Autor Wątek: WYCISZENIE  (Przeczytany 125583 razy)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: WYCISZENIE
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Sierpnia 2020, 18:29:52 »
Do postu Marcina - Cholernie drogo, zdjęcie boczków drzwi w toyocie to pestka, bagażnik tez. Ja wydałem na materiały niecały tysiąc za to wszystko. Oczywiście miałem podobne obawy, ale to naprawdę proste do rozebrania.

Może jeszcze napisz jakie te materiały i ile ich poszło, bo mi w jedną Camry poszło 6 a w RX'a ponad 8, żeby było cicho, a nie "chyba cicho, ale nie mam porównania, więc przekonuję wszystkich do swojej racji"  :grin:
3VZ.pl

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Sierpnia 2020, 20:59:10 »
Czy są gdzieś  jakieś informacje jaka powinna być głośność w kabinie np w Corolli Sedan 1.6PB na przykład przy prędkości 100km/h

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #62 dnia: 26 Sierpnia 2020, 22:39:56 »
Czy są gdzieś  jakieś informacje jaka powinna być głośność w kabinie np w Corolli Sedan 1.6PB na przykład przy prędkości 100km/h

Bez metodologii pomiaru, nie ma on zupełnie sensu, bo pomiar pomiarowi nie równy.
Ważne jest np. widmo hałasu, bo może się okazać że np. wytłumienie o 3dB odczuwalnie może być niemal takie same jak 1dB.
Trzeba wziąć pod uwagę, że zazwyczaj pomiar jest robiony dla całego pasma i to pewnie z jakąś krzywą ważoną o której już nikt nie wspomina. Natomiast pewne zakresy częstotliwości są bardziej denerwujące od innych i mierząc cały zakres niekoniecznie uda się to odzwierciedlić w samym wyniku.

Dlatego sugerowałbym kierować się najpierw własnym uchem, a potem pomiarem, bo mało kto ma dostęp do profesjonalnego miernika.

Offline GraySand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Września 2020, 20:16:26 »
Witam
Jestem "nowy" na forum. Kiedyś pewnie miałem konto jak kupowałem Yarisa :-). Ten temat interesuje mnie najbardziej. W porównaniu do Yarisa, niestety jest głośno, zwłaszcza przy prędkościach 120+. Można było się spodziewać czegoś lepszego. I tak, jeździłem wcześniej Corollą ale w sedanie, z rocznika 2018. Było dobrze. Teraz silnika prawie nie słyszę, nawet jak dam po gazie, chociaż jak dodaję gazu słyszę takie "brzęczenie". Jak jadę ze stałymi obrotami to jest ok. Najbardziej wkurza mnie hałas od kół. Pytanie jest takie, ktoś ma auto w leasingu? Jak patrzą na takie poprawki? Są jakieś problemy z ASO - gwarancją? Można samemu coś zrobić?
Corolla TS 1.2

Offline GraySand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Września 2020, 21:05:08 »
I jeszcze jedno. Z jakimi oponami macie auta? Ja mam z jakim budżetowym Falkenem. Może jak je "rozjeżdżę" to będzie ciszej?
Corolla TS 1.2

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Września 2020, 21:17:37 »
Wszystkie są na falkenach.Czy one są słabe .Ja mam i sa ok..A w poprzednim samochodzie mialeś cicho,nie bo silnik był głosniejszy.Coś  za coś.Mnie nie przeszkadza a mam  2.0

Offline GraySand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 05 Września 2020, 21:42:57 »
Nie mam zdania o tych oponach, wcześniej nie jeździłem na nich, dla tego pytam, aczkolwiek (nie pamiętam) w specyfikacji pewnie mają z 71 dB. Generalnie, szum kół i odgłosów z jezdni, jest masakryczny, jak na auto tego segmentu (jeździłem różnymi kompaktami, Skoda, Toyota, Ford, Kia). Żeby nie było, Przeskok ogólnie, w komforcie vs. Yaris jest odczuwalny :-). Jedynie ten hałas :-(. Właśnie zajarzyłem, że w Yarisie, miałem standardowe koła na stalkach, a teraz 17" alu :-) (zachciało się style:-)). W innych kompaktach, którymi jeździłem, też pewnie były standardowe koła :-) (flotówki).
Corolla TS 1.2

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #67 dnia: 05 Września 2020, 21:56:25 »
Jaki to model falkenów?
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Września 2020, 21:59:28 »
Więc w czym rzecz,bo nie kumam

Offline GraySand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 05 Września 2020, 22:17:59 »
Dla nie kumatych, może drukowanymi? PRZESZKADZA MI HAŁAS OD KÓŁ. CZY MOGĘ, MAJĄC AUTO W LEASINGU, SAMODZIELNIE COŚ DOŁOŻYĆ/WYCISZYĆ? CZY ASO, MOŻE SIĘ PRZYCZEPIĆ, ZA SAMODZIELNĄ MODYFIKACJĘ? CZY HAŁAS ZALEŻY OD TYPU/PRODUCENTA OPON (TYCH OPON)? Jeśli wszystkie Corolle, mają te same opony, to albo jestem przewrażliwiony, albo może trzeba je przeczekać i się uciszą :-)? Może zmienić na inne?
Ps. Niestety nie pamiętam modelu, a o tej porze, już nie chce mi się schodzić i świecić po kołach :-).
Corolla TS 1.2

Offline GraySand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Września 2020, 22:29:07 »
Pawel.Kwa, albo jesteś nieudolnym trolem z Toyoty, albo jesteś głuchy. Sorry, nie mogłem się powstrzymać. Przy całej mojej sympatii dla marki i wierności dla jej produktów, cenię sobie moje krytyczne zdanie i uważam, że jest zasadne. Ty w całym wątku, podważasz sens zgłaszanych problemów. To, że wg Ciebie, nie jest to problem i można go zagłuszyć muzyką (akurat mam bardzo dobry słuch i lubię słyszeć wszystko ale cicho i z detalami), to nie nie znaczy, że wszyscy mają się z Tobą zgadzać.
Corolla TS 1.2

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 05 Września 2020, 22:47:31 »
Zmień opony i bedzie ciszej a trolem nie jestem  i głuchy też a toyoty mam od zawsze po polonezie

Offline GraySand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Września 2020, 22:56:11 »
Chyba jednak taniej wyjdzie wyciszenie. Jak na razie, na tych oponach mam przejechane mniej niż 100 km. Dzięki za radę :-)
Corolla TS 1.2

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Września 2020, 22:59:23 »
A ja 15 tys

Offline GraySand

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 05 Września 2020, 23:10:23 »
Super, masz doświadczenie. A słyszałeś jakąś różnicę w hałasie, powiedzmy, między pierwszym 1000 km a następnymi? Może szybciej coś się zmieniło? Ja zakładam, że do 1000 km, auto powinno się już "ułożyć". Wszystkie ruchome elementy, powinny już się dotrzeć i spasować. Niestety w przypadku szumu kół w Corolli, widzę małe szanse na poprawę.
Corolla TS 1.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl