Witam. Trzy tygodnie temu kupiłem w Polsce używaną Toyotę Auris 2.2 diesel. Aktualnie pracuję w Niemczech i po zakupie auta przyjechałem nim do pracy. Niestety już następnej dnia po przyjeździe w niedzielę rano po odpaleniu wyskoczył błąd P0093 (nieszczelność w układzie paliwowym). Błąd wyskakuje na zimnym silniku, auto przechodzi w tryb awaryjny i muszę resetować go za pomocą klemy +. Dopiero jak auto się zagrzeje to błąd przestaje wyskakiwać i jazda odbywa się już bez przeszkód.
Mechanik wczoraj zaglądał pod auto, nie ma żadnych wycieków paliwa, silnik jest suchy. Kazał mi rano sprawdzić, czy można na filtrze paliwa wcisnąć ten przycisk na górze filtra, którym można podobno dopompować paliwo. Faktycznie, przycisk był w miarę miękki, więc wciskałem go tak długo, aż zrobił się twardy. Ale błąd i tak wyskoczył. Jego zdaniem to świadczy o tym, że paliwo się cofa, przez co po odpaleniu na zimnym silniku auto nie dostaje wystarczającej ilości paliwa. Proponuje wymianę filtra, a potem ewentualnie wymianę pompy paliwa w zbiorniku. Choć była też sugestia uszkodzonej pompy wysokiego ciśnienia. Wykluczył natomiast DPF i wtryski.
Czy ktoś miał takie problemy i może coś zasugerować?