków, zgłosić szkodę zderzaka do AC i polakierować cały na nowo.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2020, 14:15:50 wysłana przez Skylog »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Sierpnia 2020, 14:17:46 »
Ja na auta kłade ceramike sam. Troche cierpliwości i można się w to bawić zwłaszcza na nowym aucie gdzie nie musimy robić korekty przed nałożeniem.
Czy warto - tak bo świetnie się myje samochód. czuć jak rękawica się lekko przesuwa po lakierze i że auto nie trzyma na sobie tak brudu. To już moje 3 auto prywatne i 2 służbowe na które to kładłem. Wytrzymuje mi to tak do 1,5 roku pozniej odnawiam sobie.
teraz mam na rav4 Nanolex Si3D, wcześniej używałem Tenzi q10 - różnicy między jednym i 2 zbytnio nie widzę.
Na samym początku nakładałem Gyeon jakiś tańszy. nakłądał się lekko ale po roku już tak słabo działał. 
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2020, 14:24:50 wysłana przez MarioSl »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Sierpnia 2020, 14:26:00 »
Mario jaką kładziesz?

Ja ostatnio używałem CleanTech, ale myślę żeby sprawdzić coś tańszego jak Gravon. Ciekawi mnie czy różnica będzie w ogóle odczuwalna.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Sierpnia 2020, 14:30:42 »
Mario jaką kładziesz?

Ja ostatnio używałem CleanTech, ale myślę żeby sprawdzić coś tańszego jak Gravon. Ciekawi mnie czy różnica będzie w ogóle odczuwalna.
Dopisałem wyżej :)
Dobrą alternatywą jest twardy wosk. Tu nie musimy się martwić że coś nam pojdzie nie tak.
Z wosków mogę z całym sumieniem polecić kultowy COLLINITE 476S.

Jeśli ktoś chce jeszcze szybciej na poprzednim forum Nissana (jak takowy posiadałem) bardzo mocno chwalili sobie chłopaki wosk w kremie COLLINITE 850
oczywiście im coś szybciej da się nałożyć to szybciej się zmyje

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Sierpnia 2020, 15:11:17 »
Ja miałem sytuacje urposzczoną co do koloru.
Zona powiedziałe ten i koniec i po temacie  :grin:
I tak jest z zemną Tokyo red

Ale tak jak koledzy zauważyli. Podstawa to zabezpiecznie ceramiką lub dobrym woskiem jak np COLLINITE 476S.
Zmywanie, ściąganie wody po takim zabiegu jest o wiele łatwiejsze.

Piękny kolor, jak swoją zamawiałem to właśnie taka z jasna skóra stała salonie....po zamknięciu drzwi.....poczułem się jak w aucie klasy PREMIUM.
Ze względów bardzo przyziemnych, wybrałem srebrny.....nie chce mi sie często myć auta. Srebrny z czarnym tez wyglada kozacko w tej bryle ;-)

Ja w Tokyo Red zamówiłem :) Skóra jasna szara z ciemnym szarym

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Sierpnia 2020, 20:11:25 »
Moja tez jasna  tyle ze beżowa.  Suoer to moim zdaniem razem wygląda <taniec>
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2020, 20:14:01 wysłana przez MarioSl »

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Sierpnia 2020, 20:36:12 »
Suuuuuper :)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Sierpnia 2020, 18:01:43 »
Co by nie powiedzieć - wyglada rewelacyjnie i tak jakby luksusowo ;-)

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Września 2020, 11:07:49 »
Jakbym brał wersję Executive to tylko w kolorze Cyan Splash bo nie okłamujmy się. Najbogatsza wersja na tle tych tańszych wygląda zwyczajnie i na pewno kolor dodaje jej uroku.

Ale że wybrałem wersję Selection, to dla mnie tylko jeden kolor wchodził w grę. Tutaj auto po nałożeniu kwarcu przeze mnie. Jestem zadowolony z efektu.

11.jpg

22.jpg
Kolego moglbys napisac cos o tym kwarcu. Mam ten sam kolor selection tez chce cos polozyc myslalem o wosku ale moze i ja dam rade z kwarcem. Napisz prosze jaki kwarc czy trudno go klasc i jak przygotowac auto do zabiegu. Czy po myciu trzeba lakier jeszcze czyms  smarowac odtluszczac itp. bede wdzieczny. Twoje autko robi niezle wrazenie ten kolorek bardzo mi sie podoba dodatkowo ta powloka robi efekt Wow.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Września 2020, 12:12:48 »
Samo nałożenie kwarcu to nic specjalnie wymagającego chociaż schodzi dużo czasu, szczególnie jak kładziemy 2-3 warstwy ale najwięcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie auta. Na szybko procesy:
- oprysk/piana na całe auto poniżej linii szyb (ja stosuję oprysk VALET PRO CITRUS PREWASH 1:8)
- spłukanie wodą po około 5min, chyba że jest ciepło to szybciej nim zaschnie
- czyszczenie felg (jeśli słabo zabrudzone wystarczy APC, jeśli mocno to najpierw "krwawiąca felga" obecnie RRCustoms Wheel Gel, spłukanie i dopiero APC)
- oprysk na robaki tam gdzie trzeba Allegrini Go-Go Insect
- APC i pędzelek (Work Stuff żółty) wszędzie tam gdzie trzeba, jak grill, lusterka, znaczki itp (obecnie APC RRCustoms)
- oprysk na smołę, żywicę jeśli potrzeba (ADBL Tar Pro)
- spłukiwanie wodą (nie pozwolić na zaschnięcie preparatów na aucie)
- mycie właściwe (obecnie testuję Optimum OPT No Rinse Wash + rękawica z mikrofibry) metoda na 2 wiadra po tym szamponie nie trzeba spłukiwać wodą) jak inny szampon to należy spłukać
- jak lakier nowy można ominąć glinkowanie. Ale jeśli trzeba to dobry nawilżać ja stosuję właśnie ten szampon i lecę glinką całe auto. Uwaga w tym kroku bo można narobić sobie mikrorys
- spłukiwanie wodą
- osuszanie mikrofibrą
- deironizer na całe auto (obecnie RRC Deironizer, jest tani i to jego zaleta, a robi to samo co inne) albo jak bardzo ktoś chce wyczyścić lakier to Dodo Juice Lime Prime
- spłukanie wodą
- osuszenie
- nałożenie powłoki (obecnie CLEANTECH Tech Coat 3 letnia)

Jak widać kroków milion, kilka miejsc gdzie trzeba zachować ostrożność. Idealnie robić to w garażu żeby słońce nie wysuszyło środków na lakierze bo może być krzywda (to się tyczy każdego mycia w sumie). Co do nakładania powłoki. To masz aplikator w zestawie, trzeba go nasączyć i ja osobiście robię nie więcej jak 1/2 panelu na raz (maskę to na 4 dzielę) nakładam ruchami na krzyż. Później przecieram mikrofibrą. Czekam 1h i nakładam drugą warstwę. Najważniejsze to nie dopuścić żeby powłoka za długo schła na lakierze, jak tylko zacznie się matowić po kilku minutach, przetrzeć fibrą. Niedotarta może narobić szkody i później tylko polerka.

A teraz coś dla osób którym się nie chce w to bawić. Albo nie mają czasu (mi go również maks brakuje i tylko jak mam wyjątkową chwilę to pobawię się w powłokę (na pewno lepsze to niż wosk).

Kroki:
- oprysk wstępny albo piana aktywna
- spłukanie
- na robaki i APC na zderzak itp
- krwawa felga i APC
- spłukanie
- mycie właściwe ONR No Rinse (jak inny szampon to najpierw spłukać)
- osuszenie auta fibrą
- szybki kwarc obecnie używam Prostaff CC Water Gold (bardzo ładnie lakier wygląda i woda tworzy krople) super do pierwszego kurzu. Bo w tych kroplach zasycha bród i później centki na aucie. Więc jak mi się skończy to zamieniam na Shiny Garage Icy Ceramic Detailer. Również ma SiO2 ale woda ma nie tworzyć kropel, a tafle więc powinna łatwiej spływać. Będę testował.

Metoda druga o tyle prosta że nakładasz małą ilość SiO2 (kwarcu) przy każdym myciu. Więc jak myjesz auto regularnie to efekt się utrzymuję. Ale na zimę się nie sprawdzi, bo u mnie leżał na masce jakieś nawet 4tyg ale już przy nadkolach zniknął po 1-2 tyg.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2020, 12:28:30 wysłana przez Skylog »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Września 2020, 13:48:33 »
Panowie, ja Was szczerze podziwiam z takim obchodzeniem sie z autem - ja swojego nigdy tak nie traktowalem, deszcz go czasem splucze raz na miesiac sam mu zrobie reczne mycie woda z szamponem - obecnie auto ma rok ponad, 10tys - i lakier jak nowy - zadnych rys - mikro-rys etc....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Września 2020, 14:00:06 »
Kiedy ja to lubię. To taka moja forma odstresowania się po tygodniu pracy. Na pewno nie bawiłbym się w to gdybym nie czerpał z tej zabawy przyjemności.

A to co napisałem to tak żeby, może otworzyć niektórym oczy że dbać o auto można, ale z głową. Bo łatwo sobie narobić bałaganu jak się nieodpowiednio podejdzie do tematu. Środków na rynku masa, technik też nie brakuje, ale czasem uszkodzenia/rysy/wżery mogą być nieodwracalne. Tym bardziej że Polska słynie z dużej ilości producentów chemii "kosmetycznej" do aut. Mamy kilka rozpoznawalnych marek w świecie. Ale można też natknąć się na babole, źle dobrane substancje, które nieodpowiednio użyte narobią szkody.

Obecnie mam niecałe 8k nalatane. Lakier jak nowy, ale od razu zaznaczę że kwarc to nie cudowny środek na wszystko. On ma za zadanie przede wszystkim poprawić wygląd i ułatwić mycie auta. Bo przed rysami czy odpryskami na zderzaku nie uchroni. Sam mam już 2 płatki prawa strona przedni zderzak.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Września 2020, 15:26:04 »
Dwa dni temu położyłem fusso 12miesięcy wosk, przed tym umyłem, nie glinkowałem, bo auto miało 3-4 dni, potem rozcieńczona IPA ok 20-30%, (a jeśli sprzedawca nie robił kita to 40-50% pachnie lekko, a moje IPA domowe wykręca mocniej). Spryskiwaczem nakładałem i wycierałem, napryskało się niestety na plastiki. Następnego dnia zauważyłem, że na słupkach B przy drzwiach na plastikowych osłonach jest problem, zostały jasne plamki po kropelkach, których nie wytarłem, nie do usunięcia przez polerowanie szmatka, na morko na sucho, nic nie idzie.

Jest pomysł na ratunek? Mam jeszcze APC (Wash Soft99), ale nie próbowałem. Czy suszarka do włosów i liczyć, że znikną?

Czym najlepiej usuwać ślady po wosku z plastików matowych? Magiczna gąbka, czy coś innego, bo mam kilka miejsc?
Do woskowania został mi jeszcze dach, bo odpuściłem, ledwo dosięgam, a była już 4h pucowania auta z zewnątrz - miałem dosyć :).

Dach skończę za kilka dni.

Na razie widzę znaczą różnicę, powłoka po fusso jest bardziej hydrofobowa niż oryginalny lakier/wosk i błyszczy się mocniej maska.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl