Autor Wątek: Żarówki Hir2  (Przeczytany 52622 razy)

Offline RCJ

• Toyot Leżący
  • *
Żarówki Hir2
« dnia: 06 Maja 2020, 21:55:40 »
Witam,
Jakie polecacie zamienniki standardowych żarówek HIR2. Wersja Comfort 2019r. Najchętniej widzę żarówki typu LED.

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Żarówki Hir2
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2020, 22:42:32 »

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2020, 10:17:30 »
Witam,
Jakie polecacie zamienniki standardowych żarówek HIR2. Wersja Comfort 2019r. Najchętniej widzę żarówki typu LED.
Na bezpieczeństwie najlepiej nie oszczędzać. Zemści się to prędzej lub później. Stąd też zamienników nie polecam, kup sobie coś markowego. Sam też się zastanawiałem nad wymianą halogenów na LED'y jednak po research'u zrezygnowałem z tego pomysłu. Pomijając silne lobby, które zachwala LEDy to masz przypadek...

Jak ktoś Ci wyjedzie, zmieszasz lakiery i policjant zobaczy takie żarówki u Ciebie to jesteś sprawcą (pojazd niesprawny do przemieszczania się po drodze publicznej), masz zabrany dowód rejestracyjny. Ponadto ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania na podstawie umyślnego spowodowania wypadku, czyli nie dostaniesz AC, a jeszcze będziesz musiał zapłacić z własnej kieszeni OC dla sprawcy wymienionej sytuacji. Jak się prawo unormuje to może zaryzykuję LEDy, póki co to jest to proszenie się o kłopoty.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2020, 21:07:23 »
póki co to jest to proszenie się o kłopoty.
Dokładnie tak jest.

Offline RCJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2020, 18:17:43 »
Oczywiście zgadzam się w 100%z "jaykob". Forum, które polecił "Dario_6" dotyczy głównie Aurisa. Mnie natomiast chodziło o "zamienniki" czyli legalne Led'y do mojej wersji. Dziwię się, że Toyota do nowej wersji (nie najuboższej) wstawiła światła ze starego modelu. Dlatego poszukuję ledów, które wyglądają nowocześniej i są legalne. Niestety, przy zakupie nie mogłem w tej wersji i przy takich dodatkach zamówić świateł ledowych. Nie było takiej opcji. Trochę to dziwne, ale cóż, mój wybór i mój problem. Zamówiłem sobie żarówki OSRAM HIR2 12V 55W PX22d 9012CBI.   

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2020, 19:42:43 »
"zamienniki" czyli legalne Led'y do mojej wersji
Nie ma czegoś takiego jak legalne ledy do reflektorów w których ich nie montowano. Nie pozwala na to homologacja, która mówi jednoznacznie, że nie można wprowadzać takich zmian.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2020, 21:28:09 »
Na każdej takiej żarówce/opakowaniu powinna znaleźć się informacja, że nie spełnia warunków normy ECE R37. Na opakowaniach Philipsa i Osramu są takowe informacje, nie wiem jak na innych. Ale to, że nie ma nie oznacza legalności takiego źródła światła. Homologacja lampy jest zawsze wykonywana z określonym źródłem światła.

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2020, 09:21:30 »
Wrzuciłem link z forum Aurisa, ponieważ tam był najlepiej opisany temat żarówek HIR2+soczewka, które właśnie sam posiadam. Sam chciałem zmienić żarówki na LEDy, ale po przeczytaniu różnych wypowiedzi zrezygnowałem. Zastanawiałem się też jak @RCJ nad OSRAM HIR2 CBI, ale mają krótką żywotność i na razie się wstrzymałem, ale chyba wrócę do tematu, a może kolega @RCJ kupi i podzieli się swoją opinią.

Offline tezar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maja 2020, 16:04:10 »
Polecam OptiWhite zakupione z Toyoty drogie ale świeca o niebo lepiej.

Offline RCJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maja 2020, 20:08:56 »
Jak tylko założę i pojeżdżę parę dni (szczególnie w nocy) podzielę się opinią.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maja 2020, 20:17:19 »
W instrukcji obsługi nie ma żadnych informacji jak samemu wymienić żarówkę(led). Odsyłają do serwisu lub specjalistycznego warsztatu. Pytanie .. samemu można to zrobić ? Jaka jest skala komplikacji w stosunku do poczciwych starych H4?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Maja 2020, 21:43:20 »
LEDy są niewymienne. Dlatego odsyłają do ASO. A w ASO wymieniają całą lampę. Ale z drugiej strony LEDy są mocno długowieczne. Chyba, że masz Passata B5 (tam leciały nagminnie LEDy w tylnych lampach albo Ceed'a (czasami dzienne).

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Maja 2020, 00:08:35 »
Polecam OptiWhite zakupione z Toyoty drogie ale świeca o niebo lepiej.
Też je mam kupione, a te co były z samochodem są jako zapas. OptiWhite to tak naprawdę Philipsy, czyli raczej jajec z nimi nie będzie, jednak ich barwa mogłaby być trochę bardziej... zimna wówczas fajnie zgrywałyby się ze światłami do jazdy dziennej. Co do jasności... to jest o jakieś 25-30% więcej światła. Sama zaś elektronika wykrywa żarówki i rzadziej je zapala.

W instrukcji obsługi nie ma żadnych informacji jak samemu wymienić żarówkę(led). Odsyłają do serwisu lub specjalistycznego warsztatu. Pytanie .. samemu można to zrobić ? Jaka jest skala komplikacji w stosunku do poczciwych starych H4?
Zakładam, ze chcesz wymienić diodę, a nie halogen na LED? Jeżeli tak, to jeśli nie lutowałeś nigdy lub lutujesz elementy dorywczo to potrenuj dobrze. Wszystko jest teraz na SMD.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2020, 00:48:47 »
Żeby światło z halogenowej żarówki było bardziej "ledowe" jeśli chodzi o barwę należy użyć niebieskiego filtra ale wiąże się to z utrata znacznej ilości światła. Można też żarówkę halogenowa bardziej wyżyłować przez co będzie jaśniej i bardziej na biało świecić ale niestety krócej poświęci.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maja 2020, 01:01:37 »
Żeby światło z halogenowej żarówki było bardziej "ledowe" jeśli chodzi o barwę należy użyć niebieskiego filtra ale wiąże się to z utrata znacznej ilości światła. Można też żarówkę halogenowa bardziej wyżyłować przez co będzie jaśniej i bardziej na biało świecić ale niestety krócej poświęci.
Prawda i tutaj natrafiamy na to, czy liczy się wygląd, czy trwałość.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl