Autor Wątek: WYCISZENIE  (Przeczytany 125637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: WYCISZENIE
« Odpowiedź #195 dnia: 24 Września 2023, 19:27:18 »
Dzisiaj w końcu się przejechałem 140km/h i teraz nie słychać mocno opon ale opływające powietrze i silnik
Także następna operacja pewnie będzie wyciszenie drzwi ale z tym już mi się nie śpieszy jak z nadkolami, gdzie chciałem to zrobić przed pierwszym sypaniem soli na drogę.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #196 dnia: 20 Listopada 2023, 09:33:01 »
Czy jest jakiś serwis godny polecenia z małopolski? Staranne wytłumienie i dobrze wykonana konserwacja.
Jedyny jaki wpadł mi w oko z forum to Hermes Audio z Chrzanowa, inne opcje?

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 23 Listopada 2023, 22:45:58 »
Do osób które samodzielnie wyciszały drzwi, czy trzeba odpinać akumulator przed ściągnięciem boczków ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #198 dnia: 24 Listopada 2023, 06:49:53 »
Nie - możesz śmiało ściągać.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #199 dnia: 16 Maja 2024, 19:20:16 »
Dzisiaj zabrałem się za wyciszanie drzwi z tyłu. Jedne drzwi to ok 1-1.5h także całkiem nieźle efektu jeszcze nie sprawdzałem, jeszcze przód mi został do zrobienia

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #200 dnia: 16 Maja 2024, 21:06:26 »
Dzisiaj zabrałem się za wyciszanie drzwi z tyłu. Jedne drzwi to ok 1-1.5h także całkiem nieźle efektu jeszcze nie sprawdzałem, jeszcze przód mi został do zrobienia
Witam , jak wyciszysz drzwi to zwróć uwagę jak ładnie zacznie grać radyjko , ze spotify
odtwarzanie jest niesamowicie lepsze ,bo jest znacznie ciszej ,  nawet na głośnikach oryginalnych , choć miałem ochotę zmienić na focale .
pozdrawiam i ciesz się z efektów swojej pracy
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #201 dnia: 17 Maja 2024, 00:38:50 »
Przede wszystkim stwarzasz głośnikom lepsze warunki do pracy. Mniej rezonująca blacha drzwi to  "sztywniejsza" obudowa a co za tym idzie więcej energii wytwarzanej przez membranę trafia do wnętrza auta zamiast na zewnątrz.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #202 dnia: 17 Maja 2024, 08:10:09 »
https://www.bitmat.pl/masa-wygluszajaca-stp-noise-liquidator-wyciszenie-nadkoli-blachy

Wsumie to mnie przed wyciszaniem samochodu powstrzymuje niechec rozbierania czegokolwiek. Myslicie, ze cos takiego nalozone na nadkola da rade?

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #203 dnia: 17 Maja 2024, 09:06:14 »
Przede wszystkim stwarzasz głośnikom lepsze warunki do pracy. Mniej rezonująca blacha drzwi to  "sztywniejsza" obudowa a co za tym idzie więcej energii wytwarzanej przez membranę trafia do wnętrza auta zamiast na zewnątrz.
Witam Przmor , dzięki za fachowca wypowiedź , właśnie trafiłeś w punkt sensu wyciszania
Toyot , producent tego niestety nie ogarnia , psując niezawodny samochód bezsensownymi oszczędnościami .
pozdrawiam serdecznie
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #204 dnia: 17 Maja 2024, 12:47:38 »
https://www.bitmat.pl/masa-wygluszajaca-stp-noise-liquidator-wyciszenie-nadkoli-blachy

Wsumie to mnie przed wyciszaniem samochodu powstrzymuje niechec rozbierania czegokolwiek. Myslicie, ze cos takiego nalozone na nadkola da rade?

Jak chcesz użyć takiej masy to i tak musisz rozebrać nadkole.
Ja u siebie dałem maty i na to uszczelniacz, żeby woda się nigdzie nie zbierała.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #205 dnia: 17 Maja 2024, 12:52:23 »
Witam Przmor , dzięki za fachowca wypowiedź , właśnie trafiłeś w punkt sensu wyciszania
Toyot , producent tego niestety nie ogarnia , psując niezawodny samochód bezsensownymi oszczędnościami .
pozdrawiam serdecznie

Chyba we wszystkich kompaktach jest ten sam problem. Mogliby wypuścić wersję Silent czy coś takiego z fabrycznym wyciszeniem a nie jakimiś kocykami dla lalek w drzwiach :)
Może w następnych generacjach będzie lepiej. Obecną generację Corolli opracowali w Europie więc może wezmą to pod uwagę, że tu się jeździ trochę szybciej niż w Japonii gdzie 140km/h to już abstrakcja.
Przydałaby się opcja szyb klejonych jak to jest w Rav4 plug-in

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #206 dnia: 17 Maja 2024, 13:14:03 »
No i jednak się okazuje, że są szyby klejone do Corolli ale z tego co na szybko znalazłem to chyba jak się zamówi JBL w GR Sport i w Executive. Ma ktoś taką wersje i może potwierdzić ?
Jak zamawiałem swoją to wtedy najwyższą wersją był GR Sport + Dynamic, dopiero kilka miesięcy później wprowadzili Executive

Offline majomi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #207 dnia: 17 Maja 2024, 15:40:48 »
Cześć, jestem tu nowy, ale postanowiłem zabrać głos w tym temacie... Mam Corollę TS 2.0 Executive i właśnie sprawdziłem: w przednich drzwiach faktycznie szyby są klejone, w tylnych - nie. A system JBL faktycznie nieźle gra (porównuję do poprzedniego auta Avensis T27 1.8

Offline majomi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #208 dnia: 17 Maja 2024, 15:42:23 »
Aha, zapomniałem dodać - samochód jest rocznik 2024

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #209 dnia: 17 Maja 2024, 16:08:20 »
Cześć, jestem tu nowy, ale postanowiłem zabrać głos w tym temacie... Mam Corollę TS 2.0 Executive i właśnie sprawdziłem: w przednich drzwiach faktycznie szyby są klejone, w tylnych - nie. A system JBL faktycznie nieźle gra (porównuję do poprzedniego auta Avensis T27 1.8

Super, dzięki za potwierdzenie. Czyli do pełni szczęścia można wymienić przednie szyby.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl