Autor Wątek: Rodzaje i kolory lakieru 2019-  (Przeczytany 35333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Rodzaje i kolory lakieru 2019-
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Września 2020, 15:53:18 »
Dwa dni temu położyłem fusso 12miesięcy wosk, przed tym umyłem, nie glinkowałem, bo auto miało 3-4 dni, potem rozcieńczona IPA ok 20-30%, (a jeśli sprzedawca nie robił kita to 40-50% pachnie lekko, a moje IPA domowe wykręca mocniej). Spryskiwaczem nakładałem i wycierałem, napryskało się niestety na plastiki. Następnego dnia zauważyłem, że na słupkach B przy drzwiach na plastikowych osłonach jest problem, zostały jasne plamki po kropelkach, których nie wytarłem, nie do usunięcia przez polerowanie szmatka, na morko na sucho, nic nie idzie.

Jest pomysł na ratunek? Mam jeszcze APC (Wash Soft99), ale nie próbowałem. Czy suszarka do włosów i liczyć, że znikną?

Czym najlepiej usuwać ślady po wosku z plastików matowych? Magiczna gąbka, czy coś innego, bo mam kilka miejsc?
Do woskowania został mi jeszcze dach, bo odpuściłem, ledwo dosięgam, a była już 4h pucowania auta z zewnątrz - miałem dosyć :).

Dach skończę za kilka dni.

Na razie widzę znaczą różnicę, powłoka po fusso jest bardziej hydrofobowa niż oryginalny lakier/wosk i błyszczy się mocniej maska.
Nie usuniesz niestety. Mi tak auto zalatwilo aso przy wydawce. Na wlasny koszt wymieniali plastyki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 07 Września 2020, 19:39:48 »
APC i magiczna gąbka i próbować.

Można też spróbować  Dodo Juice Lime Prime. To typowy środek do usuwania wosków i sealantów. Albo wizyta w studiu detailingowym. Na pewno dobiorą środek.

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Września 2020, 11:51:29 »
Samo nałożenie kwarcu to nic specjalnie wymagającego chociaż schodzi dużo czasu, szczególnie jak kładziemy 2-3 warstwy ale najwięcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie auta. Na szybko procesy:
- oprysk/piana na całe auto poniżej linii szyb (ja stosuję oprysk VALET PRO CITRUS PREWASH 1:8)
- spłukanie wodą po około 5min, chyba że jest ciepło to szybciej nim zaschnie
- czyszczenie felg (jeśli słabo zabrudzone wystarczy APC, jeśli mocno to najpierw "krwawiąca felga" obecnie RRCustoms Wheel Gel, spłukanie i dopiero APC)
- oprysk na robaki tam gdzie trzeba Allegrini Go-Go Insect
- APC i pędzelek (Work Stuff żółty) wszędzie tam gdzie trzeba, jak grill, lusterka, znaczki itp (obecnie APC RRCustoms)
- oprysk na smołę, żywicę jeśli potrzeba (ADBL Tar Pro)
- spłukiwanie wodą (nie pozwolić na zaschnięcie preparatów na aucie)
- mycie właściwe (obecnie testuję Optimum OPT No Rinse Wash + rękawica z mikrofibry) metoda na 2 wiadra po tym szamponie nie trzeba spłukiwać wodą) jak inny szampon to należy spłukać
- jak lakier nowy można ominąć glinkowanie. Ale jeśli trzeba to dobry nawilżać ja stosuję właśnie ten szampon i lecę glinką całe auto. Uwaga w tym kroku bo można narobić sobie mikrorys
- spłukiwanie wodą
- osuszanie mikrofibrą
- deironizer na całe auto (obecnie RRC Deironizer, jest tani i to jego zaleta, a robi to samo co inne) albo jak bardzo ktoś chce wyczyścić lakier to Dodo Juice Lime Prime
- spłukanie wodą
- osuszenie
- nałożenie powłoki (obecnie CLEANTECH Tech Coat 3 letnia)

Jak widać kroków milion, kilka miejsc gdzie trzeba zachować ostrożność. Idealnie robić to w garażu żeby słońce nie wysuszyło środków na lakierze bo może być krzywda (to się tyczy każdego mycia w sumie). Co do nakładania powłoki. To masz aplikator w zestawie, trzeba go nasączyć i ja osobiście robię nie więcej jak 1/2 panelu na raz (maskę to na 4 dzielę) nakładam ruchami na krzyż. Później przecieram mikrofibrą. Czekam 1h i nakładam drugą warstwę. Najważniejsze to nie dopuścić żeby powłoka za długo schła na lakierze, jak tylko zacznie się matowić po kilku minutach, przetrzeć fibrą. Niedotarta może narobić szkody i później tylko polerka.

Widac kolego ze wiedze masz niezla a myslisz ze samo umycie porzadne oczywiscie na 2 wiuadra i wysuszenue wystarczy do wosku luk kwarcu czy jeszcze trzeba cleanerem jakims.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Września 2020, 12:09:58 »
Nie zajmuję się tym zawodowo, żeby nie było. To dla mnie hobby ;-)

Cleaner konieczny, bo przetarcie auta trwa chwilę a na pewno wosk/kwarc/sealant posiedzi dłużej na czystej powierzchni. W ostateczności upraszczając proces jeszcze bardziej. Można poeksperymentować z odtłuszczającymi szamponami np FX PROTECT CAR SHAMPOO który i tak później trzeba używać co jakiś czas, żeby przywrócić szklistość powłoce.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Września 2020, 15:44:52 »
Dwa dni temu położyłem fusso 12miesięcy
...
Dach skończę za kilka dni.

Na razie widzę znaczą różnicę, powłoka po fusso jest bardziej hydrofobowa niż oryginalny lakier/wosk i błyszczy się mocniej maska.
Nie usuniesz niestety. Mi tak auto zalatwilo aso przy wydawce. Na wlasny koszt wymieniali plastyki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki za pomoc. Życie. ASO mi też wymieniać będzie jeden plastik, bo zarysowany został pewnie w transportcie/itp.
Był pucowany, ale wygląda inaczej niż wszystkie pozostałe (też na tym słupku).

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Września 2020, 12:23:05 »
Ja miałem sytuacje urposzczoną co do koloru.
Zona powiedziałe ten i koniec i po temacie  :grin:
I tak jest z zemną Tokyo red

Ale tak jak koledzy zauważyli. Podstawa to zabezpiecznie ceramiką lub dobrym woskiem jak np COLLINITE 476S.
Zmywanie, ściąganie wody po takim zabiegu jest o wiele łatwiejsze.
A czy ten wosk collinite nada sie na dwukolorowe auto selextion srebrny z czarnym czy poszukac czegos innego.

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Grudnia 2021, 14:27:12 »
Moja tez jasna  tyle ze beżowa.  Suoer to moim zdaniem razem wygląda <taniec>

Odkopię temat, może autor posta jeszcze tutaj siedzi. Jak oceniasz ten beżowy wybór po ponad roku jeżdżenia? Jak z brudzeniem się, czyszczeniem itp? Zamówiłem w tym kolorze zupełnie w ciemno, bo nigdzie nawet nie mogłem na żywo zobaczyć, jak ona wygląda, a ta szara zupełnie, ale to zupełnie mi się nie podoba.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Grudnia 2021, 15:06:34 »
sprawuje się spoko

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Grudnia 2021, 16:09:10 »
ja pie..............żona mówi tak i tak ,a wy ogon pod siebie i tak kochanie!!  Chłopy ogarnijcie się
RAV4 2.5 hybrid

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #54 dnia: 14 Grudnia 2021, 17:31:00 »
Darek60  :-) Ja nie widzę w tym czegoś złego i o niczym to nie świadczy. 
Moja żona też wybiera kolor samochodu bo w sumie zakup to z naszych wspólnych zarobków a resztę ja czyli model, wyposażenie itd.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Grudnia 2021, 17:36:38 »
Ja tam znam tylko cztery kolory, jasny, szary, ciemny, no  i...piwny :) Tu kobiety widzą o wiele więcej i odważniej ;) One musiały zbierać owoce, jagody i grzyby, gdy Macho szedł na polowanie. Na pewno nie polegałbym na orientacji w terenie kobiet (pewnie nie wszystkich ;) ) Ale co do kolorów, zdecydowanie tak. Mi one lotto  :cool:
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2021, 17:38:24 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Grudnia 2021, 18:25:19 »
Ja tam znam tylko cztery kolory, jasny, szary, ciemny, no  i...piwny :) Tu kobiety widzą o wiele więcej i odważniej ;) One musiały zbierać owoce, jagody i grzyby, gdy Macho szedł na polowanie. Na pewno nie polegałbym na orientacji w terenie kobiet (pewnie nie wszystkich ;) ) Ale co do kolorów, zdecydowanie tak. Mi one lotto  :cool:
ale argument ,,mi one lotto,, wyżyny intelektu.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Grudnia 2021, 18:27:05 »
U mnie nie ma problemu, żona ma swoje auto więc i kolor taki jak jej pasi - bursztyn.
A mnie kolory nie robią specjalnie różnicy pod warunkiem, że jest to biały lub czarny ;)
Czerwonego miałem kiedyś tylko Malucha - najstarsi synowie wspominają z łezką w oku ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Grudnia 2021, 18:33:45 »
ale argument ,,mi one lotto,, wyżyny intelektu
Jaki poziom uwag i komentarzy adwersarza, taki poziom odpowiedzi. Dla mnie kolor ma trzeciorzędne znaczenie i może być każdy, oby nie był czarny. Nie dlatego, że mi się nie podoba, ale ze względów praktycznych.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Grudnia 2021, 18:40:24 »
Fakt czarny nie praktyczny jest.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl