Autor Wątek: Jaki akumulator do Starlety '94  (Przeczytany 4943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
Jaki akumulator do Starlety '94
« dnia: 08 Czerwca 2005, 20:21:18 »
Mam pytanie..
Mam w Swojej Toyci wsadzony jakis akumulator... Pisze "jakis", bo nie ma na nim ani marki, ani zadnych oznaczen (cały bialutki jest...), no i ma inny kształt niż podstawka na niego. Znalazł sie tam zupełnie przez przypadek chyba..
Mimo swojego wygladu świetnie sobie radził w zimęz odpalaniem silnika, nie było problemów w mrozy. Problem jest tylko w tym, że wożęw bagazniku troche sprzętu grającego (wzmacniacz, zwrotnice itp) i na wolnych obrotach gdy np. stoje gdzies przed przejazdem kolejowym, autko stoi i silnik pracuje na biegu jałowym, brakuje prądu i głosniki basowe wtedy charczą a nie grają.. Po dodaniu gazu, lub nawet przy zwyklej jeździe wszystko jest OK. Mam pytanie, czy wystarczy wymienic akumulator (jesli tak to na jaki: parametry..mAh itp..) czy moze wsadzic do sprzetu jakis kondensator 1F??
poradzcie coś..
z góry dzieki za odpowiedz..

pozdro

edit:
chyba mi sie zdublowało... Admin, usun, OKi??

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2005, 22:30:09 »
Uważam że problem nie tkwi w akumulatorze a raczej w alternatorze, jeżeli brakuje prądu na biegu jałowym. Akumulator tak naprawdępotrzebny jest do rozruchu, potem silnik może pracować nawet i bez niego :)Natomiast za wytwarzanie prądu odpowiedzialna jest prądnica inaczej alternator.

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwca 2005, 22:41:06 »
Ja nie jestem elektrykiem lecz mój brat, ale... masz Mandes racjęże jak motor juz chodzi to teoretycznie aku nie jest już potrzebny, ale na biegu jałowym tego prądu nie starcza z alternatora, wtedy ciągnie również z aku i jak jest zbyt duże obciążenie to charczy, a nawet siępo prostu potrafi sprzęt wyłączyć bo napięcie spada poniżej dopuszczalnego dla sprzętu grającego.
Coobah polecam aku Hopecke czy coś, mam takiego w aucie, długi i wąski, akurat do Starlety - 65 Ah, albo kup sobie o większej pojemności. Jeśli naprawdęmasz dużo energożernego sprzętu to skombinuj dodatkowe źródło zasilania w postaci dodatkowego, małego aku w bagażniku.

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2005, 01:50:54 »
ale należy pamiętać o tym że wymiana akumulatora na mocniejszy powinna sięwiązać z wymianą alternatora.
Po co nam aku 65 jśli alternator ma 45 i nie doładuje go?
Jazda na niedoładowanym aku ???
super...
ładujcie sobie baterie w tle. do połowy  i zobaczie jak długo wytrzymują...( i nie mówie o czasie do następnego ładowania tylko ożywotności baterii)

Gandalf

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2005, 19:23:19 »
Cytat: szfystack
ale należy pamiętać o tym że wymiana akumulatora na mocniejszy powinna sięwiązać z wymianą alternatora.
Po co nam aku 65 jśli alternator ma 45 i nie doładuje go?
Jazda na niedoładowanym aku ???
super...
ładujcie sobie baterie w tle. do połowy  i zobaczie jak długo wytrzymują...( i nie mówie o czasie do następnego ładowania tylko ożywotności baterii)

Świeta racja, podpisuje sie pod tym.
  :aslyer  
Jesli twój sprzęt "charczy" to proponuje zajrzeć do zakładu elektrycznego,.Tam sprawdzą napiecie ładowania.Powinno wynosic ok.14V
Wsadzenie wiekszego akumulatora nic nie pomoże, a zaszkodzić może  :adiabelek

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2005, 23:43:11 »
a czy moze byc jeszcze kwestia delikatnego podniesienia obrotów silnika na biegu jałowym? Czasem czuję, że silnik co jakis czas tak "dyga". Moze podniesienie tych obrotów spowoduje lepszą prace prądnicy, wiecęj prądu. @Gandalf, piszesz o napięciu ładującym 14V. Mi sie wydaje, że w tym przypadku ważny jest prąd, czyli jego natężenie mierzone w amperach. moze tych amperów jest za mało...

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2005, 23:53:13 »
Cytat: Coobah81
Mi sie wydaje, że w tym przypadku ważny jest prąd, czyli jego natężenie mierzone w amperach. moze tych amperów jest za mało...

No właśnie....
to tak jak pisałem , alternatorem 45 nie naładujesz aku 65:)

Gandalf

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2005, 08:11:23 »
Własnie Coobah  :wink:  
po niekąd o prąd mi tez chodziło  :wink:  przekazałem ci dodatkowa informacjęna temat właściwego ładowania, a raczej napiecia właściwego ładowania(żebyś sie nie zdziwił u Pana elektryka)  :athunbsup  

A propos alternatorów i pradnic.
Kiedyś stosowali tylko pradnice np. słynny maluszek.  :bangel  niestety min. obroty przy jakich pradnica ładowała akumulator to nieco pow. 1000 obr./min.(chyba 1200)
Alternator ładuje juz przy ok. 500 obr./min w związku z czym prad ładowania dostarczany jest zartówno na postoju jak i w czasie jazdy  :P  
Nasze silniki kreca sie z minimalna prędkościa ok.800 obr./min, wiec podwyzszenie obrotów biegu jałowego nic nie da.  :oobaby  

Nie ma sięco oszukiwać, lepiej zrobić to przed wakacjami.
Ja dwa lata temu olałem tego typu problem.Jak dojechałem na Słowację, to sięokazało, że padł mi alternator i rozrusznik.
To były najdroższe wakacje w moim zyciu  :asmiliecry  

lepiej podjedź gdzies do elektryka.Nich sięwypowie spec  :adiabelek

Offline tstarlet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwca 2005, 12:09:20 »
Planujęmontaż kompresora elektrycznego w mojej Gwiazdce. Zgodnie z wymaganiami mysi być akumulator co najmniej 65Ah. Co należy wymienić żeby uzyskać taką pojemność akumulatora? Chętnie zostawiłbym też pewien zapas więc 75Ah byłoby najlepsze.

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Czerwca 2005, 12:53:25 »
@tstarlet, wydaje mi sie, ze juz było cos na forum o tym "kompresorze" i o jego skutecznosci działania.. ja bym sie powaznie zastanowil..ładowac w to kase, czy moze zmienic cos w Starlecie co da lepszy efekt (np. wizulany..)

Gandalf

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Czerwca 2005, 15:21:40 »
tstarlet,
przeczytaj najpierw to  :arrow:  

http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=1670

a pózniej zastanów sie czy warto instalowac to  :adiabelek  

http://www.turbonator.com/index.html

ja bym polecił to pierwsze  :aclap

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl