Autor Wątek: WYCISZENIE  (Przeczytany 125512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: WYCISZENIE
« Odpowiedź #285 dnia: 21 Września 2024, 21:37:40 »
Ostatnio zamówiłem laminowane szyby przednie z ASO
Jak wymienię to dam znać jaki efekt :)
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: 22 Września 2024, 09:12:44 »
Warto wymienić szyby na akustyczne, koszt 1500zł. Po wyciszeniu nadkoli, drzwi i całej podłogi, najwięcej hałasu przedostawało się przez cienkie przednie szyby. Teraz kabina jest dużo lepiej odizolowana od dźwięków przejeżdżających obok samochodów choć do pełni szczęścia przednia szyba powinna być również akustyczna.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #287 dnia: 22 Września 2024, 09:14:27 »
Cała ta zabawa w wyciszanie polega mówiąc obrazowo na zatykaniu dziur którymi przedostaje się hałas. Chodzi o to aby wszystkie odgłosy przedostające się do kabiny utrzymywały się na zbliżonym poziomie. Pomiar sonometrem wymiernie pokazuje obniżenie hałasu to i tak nasze ucho natychmiast zaczyna słyszeć to co nie zostało wytłumione i dalej nie jesteśmy zadowoleni z efektu.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #288 dnia: 22 Września 2024, 09:15:51 »
Podsumowując po takim wygłuszeniu różnica w komforcie podróżowania jest znacząca. Przy 100km/h poziom hałasu można porównać do 60km/h przed całą operacją. Podróż autostradą nie męczy da się swobodnie rozmawiać z pasażerami.  Dodatkowo samochód dużo mniej się nagrzewa i nawet przy temp. 30st. można wsiąść i swobodnie jechać bez specjalnego wietrzenia. System audio gra o klasę lepiej. Masa wzrosła o około 40kg.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 28 Września 2024, 21:53:05 »
Dzisiaj jestem po dłuższej trasie i poza plusami jest jeden minus. Z racji, że jest znacznie ciszej nie czuje się prędkości i przez to szybciej się jeździ i spalanie rośnie :)
Generalnie po wyciszeniu nadkoli, drzwi i wymianie szyb na laminowane jest jak dla mnie cicho. Ostatnio jeździłem testowo XC60 i śmiem twierdzić, że teraz mam ciszej niż fabrycznie w Volvo. Wiadomo, że gabaryt swoje dodaje ale ogólnie wg. mnie jest ciszej teraz niż w SUVie klasy premium.

Offline mentosfresh

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #290 dnia: 30 Września 2024, 10:27:46 »
Czy mógł byś mnie wspomóc jakąś wiedzą na temat zakupu tych szyb przednich (rozumiem bocznych przednich, a nie czołowej)?
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2024, 10:30:31 wysłana przez mentosfresh »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #291 dnia: 30 Września 2024, 10:37:54 »
Kupujesz przednie boczne w aso i wymieniasz :-)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: 30 Września 2024, 11:41:58 »
Tylko będziesz miał zasadniczy problem. Boczne szyby akustyczne/klejone, są dostępne dla Rav4 i Camry.
Ale @ledzi jest mistrzem składaków to może Ci sklei dwie razem.
Z zamiennika znajdziesz przednią szybę akustyczną ale nie wiem czy jest sens zmieniać dobrą szybę.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2024, 11:44:30 wysłana przez KubaCamry »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: 30 Września 2024, 11:45:27 »
Tylko będziesz miał zasadniczy problem
Spoko, Wujek Dobra Rada je wymieni. Takie właśnie cenne są jego porady  :shock: :shock: :shock: Coś tam słyszał, ale nic nie zrozumiał.

Offline przemGoku

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #294 dnia: 30 Września 2024, 12:02:07 »
Cała ta zabawa w wyciszanie polega mówiąc obrazowo na zatykaniu dziur którymi przedostaje się hałas.
To może wystarczy pianka montażowa? Podobno dobrze wygłusza, a przy okazji, przy lambdzie rzędu 0,0356 W/m*K, jeszcze ocieplisz samochód przed mrozami. Nie wiem, nie znam się, tak słyszałem :)
Corolla 2.0 TS Hybrid Comfort Style + Tech

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: 30 Września 2024, 12:13:22 »
Te „złote” rady do tego powoli zmierzają…
Proponuję skupić się na „pochłanianiu” fali dźwiękowej.
Nawet w samolotach nie podejmują się takich rozwiązań.
Przy oklejeniu butylem i pianką pewnie nie oderwałby się od ziemi. :)

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 30 Września 2024, 14:25:51 »
Czy mógł byś mnie wspomóc jakąś wiedzą na temat zakupu tych szyb przednich (rozumiem bocznych przednich, a nie czołowej)?
Tylko boczne przednie. Czołowa to już za dużo zabawy i sam tego nie zrobisz. A szybki boczne to max 1h na stronę. 3 wkręty w boczkach, 2 śruby od szyb i tyle.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #297 dnia: 30 Września 2024, 14:27:50 »
W ASO mi sprawdzali i jakby ktoś się zastanawiał to nie ma laminowanych tych małych szybek w przednich drzwiach. Ciekawe czy sama wymiana szyb bez oklejania drzwi by dała wystarczający efekt.

Offline PolakPotrafi

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla e210
« Odpowiedź #298 dnia: 30 Września 2024, 19:32:51 »
Witam Panowie mam szyby akustyczne do sprzedania wlaśnie boczne z przodu łatwo wymienić Corolla po 2019 roku, Ołoszenie jest na OLX Róznica jest bardzo duża przy autostradowych prdękościaciach nie ma szumu opływajacego powietrza i szumu z lusterek Zwykle szyby są hartowane przypominają dżwiek jak szyba z akwarium akustyczne są laminowane Polecam

Offline dominik298sp

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #299 dnia: 03 Listopada 2024, 06:11:15 »
Opony Kleber Quadraxer 3 znacznie obniżają hałas. Właśnie zamontowałem kolejny taki komplet w nowej Corolli.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl