Autor Wątek: Płukanka silnika  (Przeczytany 16797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Płukanka silnika
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Maja 2020, 13:26:12 »
Proszę czytać ze zrozumieniem   :bash:.

Napisze jeszcze raz dla zaślepionych , którym własne ego zasłoniło oczy,oraz wcześniejsze relacje z innych wątków :wallbash: .

Ja płukanek nie stosowałem  <regulamin>, ale niebawem zastosuje  <regulamin>,dlatego się tym interesuje  <kawusia>. Nie uznaję się za znawcę tematów jak nieliczni tu ,to fakt . Co będzie dalej ,wszystko czas pokarze ,czy będę stosował nagminnie czy z rezerwą . Po zastosowaniu się okaże , stosować mam szybką i wolną .

Pisałem tu bo pojawił się taki wątek , normalnie bym tu o tym nie napisał ,bo nie warto ,tym bardziej w kontrolowanym i zhejtowanym wątku o oleju .Sorry jeśli komuś odebrałem pole do popisu <pilka> .

Wiedzę o tym wolę zdobywać tam gdzie wszyscy stosują ,a nie od nielicznych tu ,bez potwierdzenia wiedzy .
Czyli o Aurisie wiedza tu ,a o olejach i płukankach tam . Tam mity zwyczajowe już dawno obalone i potwierdzone dosadnie .
Wiedza sama się potwierdza po czytaniu co post kogoś kto stosował ,a nie samozwańczych specjalistów co 10 post .
Negując mój wpis z odnośnikiem tam , następuje negowanie wiedzy z tam tond ,pal licho zaczepki .

Jeśli ktoś uważa ,że wie więcej niż tam , to napisałem proszę doradzać tu , nikt tego nie zabrania  :good:.
Ocenimy i porównamy wiedzę tu a tam  :smartass:.
Jak na razie , to same jakieś podsumowania z innych wątków .

Każdy ma wybór źródła informacji , nikt nikomu nie zabroni wyboru .

Proszę dalej pisać same porady i nie zaśmiecać . Ewentualnie swoje spostrzeżenia po przeczytaniu wiedzy tam .
To ostatnia polemika z mojej strony ,wyjaśniłem wszystko dosadnie  :beer:.

« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2020, 13:33:54 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Maja 2020, 20:29:34 »
Dobrze by było wyjaśniać sobie nieporozumienia na PW, bo tu robi się bałagan. Za dużo już tych stron o tej płukance  <kawusia>
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Maja 2020, 14:38:20 »
RADEMENES, wrzuć tu płukankę, którą można stosować podczas jazdy - sam "o niej" nie raz wspominałeś, więc czekam na podpowiedź. Jestem przed wymianą oleju i z przyjemnością wypróbuję taką płukankę.

Mam Liqui Moly 5120 Diesel Oil Sludge Flush ale jeszcze nie próbowałem. Wlewa się do sinlika i jedzie 200km, później wymienia olej. Jest dostępne na niemieckim amazonie.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Maja 2020, 14:56:23 »
Dzięki za info ale chyba w nazwie jest błąd. Przeczytałem instrukcje i każda mówi o płukaniu na postoju.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2020, 15:00:01 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Maja 2020, 15:08:23 »
Dzięki za info ale chyba w nazwie jest błąd. Przeczytałem instrukcje i każda mówi o płukaniu na postoju.

Tutaj jest szczegółowe info w zakładce "Zusatzinformation" > "Anwendung".

https://shop.liqui-moly.de/additive/oelschlammspuelung.html

lub po angielsku

https://products.liqui-moly.com/additives/oil-sludge-flush.html

Nie wiem czy produkt jest dostępny/opisany w Polsce.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Maja 2020, 15:17:39 »
LM ma w ofercie Öl schlamm spuelung, oznaczenie 5200, sposób użycia jak powyżej, zalać i przejechać około 200km po czym wymienić olej.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Maja 2020, 15:29:22 »

LM ma w ofercie Öl schlamm spuelung, oznaczenie 5200, sposób użycia jak powyżej, zalać i przejechać około 200km po czym wymienić olej.

Tak, oczywiście 5200, pomyliłem nazwę. Tak to jest jak się robi kilka rzeczy na raz, sorki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Maja 2020, 08:15:30 »
Dobrze by było wyjaśniać sobie nieporozumienia na PW

To jest nie realne , ci wedle siebie wszechwiedzący , to twardogłowi . Pisałem Ci ,zmień w ustawieniach , 50 postów na stronę .

Czytać ,czytać ja tu wymieniałem sprawdzoną do jazdy AR2300 ,o drugiej sprawdzonej to pisze na tamtym forum .
200km co to za jazda , 5-6 tyś.km albo interwał to jest jazda .  Taka płukanka do jazdy jest zasadnicza , depozyty gromadzą się w czasie , to i w czasie trwa ich usuwanie ,200km to raczej za mało . Na postoju płukanka jest wstępna ,ma wywalić jak najwięcej oleju i ewentualne gluty ,złogi . Ta do jazdy ,ma mieć większy wpływ na zapieczone twarde coś .

Ja już jestem po zastosowaniu obydwu AR wcześniej opisanych . 

« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2020, 08:21:43 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl