Autor Wątek: Corolla e12 brzęczy podczas przyspieszania  (Przeczytany 3258 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mateusz12119

• Prawie Toyot
Corolla e12 brzęczy podczas przyspieszania
« dnia: 19 Kwietnia 2020, 19:00:47 »
Dzień dobry
Witam wszystkich, chciałem zapytać co może być przyczyną problemu takiego jak w temacie. Jestem posiadaczem Toyoty Corolli e12 1.6 vvti i od pewnego czasu zauważyłem dziwne brzęczenie (najpierw stukot, a wraz ze wzrostem prędkości częstotliwość stukotu wzrasta i trochę jest podobny do wycia ), które pojawia się tylko podczas wciśnięcia pedału gazu na biegach 3,4,5. Moim skromnym zdaniem dźwięk dochodzi z przedniej części samochodu. Na biegu jałowym oraz na 1 i 2 jest spokój nic nie słychać również gdy hamuję silnikiem jest spokój. Bardzo proszę o jakieś rady sugestie co może być przyczyną bo troszkę się niepokoję, a mój mechanik na razie ma warsztat nieczynny z wiadomo jakich względów.

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla e12 brzęczy podczas przyspieszania
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2020, 16:28:01 »
Pewnie to nie to ale u mnie pojawiły się dziwne dźwięki od oderwanej plastikowej osłony silnika. W E12 są dwie (patrząc od strony kierowcy): z prawej strony duża, a z lewej mała - i ona dawała dziwne dźwięki jak się oderwały zaczepy

Offline mateusz12119

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2020, 16:57:36 »
Byłem dzisiaj u mechanika (udało się) i po jeździe testowej mówił że z dużym prawdopodobieństwem przyczyną tego hałasu jest jakieś łożysko skrzyni biegów. Jak będę wiedział dokładnie to napiszę bo jak przeszukiwałem internety to znalazłem podobne problemy ale bez jakiejś jednoznacznej odpowiedzi.

Offline mateusz12119

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2020, 17:19:22 »
Witam
Jestem już przy końcu prac ze skrzynią więc może opiszę coś więcej. Jeśli komuś z Państwa zaczyna tak tykać (stukać tak jak w temacie) w samochodzie to polecam udać się do mechanika bo z dużym prawdopodobieństwem są to łożyska skrzyni biegów. W moim przypadku poszły cztery ( w sensie jedno konkretnie, a pozostałe można było wymienić ale nie trzeba było) dwa na mechanizmie różnicowym i dwa w skrzyni (33321A, 33311A tutaj są ich numery). Kupiłem na Allegro z firmy Koyo (polecana przez innego znajomego firma i podobno Toyota również często od nich bierze łożyska). Koszt około 500 zł za łożyska plus wiadomo olej uszczelniacze (dwa na półosie i jeden na wał). Robocizna w zależności od warsztatu.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2020, 23:09:41 »
Witam
Jestem już przy końcu prac ze skrzynią więc może opiszę coś więcej. Jeśli komuś z Państwa zaczyna tak tykać (stukać tak jak w temacie) w samochodzie to polecam udać się do mechanika bo z dużym prawdopodobieństwem są to łożyska skrzyni biegów. W moim przypadku poszły cztery ( w sensie jedno konkretnie, a pozostałe można było wymienić ale nie trzeba było) dwa na mechanizmie różnicowym i dwa w skrzyni (33321A, 33311A tutaj są ich numery). Kupiłem na Allegro z firmy Koyo (polecana przez innego znajomego firma i podobno Toyota również często od nich bierze łożyska). Koszt około 500 zł za łożyska plus wiadomo olej uszczelniacze (dwa na półosie i jeden na wał). Robocizna w zależności od warsztatu.

Taki sam problem jak w suzuki. Te skrzynie to feler tych aut:) Jakbyś kupował te lozyska w ASO to umarł w butach.. W suzuki było podobnie... łozyska NSK, KOYO, NTN w oryginane do roznicowki kosztowały 250 za sztuke a takie samo <te same indeksy made in Japan> w sklepie z łozyskami 90 PLN.
Zdzierusy i złodzieje...

Offline suchy1939

• Początkujący
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maja 2020, 15:51:55 »
Cześć, mam podobny problem jak kolega w tym samym modelu, na wrzuconych biegach 3, 4 i 5 słychać stukanie które się nasila wraz ze zwiększeniem obrotów, gdy wcisne sprzęgło lub dam na luz to dźwięk znika. Czy któryś z kolegów może polecić jakiegoś dobrego mechanika Toyoty w okolicach Katowic ? Dziękuję i pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl