Autor Wątek: Rav4 4gen czy Auris kombi hybryda ?  (Przeczytany 7727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 4gen czy Auris kombi hybryda ?
« dnia: 25 Marca 2020, 17:02:18 »
Witam . Mam na imię Artur i jestem nowym użytkownikiem na waszym forum . Jak w temacie , mam zamiar kupić używane z skrzynią CVT. Auto w kwocie do 65000 zł . Wybór między rav4 a aurisem kombi w hybrydzie  . Samochody bardzo różne, lecz myślę że oba sprawdzą się jako rodzinne wozidła . Rodzina 2+1 , bez opcji powiększenia się  . Samochód z przeznaczeniem do dojazdu do pracy 60 km w obie strony i wekkendowe   wyjazdy pod namiot latem  i co ważne dojazd na ryby nad rzękę.  Suva nigdy nie miałem a nawet takim nie jechałem , ale kombi już tak i mega użytkowa była astra f . Za ravką 2.0 benzyna plu lpg przemawia prześwit i obszerność wnętrza, ale pewnie to będzie auto które będzie droższe w utrzymaniu - opony , części , paliwo . Auris jak już to w hybrydzie plus lpg .  Plusy aurisa - tańsze koszty użytkowania ? , auto za tą kwotę o połowę  młodsze od ravki . Hybryda z lpg taniej się nie da . Ravka bardziej mi się podoba i wygodniejsza do wsiadania , ale rozsądek podpowiada auris . Obecnie posiadam Volkswagena Tourana 2004 rok z dsg i jest mega  pakowny , 136 konie z diesla tęż fajnie odpychają . Tylko to stary dziadek już, który ma 300000 km i ze 100k penie zdjęte i czas na coś nowszego i nie zawodnego  . Pomóżcie mi w decyzji  i na prostujcie jeśli gdzięś mój tok myślenia skręcił w  nie ten zaułek . Pozdrawiam .

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 4gen czy Auris kombi hybryda ?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2020, 17:49:38 »
Przecież to żaden wybór - bierz Ravke i się nie zastanawiaj.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2020, 18:26:24 »
Tu coś za coś  . Auris   młodsze i mniejsze auto  w cenie starszego , większego  i zwiększym prześwitem  rav4 .

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marca 2020, 18:42:47 »
albo coś pomiędzy, czyli Verso 1.8+LPG

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marca 2020, 19:49:17 »
Verso ma mniejszy kufer i te zegary na środku , fuj .

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2020, 20:02:30 »
Jeśli chodzi o typowo miejskie zastosowania, to rzeczywiście Ravka byłaby lepszym rozwiązaniem, ale już na trasie to na pewno Auris. Bagaznik też raczej ze wskazaniem na Aurisa. A koszt utrzymania to już na pewno Ravka leży znokautowana. I oczywiście masz takie koszta jak opony (chociaż to od czasu do czasu), ale przede wszystkim koszt paliwa.  :o
Bierz Ravkę w hybrydzie  :cool:

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marca 2020, 20:11:55 »
Na ravke w hybrydzie mnie nie stać , chyba  . :o

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marca 2020, 20:53:29 »
A koszt utrzymania

A cóż to za koszty ? To nie V klasa.....
Toyota Corolla SD 2018

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Rav4 4gen czy Auris kombi hybryda ?
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2020, 20:54:38 »
Na ravke w hybrydzie mnie nie stać , chyba  . :o
Mam rav4 2.0 IV gen z LPG. Mieszkam pod Lodzia. Podroz z boxem na dachu nad morze lub w gory to przy obecnych cenach paliwa jakies 80zl za gaz. Krawezniki nie sa mi straszne. Auto bardzo duzo w srodku, bardzo latwo zapiac dziecko w foteliku. Koszy czesci do Rav4 jest taki sam lub taniej niz w Aurisie hybrydowym. Filtr kabinowy, powietrza, paliwa. Wszystko to samo. Olej tanszy 0w30 do rav niz 0w20 do aurisa. Opony beda drozsze jakies 80-100 zl za sztuke. Klocki pewnie koszt taki sam albo robica 30-50 zl. Ale co ile je sie wymienia?

Roznica w spalaniu to jakies 4 litry gazu. Czyli 8zl na kazde 100km. Czyli 80zl na kazdy 1000km :) czyli w sumie jeden bak gazu.

Zona jest bardzo zadowolona.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2020, 22:04:42 »
Ravka bardziej mi się podoba no i większy prześwit , więc auris  to bardziej takie małżeństwo z rozsądku. Mam 187 cm i pewnie lepiej będzie w ravce  , ale jak pisałem wcześniej małem ponad dekade temu astre f w kombi i problemu z miejscem w środku nie było . Dodam że kończe z wyjazdami za granicę , chatę ogarnełem i szukam auta na które wydam dość spory (jak na mnie) grosz . W zamian chcę dostać bezawaryjność i w miarę niskie koszty eksploatacji plus uniwersalność tj , na grzyby, ryby ,pracy i wczasy. O auta zawsze dbam serwisy olejowe itp na bieżąco , nie katuje na zimnym itd . Myślę  że używka z polskiego salonu z pewną historią posłuży mi kolejną dekadę w miarę bezproblemowo .

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Marca 2020, 22:14:43 »

A cóż to za koszty ? To nie V klasa.....

Jak ktoś ma V klasę to na koszty już pewnie nie zwraca uwagi.
Jeżeli zaś nie patrzymy na koszty to zamiast rav4 2.0 IV gen z LPG można wziąć LandCruisera, będzie trochę starszy ale jeszcze lepiej wchodzi na krawężnik  :-P

Podtrzymam swoje zdanie, że ravka nie jest najlepszym samochodem na trasę. Do miasta jak najbardziej. Czy te 60 km to głownie przelot miejski czy pozamiejski?

Cytuj (zaznaczone)
Roznica w spalaniu to jakies 4 litry gazu. Czyli 8zl na kazde 100km.
czyli jakieś 10kg CO2  <kawusia>

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marca 2020, 22:18:08 »
niskie koszty eksploatacji plus uniwersalność tj , na grzyby, ryby ,pracy i wczasy.
albo to albo to, plus raczej się nie uda

Jeszcze po szybkim sprawdzeniu Uniroyal Auris 4szt 748 vs RAV4 4szt 1476. Rzadko, bo rzadko, ale nie będziecie się zastanawiali? Klocki, tarcze nie sprawdzałem, ale zużycie w hybrydzie będzie znacznie mniejsze. Nie ma szansy, żeby droższy samochód był tańszy w eksploatacji. Porównując oczywiście w ramach jednego producenta.
Ale na pewno Ravka będzie bardziej uniwersalna
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2020, 22:33:15 wysłana przez wściekła mysz »

Offline Artur@1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marca 2020, 22:37:50 »
60 kilometrów to poza miastem , drogą lokalną .

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca 2020, 23:46:50 »
Jest jeszcze coś takiego jak Prius+

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Marca 2020, 01:56:31 »
Weź Ravkę, struj gazem i jeździj. Jedynie nad tym CVT bym się zastanowił, ale skoro już musi być to niech będzie.

Jak nie cierpię SUVów, tak Auris HSD się nadaje tylko do miasta, a będziesz chciał z dzieciakiem wjechać do lasu i się zawiesisz na pierwszej dziurze.

Jeśli to ma być jedno auto do wszystkiego (czyli w sumie do niczego), to jednak Ravka jest rozsądniejszym wyborem (nawet mimo pseudonapędu na 4) od ciasnego, małego kombi.

Przejedź się jednym i drugim, weź na oględziny miarkę i zmierz sobie prześwit Aurisa, bo to może być dla Ciebie kluczowe przy podejmowaniu decyzji, pomierz bagażnik w jednym i drugim, a przede wszystkim (biorąc pod uwagę wzrost) sprawdź w którym Ci się lepiej siedzi, bo ja (kilka cm więcej) nigdy nie mogłem sobie znaleźć miejsca w żadnym z podanych przez Ciebie modeli.

Eksploatacyjnie (w sensie części) to jakiejś kosmicznej różnicy nie będzie, bo 17" do HSD nie będzie wiele tańsza niż 17" do Ravki. Przy 20-30kkm rocznie (tak zakładam po podanych przez Ciebie przebiegach dziennych), też nie odczujesz jakichś dużych różnic, serwisowych, bo paliwowo jednak różnica będzie. Opony zmienisz raz na dwa lata (albo weźmiesz wielosezon, bo zimy mamy jakie mamy), olej 2-3 razy w roku i tyle.

Co jednak najważniejsze i kluczowe: obejrzyj auto od spodu. Dokładnie, na jakimś podnośniku albo chociaż kanale. Żeby nie było, że kupisz 5-letnie auto, które trzeba będzie spawać.

« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2020, 01:58:11 wysłana przez marcin »
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl