Autor Wątek: WYCISZENIE  (Przeczytany 125727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
Odp: WYCISZENIE
« Odpowiedź #150 dnia: 12 Maja 2022, 08:27:31 »
Jestem po wygłuszaniu swojej corolli w kombi. Wygłuszałem sam bagażnik. Otwory technologiczne i odpływy zostały odkryte. Ku czemuś jednak służą. Użyłem mat Aero STP 2,3 mm i pianki K6s 6 mm. Na materiały wydałem ponad 600 zł. Zużyłem 7 mat (50x75cm) i około 2 m2 pianki. Mam fotki i kilka filmików, które wrzucę na YT. Tutaj chcę zrobić mini manuał co i jak. Jestem amatorem, ale i syn i żona słyszą różnicę na + z tyłu auta.
A'propos... Zostały mi jeszcze 3 maty i 1 m2 pianki, który mam zamiar wykorzystać na tylne drzwi. Dzisiaj domawiam jeszcze kilka mat oraz piankę.
Jak poradziłeś sobie z lewym tylnym nadkolem od strony bagażnika? Są tam przewody od zbiornika paliwa do wlewu i ciężko włożyć rękę.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 20 Maja 2022, 12:27:39 »
Czy ktoś kupował gotowy zestaw wyciszający do bagażnika w sedanie?
jest to mada na górną krawędź komory bagażowej tej z gołą blachą.
Widze takie na Aliexpress, z jakiś powodów link nie daje sie wkleić na forum.

Czy jest jakiś patent na szumy z okolic uszczelki dzwi?

Offline thekurek

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #152 dnia: 13 Czerwca 2022, 11:17:01 »
Cześć

Od niedawna użytkuję Corolle TS Kombi z 2020 roku. Nie spodziewałem się cudów w temacie wyciszenia ale oprócz szumu mam jeszcze jeden dziwny problem. Przy większych prędkościach powyżej 100 km/h pojawiają się dziwne odgłosy z bagażnika - tak jakby ktoś wrzucił metalową puszkę do maszyny losujacej. Tłucze niesamowicie. Pierwsza myśl to niedomknięty wlew paliwa ale odgłosy dochodza zdecydowanie z prawej strony.

Wiecie moze w czym jest problem?

P.s. Jechałem również innym egzemplarzem i słychać bylo to samo.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #153 dnia: 13 Czerwca 2022, 19:09:23 »
Cześć

Od niedawna użytkuję Corolle TS Kombi z 2020 roku. Nie spodziewałem się cudów w temacie wyciszenia ale oprócz szumu mam jeszcze jeden dziwny problem. Przy większych prędkościach powyżej 100 km/h pojawiają się dziwne odgłosy z bagażnika - tak jakby ktoś wrzucił metalową puszkę do maszyny losujacej. Tłucze niesamowicie. Pierwsza myśl to niedomknięty wlew paliwa ale odgłosy dochodza zdecydowanie z prawej strony.

Wiecie moze w czym jest problem?

P.s. Jechałem również innym egzemplarzem i słychać bylo to samo.

Sprawdź pod autem i sprawdź czy osłona tłumika nie jest pęknięta na brzegu. U mnie wydawało to taki bardziej świst, przy prędkości pow. 100 km/h. Została wymieniona na nową, która jest zdecydowanie grubsza i sztywniejsza.

Offline Corolla2019Hybrid1.8Kombi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 25 Sierpnia 2022, 11:39:23 »
Cześć,
jeżdżę jako TAXI od 3 lat (250 tyś km) i myślę o wyciszeniu...
sam nie będę się na pewno tym bawił, wolę oddać w ręce fachowców...
ta firma z Wrocławia wydaje się profesjonalna i kompetentna (https://ciche-auto.pl/cennik/)..
myślę o nadkolach, drzwiach, podłodze i bagażniku czyli taki podstawowy pakiet, u nich to 4300zł
Znacie jakąś równie dobrą firmę na Śląsku? Katowice lub okolice??
pozdrawiam!

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #155 dnia: 26 Sierpnia 2022, 17:47:59 »
Robiłem tu
https://maps.app.goo.gl/p5ThAd4tr4YskaJM9 i jestem bardzo zadowolony. Spory minus to czasem kilkumiesięczne terminy.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #156 dnia: 11 Września 2022, 09:59:49 »
Po przesiadce do Toyoty zauważyłem, że jednym z niewielu mankamentów jest słabe wyciszenie samochodu. Mam kombi i jako pudło rezonansowe robi bagażnik. Zaradziłem temu przykremu zjawisku i oddałem samochód do wyciszenia w firmie we Wrocławiu. Wczoraj odebrałem samochód i trasa Wrocław - 3miasto to zupełnie inne doznanie niż gdy odstawiałem samochód tydzień temu. W samochodzie ciszej o prawie 3 decybele, fabryczne radio gra jak sprzęt o klasę wyżej jestem więc więcej niż zadowolony. Po wyciszeniu dłuższe trasy to jeszcze większa wygoda i przyjemność z jazdy a mniejsze zmęczenie.
3miasto duże i małe :-)

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #157 dnia: 11 Września 2022, 14:06:54 »
Po przesiadce do Toyoty zauważyłem, że jednym z niewielu mankamentów jest słabe wyciszenie samochodu. Mam kombi i jako pudło rezonansowe robi bagażnik. Zaradziłem temu przykremu zjawisku i oddałem samochód do wyciszenia w firmie we Wrocławiu. Wczoraj odebrałem samochód i trasa Wrocław - 3miasto to zupełnie inne doznanie niż gdy odstawiałem samochód tydzień temu. W samochodzie ciszej o prawie 3 decybele, fabryczne radio gra jak sprzęt o klasę wyżej jestem więc więcej niż zadowolony. Po wyciszeniu dłuższe trasy to jeszcze większa wygoda i przyjemność z jazdy a mniejsze zmęczenie.
Jakie koszta ?

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 11 Września 2022, 18:52:44 »
Cena według cennika na stronie https://ciche-auto.pl/cennik/ wybrałem PAKIET BAZOWY PREMIUM dodałem dach a zrezygnowałem z opcji wyciszenia silnika bo i tak jest cichy a sam lubię słyszeć jego pracę

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 15 Września 2022, 21:45:59 »
Czy ktoś ma namiary na dobry warsztat zajmujący się wyciszaniem w okolicach Trójmiasta ?
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 17 Września 2022, 09:10:05 »
Czy ktoś ma namiary na dobry warsztat zajmujący się wyciszaniem w okolicach Trójmiasta ?
Byłem w firmie w Pruszczu Gdańskim na ul.Podmiejskiej 3 lecz cenowo nie byli konkurencyjni z Ciche-auto gdyż za ten sam zakres prac we Wrocławiu zapłaciłem zdecydowanie mniej - Wrocław 7 tyś brutto Pruszcz 7,5 tyś netto
Cena w Pruszczu jest z połowy lipca a sympatyczna pani informowała mnie, że przy następnej dostawie mat wygłuszających już będzie inna i nie sądzę, że będzie niższa  :-)
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2022, 09:14:42 wysłana przez DarekGaTS »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #161 dnia: 28 Września 2022, 13:18:55 »
Założyłem nowe wygłuszenie maski w Corolli 1.8 HB. (fabryka przyoszczędziła w tej wersji na wygłuszeniu - zakładali tylko do 2.0).
Koszt 225 zł nie oryginał tylko fachowy zamiennik grubszy z pianką obszytą grubym materiałem). ASO za oryginał woła 1000 zł !!!

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #162 dnia: 28 Września 2022, 14:09:10 »
W moim wyposażeniu (Executive), było wygłuszenie.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #163 dnia: 28 Września 2022, 17:47:46 »
W moim wyposażeniu (Executive), było wygłuszenie.

Tak tak. 1.8 Executive i wersje 2.0 miał fabrycznie wygłuszenie maski.
W niższych wersjach nawet mojej Comfort + Tech zaoszczędzili.
Już nie wiedzą na czym oszczędzać.
Kiedyś nawet Yarisy w podstawowej wersji golas nawet bez wspomagania miał wygłuszenie maski.
Ciekawe na czym przyoszczędzą w nowych modelach ? Może nadkola plastikowe ?

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #164 dnia: 28 Września 2022, 20:21:29 »
Oszczędzają na ilości kołków, na wygłuszeniach pod plastikami w bagażniku i pod deską, na izolacjach pod podłogą
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl