Autor Wątek: OPONY - od zawsze mnie to zastanawiało...  (Przeczytany 7944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
OPONY - od zawsze mnie to zastanawiało...
« dnia: 18 Kwietnia 2020, 08:45:30 »
Zawsze mnie zastanawiało jak to jest z tymi oponami i ich bieżnikiem kierunkiem itp...
Kupując komplet nowych opon zawsze zastanawiało mnie dlaczego wszystkie 4 są identyczne tzn. stawiając je wszystkie obok siebie prawidłową stroną do montażu, wszystkie cztery miały kierunek bieżniku w tę samą stronę... Tak jak na zdjęciu niżej dla przykładu... No i teraz zakładają je na koła i na samochód.. na każdej osi jedna z opon będzie zawsze miała odwrócony bieżnik... A z tego co wiem i przecież tak są budowane opony że ich bieżnik ma usuwać np. wodę z pod kół w celu większej przyczepności... Dlatego bieżnik zawsze jest tak żłobiony żeby kierunkowo usuwał wodę.
To jak ma się to do tego co opisuje? Przecież zawsze z jednej strony taka opona ma odwrócony bieżnik.... Dlaczego producenci nie robią takich opon, że mają np. lewą oponę z przodu z odpowiednim kierunkiem bieżnika, to ta z prawej będzie jej lustrzanym odbiciem??
Tutaj dokładnie widać o co mi chodzi...

Offline arpal

• Toyot Leżący
  • *
Odp: OPONY - od zawsze mnie to zastanawiało...
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2020, 10:31:00 »
opony jednokierunkowe są prawe i lewe
opony dwukierunkowe mimo że bieżnik nie pasuje wg logiki to można je zakładać na prawo lub lewo ważne jest tylko która strona opony ma być na zewnątrz

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2020, 11:04:35 »
Na zdjęciach są opony z asymetrycznym bieznikiem.
Tu do poczytania http://felgido.pl/blog/68_bieznik-opony
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2020, 11:08:46 wysłana przez przmor »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2020, 20:41:56 »
Zawsze mnie zastanawiało jak to jest z tymi oponami i ich bieżnikiem kierunkiem itp...

Taka sytuacja występuje z oponami asymetrycznymi. Ja też się nad tym głowiłem i nie wiem, dlaczego tak jest. Do mojego drugiego auta, peugeota 206 kupiłem opony Uniroyal RainExpert z asymetrycznym bieżnikiem

https://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainexpert-3-175-65-r14-82-t#202137370

no i opony te z jednej strony auta mają bieżnik odprowadzający wodę na zewnątrz pojazdu i opony, natomiast z drugiej ten sam bieżnik układa się rowkami odwrotnie tak, że woda jest odprowadzana do wewnątrz, do środka opony. Dziwne to jest, ale nic na to nie poradzimy, oponiarz mówił, że tak robią takie asymetryczne opony. Chyba z oszczędności. Podobnie robią kołpaki do kół, albo alufelgi. Z jednej strony otwory w kołpaku, czy w alufeldze układają się odwrotnie, niż z drugiej. Dla mnie takie opony wprowadzające wodę do środka koła to jakaś lipa, nie powinno tak być.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2020, 20:47:55 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2020, 20:57:50 »
W asymetrycznych musisz tylko dbać o to aby prawidłowa strona była na zewnątrz, w kierunkowych musisz dbać o kierunek rotacji, ale wszystkie opony są jednakowe, decyduje sposób montażu na feldze.
Kiedyś były chyba dostępne Nokiany, które były i asymetryczne i kierunkowe i tam potrzebowałeś dwie lewe i dwie prawe. Ale przypuszczam, że to zbyt drogie w produkcji i skomplikowane dla Kowalskiego, więc zarzucono ten pomysł. Jako rezerwę powinieneś wtedy wozić dwa koła (lewe i prawe), bo nigdy nie wiadomo, którą stronę przebijesz  <diabel>

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Kwietnia 2020, 09:38:33 »
na każdej osi jedna z opon będzie zawsze miała odwrócony bieżnik.

Zawsze można zaeksperymentować i z jednej strony założyć prawidłowo ,a z drugiej outside do wewnątrz i będzie wtedy tak samo .Moim zdaniem powinno być OK ,skoro odwrotnie jest dobrze to prawidłowo też (bieżniki) , raczej między bokami opon outside a inside nie ma różnic aż takich . Przy produkcji jest symetria ,bo tak jest najprościej . 

Ale nie ma tego złego , takie opony co sezon można zakładać zmieniając nie tylko z tyłu na przód stronami ,ale i po skosie . Czyli zamieniając ich kierunek toczenia się . Np. LT po stronie kierowcy , na PP po stronie pasażera itd .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Kwietnia 2020, 11:28:51 »
Z artykułu, który jest pod linkiem w poście przmor-a "3 piętra wyżej" wynika, że w oponach asymetrycznych jeden bok opony jest mocniej zbudowany w stosunku do drugiego. Ma to na celu lepsze trzymanie opon na zakrętach. Więc z tym eksperymentowaniem z montowaniem opon na feldze odwrotnie, niż zaleca producent, wstrzymałbym się.
Ale rzeczywiście - TheMrSkiBar poruszył bardzo ciekawe zagadnienie z oponami asymetrycznymi. Mój szacunek.  :grin:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2020, 12:40:29 »
Więc z tym eksperymentowaniem z montowaniem opon na feldze odwrotnie, niż zaleca producent, wstrzymałbym się.

Może nie wszyscy producenci tak robią i mają jednakowe wzmocnienia z obydwu stron . Oczywiście można tak nie robić .

Jedynie trzeba doprecyzować , w takich oponach boki są jednakowo mocne/wytrzymałe , tylko w specyfice pracy i własności dopasowane do zadań na zewnątrz felgi i wewnątrz ,raczej jest to kwestia budowy bieżnika  .
"Budowa różni się w zależności od strony, zewnętrznej lub wewnętrznej opony. Klocki bieżnika na stronie zewnętrznej są często większe i bardziej masywne, co zapewnia pojazdowi stabilność na zakrętach dzięki lepszym własnościom obszaru kontaktu bieżnika z drogą. Wewnętrzna zaś wyróżnia się większą liczbą oraz mniejszą powierzchnią klocków (lub inaczej lamelek), które usprawniają proces odprowadzania wody oraz poprawiają parametry motoryczne (napęd, hamowanie) na mokrej nawierzchni."

Ale jednocześnie opony kierunkowe ,powinny mieć obydwa boki takie same , bo ta sama opona może być np. LT i PT . Wtedy raz jeden bok jest na zewnątrz ,a w kolejnym przypadku drugi ( po przekładce na feldze ). 

Ja letnie z opisami outside i inside co 2 sezon zakładam po skosie poza tył na przód . A co 1 sezon tylko tył na przód zgodnie ze stronami .
Opony kierunkowe można też po sezonach przełożyć na felgach , tak by wcześniejsze wewnętrzne były zewnętrznymi i wtedy ciut dłużej starczą i się wyrównają (bieżnik). 

Co do tego co kolega tu poruszył ,pozostaje jedno pytanie . Czy ten sam bieżnik , ustawiony na osi w inne strony , jest w zgodzie z zasadą na osi opony o tym samym bieżniku . Teoretycznie tak ,ale fizycznie już chyba nie ,w kwestii nabierania "drogi" oraz odprowadzania wody .
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2020, 12:56:26 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl