Autor Wątek: RAV 4 V - jakość lakieru  (Przeczytany 6395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arst

• Gość
Odp: RAV 4 V - jakość lakieru
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Kwietnia 2020, 11:39:40 »
Ile kosztowała Cię taka przyjemność, jeżeli można zapytać?
W profesjonalnym zakładzie zajmującym się detailingiem, to nałożenie porządnej ceramiki na auto rozmiarów RAV4 to minimum 1500zł, a znam warsztaty, gdzie taka przyjemność kosztuje nawet i 3000zł (kilka mikronów warstwy kwarcowej, która nie zejdzie po roku).
Wszelkie inne produkty/usługi w "atrakcyjnej" cenie dadzą dobry efekt hydryfobowy, ale nie zabezpieczą lakieru wcale lepiej od porządnego wosku syntetycznego.

Gdybym miał auto na własność, to szedłbym w ceramikę, ale że mam w wynajmie - to stosuje japoński wosk syntetyczny Soft99 Fusso Coat (do jasnych lakierów). Tylko, aby być zadowolonym za efektu, to trzeba dobrze przygotować lakier. Ja to zawsze robię jesienią, przed sezonem zimowym, mniej więcej tak:
1. Aktywna piana
2. Mycie szamponem do usuwania resztek wosku (ja stosuję ADBL) z wytarciem do sucha
3. Odtłuszczanie płynem inspekcyjnym typu IPA
4. Ponowne mycie szamponem i wytarcie do sucha mikrofibrą
5. Nałożenie pre-wax cleanera (poprawia wiązanie wosku z lakierem)
6. Pierwsza warstwa wosku - ważne: nakładać wilgotnym padem, wtedy lepiej się dociera
7. Po 24h druga warstwa wosku. Polerowanie do momentu uzyskania "szkła" - ręcznik z mikrofibry rzucony np. na maskę nie ma prawa na niej się utrzymać (ma się zsuwać).
8. Dalej opcjonalnie: odżywka na plastiki, opony, "niewidzialna wycieraczka" na przednią szybę (używam Turtle Wax Rain Repellent i trzyma do 3 miesięcy, ale szybka w aplikacji i daje dobry efekt).

Przy garażownaym aucie taki zabieg woskowania robię tylko raz na rok i lakier pięknie błyszczy, po deszczu "kropelkuje", nie ma żadnych zacieków, ani plam.
Przez resztę roku myjnia bezdotykowa średnio raz w miesiącu, ewentualnie ze szczotką przy większych zabrudzeniach. Po każdym myciu przetarcie do sucha i "psiknięcie" quick detailerem dla podtrzymania wosku i efektu "wet look". A sąsiad kręci z niedowierzaniem głową i twierdzi, że mam fioła i pewnie myję auto 2x w tygodniu, bo ciągle takie czyste <taniec>

A co do głównego wątku - każdy czarny lakier jest "specjalnej troski". Pamiętam, że czarny metalik na Alfie rysował się od samego patrzenia. Osobiście nigdy więcej nie kupię czarnego auta :song:

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Kwietnia 2020, 11:56:36 »
Robię podobnie jak kolega (również soft99). Ale x2 w roku (przed i po zimie), i przed prewaxem oblatuję jeszcze auto glinką (ale z tym ostrożnie bo można ryski zrobić, może przy piano black zrezygnuje) i dodatkowo deironizer (raz w roku) na całe auto żeby pozbyć się metali i resztek klocków hamulcowych.

Latem dodatkowo stosuję preparat do usuwania materii organicznej i smoły/żywic. Ale kto jak co woli. Bo nie można popadać w paranoje, jak mam czas i ochotę to to robię, póki sprawia mi radość. Bo dbając o lakier w 100% to by trzeba auto okleić folią PPF w 100%. Co kosztować może kilkanaście tysięcy.

Offline galagalicki1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Kwietnia 2020, 12:17:34 »
Ja płaciłem dwójkę za ceramikę z 5 lat gwarancji.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Kwietnia 2020, 12:30:37 »
Ale x2 w roku (przed i po zimie), i przed prewaxem oblatuję jeszcze auto glinką (ale z tym ostrożnie bo można ryski zrobić, może przy piano black zrezygnuje) i dodatkowo deironizer
No tak, zapomniałem o glince! <zalamka> Też oczywiście stosuję, ale zawsze tylko miękką no i trzeba często zagniatać, co by faktycznie drobinami brudu nie porysować lakieru. A deironizerem traktuję tylko felgi średnio co drugie mycie.

Offline sgod

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Kwietnia 2020, 22:22:22 »
Koszt:

"Witam, koszt aplikacji topowych powłok ceramicznych na lakier to 3000zł netto. Reszta tj. aplikacja folii na reflektory, lusterka, wnęki klamek , progi wew, licząc standardowo po 300zł za punkt daje 1200zł, w pakiecie proponujemy 900zł netto.. Zabezpieczenie tapicerki 300zł, felg 300zł, szyb 300zł, w pakiecie 750zł. Łącznie 4650zł netto, 5719,5zł brutto z FV oraz całą dokumentacją."
Do tego dostałem gwarancję, wszystkie dokumenty, certyfikaty, itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl