Autor Wątek: [Yaris I] Punkty podparcia przy podnoszeniu tyłu auta  (Przeczytany 13616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NiKnight

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E11, P1, XH10
Odp: [Yaris I] Punkty podparcia przy podnoszeniu tyłu auta
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Kwietnia 2020, 11:11:33 »
Nie mierzyłem. Do Corolli E12 w zupełności wystarcza.
Typowa żaba 2 tonowa

Dzięki, mam nadzieję, że moja żaba da radę (500mm) dam znać jak będę podnosił.

Stworzyłem prosty diagram na podstawie Haynes'a (wersja polska: Toyota Yaris modele 1999-2005, Wydawnictwa Komunikacji i Łączności, Warszawa, wydanie pierwsze. Warszawa 2011; strona 258) z punktami podnoszenia:

Co warte odnotowania to w oryginale te punkty są zaznaczone nie na środku pojazdu ale tak jak na diagramie, jednak w opisie mamy:
  • środek ramy pomocniczej z przodu
  • wzmocniona wkładka w środku zderzaka tylnego

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Kwietnia 2020, 09:33:16 »
Jakoś dziwnie te punkty. Za progi nigdy nie podnoszę bo szkoda ich.

Z tyłu zawsze pod sprężynę podnośnik podkładam. Plus jest taki, że nie trzeba tak wysoko samochodu podnosić jak się koło chce ściągnąć ;)

Z przodu całe życie podnoszę samochód za mocowanie wahacza (w Jarku jest tylko taki problem, że jest strasznie niski i pierw muszę najechać na jakąś deskę żeby móc żabką wjechać tak daleko)

Offline NiKnight

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E11, P1, XH10
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Lipca 2020, 14:34:51 »
Podnosłem Yarisa za punkty mocowania wymienione wyżej bez problemu. Jedyne co to niski przód o którym pisał m1strzunio. Musiałem zastosować podobne rozwiązanie.

Co do tyłu to żaba o wysokości podnoszenia 500mm dała radę (jak widać bez dodatkowego "dystansu"):

Tylne koła wisiały na wysokości około 70mm. Podnośnik to Tagred TA254.

Praca z żabą to strasznie duży komfort, żałuję, że wcześniej nie kupiłem - zwłaszcza, że sam zmieniam opony na letnie/zimowe. Jak ktoś się zastanawia to niech przestanie i kupuje :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl