Autor Wątek: Czujniki ciśnienia w kołach - nieoryginalne  (Przeczytany 4108 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Czujniki ciśnienia w kołach - nieoryginalne
« dnia: 27 Marca 2020, 16:39:34 »
Zastanawiam się nad doposażeniem auta - Auris HSD z 2013 - w czujniki ciśnienia w kołach.
Ma ktoś doświadczenie z nieoryginalnymi wraz z wyświetlaczem. Kusi mnie taka oferta jak w linku
https://www.aliexpress.com/item/4000781038179.html?spm=a2g0o.cart.0.0.61d53c00qVrJv5&mp=1
warto, czy też odpuścić sobie ?
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czujniki ciśnienia w kołach - nieoryginalne
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marca 2020, 17:03:39 »
Są lepsze bez ingerencji w koło. Zamiast nakrętki plastikowej jest czujnik

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marca 2020, 17:28:23 »
Ciesz się, że tego nie masz, bo:

- nie musisz dopompowywać przy różnicy temperatur
- nie musisz ich przekładać, przy zmianie kół
- nie musisz ich wymieniać , bo skończyła się bateria
- nie musisz ich programować
- nie musisz kupować dwóch zestawów czujników do dwóch kompletów kół
- nie musisz uważać, żeby ich wulkanizator nie uszkodził przy wymianie opon
- nie musisz wydawać pieniędzy na głupoty
- nie musisz tracić przy tym czasu i nerwów

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2020, 19:00:23 »
No, ja się martwię, że mam czujniki  :embarassed: przy moim podejściu do kół, nic pozytywnego mi one nie dają  :thumbdown: cieszyłbym się, gdybym ich nie miał  <taniec>
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2020, 20:01:22 »
Ciesz się, że tego nie masz, bo:

- nie musisz dopompowywać przy różnicy temperatur       ----------bzdura
- nie musisz ich przekładać, przy zmianie kół                   ----------jeśli masz 2 komplety to nie musisz
- nie musisz ich wymieniać , bo skończyła się bateria        --------- 5-7 lat
- nie musisz ich programować                                         --------- tylko przy nowych
- nie musisz kupować dwóch zestawów czujników do dwóch kompletów kół          ----- -możesz zostać przy jednym
- nie musisz uważać, żeby ich wulkanizator nie uszkodził przy wymianie opon      ------- to nie ty masz uważać tylko oni
- nie musisz wydawać pieniędzy na głupoty                                                     ----- realnie zwiększone bezpieczeństwo i portfel
- nie musisz tracić przy tym czasu i nerwów
                                        ----- mów za siebie.
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marca 2020, 09:21:06 »
Są lepsze bez ingerencji w koło. Zamiast nakrętki plastikowej jest czujnik

Dziękuje za odpowiedzi i czekam na następne, tym razem przedstawiające doświadczenia z nieoryginalnymi czujnikami ;-)

Jakiś link ?
Bo te które widziałem, to wymagały bodajże na stałe wpięcia kości w gniazdo obd.

Co do sensu stosowania czujników jestem przekonany. Dwa komplety kół to żaden problem, przy cenie kompletu czujników niższej jak pojedynczego oryginalnego.
Trwałość baterii, jeżeli jest taka jak we Fordach, czyli powyżej 5 lat, to żaden problem - dlatego pytałem o doświadczenia z takimi nieoryginalnymi czujnikami.
Programowanie, to żaden problem, albo odbywa się automatycznie po ruszeniu auta lub zgodnie z instrukcją ich wytwórcy. Robi się to raz przy danym ustawieniu kół, nie przekłada się czujników tylko na nowo je programuje i powinien być spokój - dlatego pytałem o doświadczenia z takimi nieoryginalnymi czujnikami.
Wulkanizator, ma oczy i widzi zawór przykręcany a nie wciągany przez otwór, dodatkowo użytkownik pojazdu poinformuje go o tym.
Nie każdy użytkownik przy każdym wsiadaniu do auta, obchodzi je na około, by zobaczyć czy ma ciśnienie w ogumieniu. Zwłaszcza że auto jest dla córki, a jak brzęczy wskaźnik/czujnik to przynajmniej zwróci uwagę.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marca 2020, 10:58:16 »
Na Aliexpress kiedyś widziałem czujniki ciśnienia montowane na stałe w felgach + wyświetlacz do kabiny. Według mnie super rozwiązanie, można na bieżąco kontrolować ciśnienie w ogumieniu.
Odpowiednie ciśnienie to mniejsze zużycie opon i paliwa oraz bezpieczeństwo. Fajnie, że w nowych autach jest to już w standardzie bo wiele osób pompuje koła "na chybił trafił".
Znajomy mi kiedyś mówił, że 2,2 to zdecydowanie za dużo bo on 1,8 daje i jeszcze ma twardo  :wallbash:

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2020, 13:36:14 »
przydaje się , nie dawno dość szybko jechałem A4 no i zaczęło migać kontrolka , noga z gazu za chwilkę zaczął się cyrk i wymiana koła

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2020, 20:22:25 »
Przypominam sobie, że pokazywali kiedyś w tv, chyba w tvn turbo, w programie nowy gadżet, nieoryginalne, niedrogie czujniki + do tego oddzielny wyświetlacz montowany gdzieś w środku kabiny. Całość działała w oparciu o własną elektronikę, niezależnie od elektroniki auta.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2020, 20:49:26 wysłana przez fynooh »

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2020, 09:54:11 »
Dziękuje za kolejne odpowiedzi i czekam na następne, jednak wyłącznie w temacie, przedstawiające doświadczenia z nieoryginalnymi czujnikami  :grin: a nie ogólnie z czujnikami ciśnienia :grin:
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2020, 08:14:12 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2020, 09:57:55 »
Ja posiadam czujki w formie nakrętek na wentyle, pracują w BLE, współpracują z aplikacja w telefonie (której niestety obecnie nie ma w sklepie google i musiałem ją wygrzebywać z internetu itp.). Mam od lipca 2018, działają sobie w tle, apka uruchamia się po podłączeniu telefonu do BT audio w samochodzie. W lutym'19 zasłabła jedna bateria (apka dała info), wymieniłem wszystkie CR1632. W tle po BT powiadomienia idą normalnie na głośniki auta (w czasie trwania np. muzyki) i miła pani mówi w pętli po angielsku np. "left front tyre leak" lub "right rear tyre pressure is too low". Zakresy alarmów temperaturowych, ciśnień i poziomu baterii możesz ustawić w apce.
Jedyne utrudnienie to przy dopompowywaniu koła lub wyważaniu trzeba to odkręcać/przykręcać przeciwnakrętkę itp. fotki kiedyś wrzucałem:

« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2020, 08:15:20 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwietnia 2020, 11:20:19 »
Nikt więcej nie ma doświadczenia z nieoryginalnymi czujnikami ciśnienia w ogumieniu ?
Interesuje mnie zwłaszcza opcja z linku w pierwszym poście, bo wg wymiarów i opisu ma pasować w gniazdo na desce rozdzielczej lub na tunelu.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Kwietnia 2020, 13:12:18 »
Zestaw czujników kupiony.
Nowe opony na lato także
Gdy wszystko będzie już na "pokładzie", dam znać jak się sprawuje.

Tak przy okazji:
- kupiłem opony Sava Intensa UHP2 225/45 R17, głośność 66dB, zachowanie na mokrym A, opory toczenia/zużycie paliwa C,
- ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi oponami ?
Wziąłem je ze względu na najniższą głośność i zachowanie na mokrym - wg danych producenta.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Kwietnia 2020, 14:05:58 »
Tak przy okazji:
- kupiłem opony Sava Intensa UHP2 225/45 R17, głośność 66dB, zachowanie na mokrym A, opory toczenia/zużycie paliwa C,
- ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi oponami ?
Wziąłem je ze względu na najniższą głośność i zachowanie na mokrym - wg danych producenta.

Tu jest jakaś niezgodność opisów. Na oponeo.pl dane tych opon to zachowanie na mokrym B, opory toczenia C, a głośność 70 dB. I po co się tu pytasz o doświadczenia, jak tu mało kto ma takie opony, a np. na oponeo.pl możesz sobie poczytać masę opinii.

https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/letnie/t=1/osobowe/p=1/sava/r=1/225-45-r17
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2020, 14:08:23 wysłana przez fynooh »

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwietnia 2020, 15:00:21 »
Tu jest jakaś niezgodność opisów. Na oponeo.pl dane tych opon to zachowanie na mokrym B, opory toczenia C, a głośność 70 dB. I po co się tu pytasz o doświadczenia, jak tu mało kto ma takie opony, a np. na oponeo.pl możesz sobie poczytać masę opinii.

https://www.oponeo.pl/wybierz-opony/s=1/letnie/t=1/osobowe/p=1/sava/r=1/225-45-r17

Co do niezgodności, są też takie jak Ty podałeś i takie jak ja kupiłem, vide link poniżej.
Co do opinii, to dotyczą opon użytkowanych np. w innych pojazdach jak Auris, jak i z innym rozmiarem - zgadza się nazwa i model opony i tylko tyle :-( a interesuje mnie jak odbierają je przede wszystkim użytkownicy hybryd  :o

https://www.oponytanio.pl/search?sortCode=none&minPrice=&maxPrice=&season=So&width=225&profile=45&size=17&speedRating=&loadIndex=&brand=Sava&priceCategory=recommended&approvedBy=&isRunflat=&reinforced=&cTire=&rimProtection=&sealLayer=&noiseReduction=&homologation=&clientReviewsRating=&vehicleTypes=PKW&vehicleTypes=RACE_PKW&vehicleTypes=LLKW&vehicleTypes=VINTAGE_PKW&vehicleTypes=OFF
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2020, 15:07:22 wysłana przez obwd-crash »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl