Autor Wątek: WYCISZENIE  (Przeczytany 125474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klikol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 SD
Odp: WYCISZENIE
« Odpowiedź #315 dnia: 16 Maja 2025, 20:57:45 »
Wyciszałem samemu (wszystko oprócz dachu) - materiały nieco ponad 2 tys. + szyby (opisałem wyżej). Za 3.5tys jest ciszej, bardziej miękko, pościnało suche, szorstkie, ostre dźwięki z drogi i od silnika. Dodatkowo zmieniła się akustyka wnętrza. Radio, prowadzenie rozmów, odgłosy, zamykanie szyb, drzwi itp. - lecąc klasykiem "jest jakby luksusowo". 20 tys. w firmie x bym nie wydał, ale 3.5 i własny czas - warto było. Tym bardziej, że przy okazji zakonserwowałem drzwi, klapy, tylne nadkola (szwy od wewnątrz). Oprócz typowych materiałów jak butyl, masy, pianki czy filc, zużyłem sporo 3M Thinsulate. Robiłem etapami, by się nie zniechęcić :)

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 17 Maja 2025, 00:48:17 »
Też dołożyłem to o czym fabryka "zapomniała "
Drzwi przód i tył, tylna klapa, podłoga bagażnika, tylne nadkola od wewnątrz, tylne blachy boczne.
Maty vibrofiltr pro 2.0 na około 30-50% powierzchni blach a pianki samoprzylepne dwa rodzaje w zależności od miejsca:
STP Biplast 10mm na panele drzwi i tylnej klapy
STP Aeroflex 6mm na podłogę i plastiki bagażnika
STP wykładzina samoprzylepna na podłogę bagażnika (koło zapasowe)
Nie oczekiwałem po tym ciszy a poprawy jakości standardowego audio oraz komfortu akustycznego. Dźwięk audio na tyle się poprawił że niskie tony musiałem ustawić na -3 a w tylnej części samochodu jest cicho na tle że słyszę każde cyknięcie tapicerki Hałas podczas jazdy z prędkością 120-140 km/h zmalał o 1-1,5 dB. Udało mi się to osiągnąć kupując materiały za około 1000 zł plus praca dwóch osób przez kilkanaście godzin.
Zdjęcia wykończonego bagażnika:

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #317 dnia: 17 Maja 2025, 07:00:51 »
I ile za to dałeś ?
Razem z szybami wyszło jakieś 8.5tys. zł.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline grz3hoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2,0H

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #319 dnia: 04 Czerwca 2025, 18:29:51 »
Tą z pierwszego linka też założyłem i może to placebo, ale chyba lekko szumy się poprawiły.

Uszczelkę z tego drugiego linka przyklejałeś też na dolną krawędź drzwi? Nie boisz się, że zablokujesz odpływ z otworów technologicznych?

Tak przy okazji:
byłem na myjni, następnego dnia opuściłem "swoją" suchą szybę, podniosłem ją i z przerażeniem zauważyłem, że jest całą mokra. Wynika z tego, że woda kisi się pod boczkiem drzwi. Otwory sprawdzałem i są drożne. W żadnym z poprzednich aut tak nie miałem. To normalne dla Toyoty (t.t.t.m), czy tylko coś u mnie jest nie tak?

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #320 dnia: 05 Czerwca 2025, 06:46:22 »
To normalne dla Toyoty (t.t.t.m), czy tylko coś u mnie jest nie tak?
Czy to jest normalne to nie wiem, ale u mnie jest tak samo

Offline grz3hoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #321 dnia: 05 Czerwca 2025, 07:30:51 »
Nie boisz się, że zablokujesz odpływ z otworów technologicznych?
Nie kleiłem tej uszczelki na dolnej krawędzi właśnie ze względów o jakich piszesz.

Offline Pawlecki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: na razie Ford
« Odpowiedź #322 dnia: 05 Czerwca 2025, 14:18:35 »
Temat wyciszenia auta nie jest taką prostą sprawą...zwłaszcza w nowszych samochodach (mam Forda).
Niemniej jednak można we własnym zakresie coś podziałać. Ja u siebie trochę się "bawiłem" i robiłem etapami (drzwi p+t; podłoga). Teraz kolej na podszybie z maską i nadkola.
Efekt jest, więc komfort podróży wzrósł znacząco...ale jak wspominaliście, jak się wytłumi jeden element, to zacznie hałasować co innego.
Polecam maty butylowe i na to membranowe (nie mylić z pianką) :-).
A odnośnie Toyot, to znalazłem taki filmik, może komuś się przyda (co prawda to nie Corolla, ale... :roll:):
https://youtu.be/mxcsstyNrKk?si=MJNHqSvrZujvfQiE

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #323 dnia: 05 Czerwca 2025, 17:53:02 »
Tą z pierwszego linka też założyłem i może to placebo, ale chyba lekko szumy się poprawiły.

Uszczelkę z tego drugiego linka przyklejałeś też na dolną krawędź drzwi? Nie boisz się, że zablokujesz odpływ z otworów technologicznych?

Tak przy okazji:
byłem na myjni, następnego dnia opuściłem "swoją" suchą szybę, podniosłem ją i z przerażeniem zauważyłem, że jest całą mokra. Wynika z tego, że woda kisi się pod boczkiem drzwi. Otwory sprawdzałem i są drożne. W żadnym z poprzednich aut tak nie miałem. To normalne dla Toyoty (t.t.t.m), czy tylko coś u mnie jest nie tak?
Opuść szybę, wsadź palec w szczelinę gdzie się schowała a wyczujesz coś o strukturze zamszu. Właśnie to coś nasiaka wodą i dlatego szyba jest mokra po podniesieniu. Nic Ci się nie kisi między boczkiem drzwi a blachą. Spokojnie.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #324 dnia: 05 Czerwca 2025, 22:11:22 »
Możesz wrzucić zdjęcia jak wygląda ta uszczelka po montażu? Na jakie dźwięki wpłynął montaż tych uszczelek?

https://www.temu.com/pl/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601100087857183&sku_id=17594663316930&_x_sessn_id=ibkm4ftgf2&refer_page_name=bgt_order_detail&refer_page_id=10045_1749021503697_ozdijd9jrf&refer_page_sn=10045
Znowu jakiś postęp w zakresie redukcji szumów powietrza opływającego karoserię. Cena niewygórowana, łatwy montaż w 15 minut.   

Offline grz3hoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #325 dnia: 06 Czerwca 2025, 08:19:05 »
https://photos.app.goo.gl/NpburDRBvCHEjQFa8
https://photos.app.goo.gl/xdzSm2s4pyivXnjY8
https://photos.app.goo.gl/hadoBqZrYNSzv5wq9

W moim odczuciu dociera do kabiny mniej dźwięków powstających podczas jazdy wynikających z opływającego powietrza. Podczas pierwszych kilku jazd zauważałem, że jest mniej szumu, teraz oczywiście już się przyzwyczaiłem.
Podczas klejenia sprawdzałem gdzie umieścić uszczelkę za pomocą kartki papieru, czyli zatrzaskiwałem kartkę w szczelinie i jak ciężko było ją wyciągnąć albo wręcz wcale się nie dało, to tam kleiłem.
W zasadzie wyciszyłem wszystko oprócz dachu. W sumie jestem zadowolony z efektów. Jazda Korolką jest wyraźnie bardziej komfortowa. Szkoda że nie mierzyłem sonometrem bo miałbym jakiś dowód. Ale obiektywnie mogę powiedzieć, że po tych wszystkich zabiegach jest dużo ciszej.                 
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2025, 08:26:15 wysłana przez grz3hoo »

Offline grz3hoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #326 dnia: 06 Czerwca 2025, 08:20:15 »
Dodam jeszcze że trzeba ciut mocniej trzasnąć drzwiami aby się zamknęły, ale nie przeszkadza mi to.
Jechałem Hondą Civic hybryda 2,0 i porównując wyciszenie, to tam znacznie mniej słychać silnik natomiast szum od kół/jezdni i powietrza przy prędkości >100 km/h jest po porostu straszny.   
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2025, 08:31:00 wysłana przez grz3hoo »

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #327 dnia: 06 Czerwca 2025, 20:22:56 »
Dzięki grz3hoo. Mi po wyciszeniu pomimo wymiany szyb i zrobieniu uszczelek oraz drzwi pozostał lekki szum dochodzący gdzieś z okolic górnej krawędzi drzwi. Być może Twój patent z dodatkową uszczelką pomoże się go pozbyć. Zastanawiam się tylko czy dołożyć uszczelkę w miejscach widocznych na załączonych zdjęciach czy może przykleić ją wokół krawędzi oryginalnej w otworze drzwiowym.

Offline Pawlecki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: na razie Ford
« Odpowiedź #328 dnia: 09 Czerwca 2025, 15:38:45 »
Jechałem Hondą Civic hybryda 2,0 i porównując wyciszenie, to tam znacznie mniej słychać silnik natomiast szum od kół/jezdni i powietrza przy prędkości >100 km/h jest po porostu straszny.

Jest to niestety cecha chyba większości współczesnych aut...sporo zależy od samych opon, jednak przez nadkola dostaje się sporo hałasu do wnętrza auta.
Ja w swoim chcę wytłumić nadkola od zewnątrz (czyli od strony koła) no i zobaczymy jaki będzie efekt. Na filmikach z Car Hi Fi Lublin polecają ten zabieg w celu zwiększenia komfortu podróży :-)

Offline bartek2408

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla E21 HB
« Odpowiedź #329 dnia: 10 Marca 2026, 10:53:37 »
Odgrzeję kotleta, podeśle ktoś numery szyb akustycznych do HB 2020? Będę wygłuszał drzwi, chcę wstawić focale i zastanawiam się czy przy okazji nie zmienić szyb na akustyczne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl