Witam wszystkich na forum
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Avensis t25 z silnikiem 2.0VVTi . Rocznik 2005 , przebieg 306 tysięcy kilometrów.
Mam problem z braniem oleju silnikowego. Pobór około 0.8l na 1000km.
Gdy pojechałem do jednego mechanika bez otwierania maski powiedział abym szykował się na remont za 7 tysięcy :( .
Postarałem się zagłębić w temat i pojechałem na test badanie spalin oraz sprawdzenie kompresji.
Wynik testu spalin pozytywny.( według maszyny nie spala oleju a wycieków brak) .
Kompresja cylindrów wygląda tak:
1 > 14
2> 13.5
3>13.5
4>13.5
Według mechanika kompresja jest jak najbardziej ok co znaczy iż silnik nie jest aż w tak słabej kondycji.
Na próbie olejowej kompresja wzrosła. Mechanik u którego robiłem test powiedział aby nie wpadać w panikę i zacząć od wymiany oleju z płukanką silnika ( jeśli pierścienie są zapieczone jest szansa ze to pomoże ). Zrobić regulacje luzów zaworowych i przy okazji wymienić uszczelniacze zaworowe.
Czy spotkaliście się w tym ze wszystkie operacje które opisałem wyżej pomogły na branie oleju ?.
Czy faktycznie szykować się już na remont silnika a jeśli tak czy wymiana pierścieni to koszt aż 7 tysięcy złotych :O .
Bardzo liczę na waszą pomoc