Autor Wątek: Rozładowany akumulator  (Przeczytany 8913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline puatki

• Toyot Leżący
  • *
Rozładowany akumulator
« dnia: 15 Kwietnia 2020, 15:49:15 »
Koledzy, poratujcie!

Właśnie zdechnął mi akumulator w aurisie (wer. hybrydowa). Auto za długo stało przez zarazę nieużywane i się rozładowało na amen. Bagażnika otworzyć nie mogę, więc dostępna tylko opcja ładowania przez wyprowadzenie pod maską.

Pytanie do kolegów, bo nie znam się:

1)   Czy akumulator można naładować zwykłym prostownikiem podłączając go do zacisków pod maską? Gdzieś wyczytałem, że może to uszkodzić elektronikę, ale wątek nie dotyczył tego samochodu, więc nie wiem.

2)   Czy kupno boostera będzie tutaj dobrym pomysłem? Gdzie wtedy podpiąć ?minus?? W instrukcji jest wskazana śruba, ale jest za daleko przy tych któtkich boosterowych kabelkach.

Dzięki wielkie za odpowiedzi : )

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rozładowany akumulator
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2020, 15:51:36 »
Poszukaj w instrukcji o awaryjnym otwarciu bagażnika z wnętrza auta.
Powinna być taka możliwość.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2020, 16:07:42 »
Właśnie zdechnął mi akumulator w aurisie (wer. hybrydowa). Auto za długo stało przez zarazę nieużywane i się rozładowało na amen. Bagażnika otworzyć nie mogę

Nie wiem jaki masz konkretnie model auta, ale ja wejdziesz do kabiny - kluczykiem, to i do bagażnika - przez pochylone do przodu oparcie tylnego z siedzeń, a wtedy już masz dostęp do akumulatora ;-)
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2020, 16:18:24 »
Przez zaciski pod maską nie ładuj akumulatora tylko uruchom auto a wtedy bez problemu otworzysz klapę bagażnika. Możesz też zostawić włączone auto na godzinę czy dwie a akumulator 12V się trochę podladuje. Hybryda nie musi jeździć żeby ładować akumulator 12V, może stać w miejscu uruchomiona jak do jazdy (Ready).

Offline puatki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2020, 16:27:49 »
Przez zaciski pod maską nie ładuj akumulatora tylko uruchom auto a wtedy bez problemu otworzysz klapę bagażnika.

Czyli jak wygląda procedura?
- podłączyć prostownik (mam bez bajerów typu rozruch itp.)
- podpiąć pod maską jak w instrukcji
- odczekać kilka minut
- wejść do samochodu i odpalić na ready
- odpiąć prostownik (auto dalej będzie się samo ładowało)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwietnia 2020, 16:36:42 »
Wydaje mi się, że bezpieczniej byłoby się podpiąć pod akumulator innego auta niż podłączać prostownik. Do uruchomienia auta nie potrzeba dużego prądu jak w klasycznym aucie.  Hybrydę można uruchomić nawet z niedużego, modelarskiego akumulatora Lipo 3s o napięciu 12,4V.

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwietnia 2020, 17:25:41 »
A ja tak sobie tylko głośno myślę, że jakby wszedł do bagażnika przez siedzenie tylne, to może wyjąć akumulator i naładować go na zewnątrz auta.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwietnia 2020, 18:27:02 »
Można i tak.

Offline puatki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwietnia 2020, 18:30:16 »
A ja tak sobie tylko głośno myślę, że jakby wszedł do bagażnika przez siedzenie tylne, to może wyjąć akumulator i naładować go na zewnątrz auta.

Tak zrobię, jeśli nie wpadnę na lepszy pomysł. Ale jakoś mało to wygodne rozwiązanie ;)
A jakiś jump starter z dobrym ratio cena/jakość ktoś poleci?

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2020, 21:54:40 »

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Kwietnia 2020, 21:55:49 »
Tam jest zaślepka na klapie od środka i da się otworzyć bagażnik

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Kwietnia 2020, 07:59:42 »
Przez zaciski pod maską nie ładuj akumulatora
A czemuż to w ten sposób nie ładować? Nawet w instrukcji obsługi jest to zalecane.

Do uruchomienia auta nie potrzeba dużego prądu jak w klasycznym aucie.  Hybrydę można uruchomić nawet z niedużego, modelarskiego akumulatora
No właśnie.

Nie wiem, po co tak kombinujecie :o
Wystarczy podładować pod masą tylko tyle, aby się uruchomił i jechać.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline puatki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Kwietnia 2020, 09:51:47 »
Pewnie dlatego, że człowiek nie zna się, szuka informacji w internecie, a tam, jak na każdy temat ?wachlarz opinii, po których przeczytaniu jest się głupszym niż przed ;P Często ze sobą sprzecznych.

Przeczołgałem swoje dupsko przez auto i wymontowałem akumulator. Na obudowie pisze, żeby nie ładować prądem większym nić 3,5 A, a na moim prostowniku stoi jak byk 6A. Kolejne pytanie: czy prostownik sam dobiera prąd i ładowanie będzie bezpieczne, czy też muszę zakupić nowy prostownik?

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Kwietnia 2020, 10:17:14 »
czy prostownik sam dobiera prąd i ładowanie będzie bezpieczne, czy też muszę zakupić nowy prostownik
No to zależy, różne są "prostowniki"... Czy ma jakąś regulację? Jakąś automatykę?

A rzeczywiście lepiej prądu nie przekraczać, jest niezdrowe dla akumulatora.

Jak chcesz go porządnie naładować, to dobrze byłoby mieć "prostownik" inteligentny z kontrolą napięcia i regulację prądu - nawet taki z Lidla za kilkadziesiąt zł.

Doraźnie podładowałbym tylko częściowo, hybryda niewiele potrzebuje aby się uruchomić - późnej sama zadba o naładowanie akumulatora.
Jeśli masz trochę doświadczenia podłączyłbym na parę minut ten Twój prostownik, ale jeśli nie ma regulacji to aby ograniczyć prąd koniecznie przez szeregowo włączoną rezystancję, np. żarówkę od świateł drogowych (najlepiej kontrolować prąd przez szeregowo włączony amperomierz, ale pewnie nie masz). I kontrolować napięcie też.

Jak nie masz doświadczenia, to lepiej pożycz od kogoś jakiś mały prostownik.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline puatki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Kwietnia 2020, 10:26:11 »
Akumulator to YUASA S34B20R.

Czy to nie jest AGM, który wymaga odpowiedniego prostownika?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl