Autor Wątek: Żarówki Hir2  (Przeczytany 52701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Żarówki Hir2
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Maja 2020, 14:51:10 »
To już nawet nie jest kwestia schorzenia, zdrowi pewnie tez to zauważą - tak jak dario pisał, przy deszczu lepiej sprawują się te o niższej temperaturze barwowej. Widziałem kiedyś ksenony o temperaturze 7kK (takie idace juz we fiolet) i na mokrym nie było prawie różnicy czy włączone czy nie, fakt faktem, że nie były to oryginały . W ksenonach (czy LEDach) można sobie pozwolić na wyższą temperaturę, bo tam strumień swietlny wynosi około 3000 lm.

Offline RCJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Maja 2020, 19:50:52 »
Tak jak obiecałem, podzielę się z Wami, swoją opinią na temat żarówek OSRAM HIR2 12V 55W PX22d 9012CBI. Opinia będzie krótka. Nie warto. Kupiłem, założyłem i stwierdziłem, że jest to samo co miałem. Szkoda kasy. Żadnego efektu "cool blue". Żarówka ma szkło niebieskie, ale światło dalej żółte. Dalej będę poszukiwał legalnego źródła światła wyglądającego nowocześnie, bo na takie ten model zasługuje. :thumbdown:

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Maja 2020, 20:06:35 »
To musisz czekać na Philipsy Diamond Vision aż zrobią jako HIR2. W H7 robiło to całkiem nieźle. Oczywiście jak na żarówkę.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Maja 2020, 09:50:32 »
Tak jak obiecałem, podzielę się z Wami, swoją opinią na temat żarówek OSRAM HIR2 12V 55W PX22d 9012CBI. Opinia będzie krótka. Nie warto. Kupiłem, założyłem i stwierdziłem, że jest to samo co miałem. Szkoda kasy. Żadnego efektu "cool blue". Żarówka ma szkło niebieskie, ale światło dalej żółte. Dalej będę poszukiwał legalnego źródła światła wyglądającego nowocześnie, bo na takie ten model zasługuje.
Szkoda, mam nadzieję, że udało Ci się zwrócić żarówki. Po rozgrzaniu też były żółte? OptiWhite przy ujemnych temperaturach też były lekko żółte, prawie jak OEMy, dopiero po czasie dostawały bieli.

W ksenonach (czy LEDach) można sobie pozwolić na wyższą temperaturę, bo tam strumień swietlny wynosi około 3000 lm.
LED akurat może być i nawet 3700K. Przy 3000LM naprawdę będziesz lepiej widział. Z LEDami też warto trochę uważać, zwłaszcza z tymi nieoryginalnymi. Cześć z nich nie trzyma norm i potrafi emitować światło z zakresu ultrafioletu, a to jest jednak już szkodliwe. Póki co trwają nad tym badania i o ile takie żarówki co mamy na przykład wkręcone we wnętrzu samochodu, raczej nam dużej krzywdy nie zrobią, ale warto obserwować badania. Bardzo kiedyś popularny ołów kładziony na skórę też na początku nie był szkodliwy.

Offline mikus76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Października 2020, 14:51:45 »
Witam , panowie czy możecie mnie poinstruować jak wymieniamy te HIR2 , w salonie powiedziano mi że trzeba zdemontować dolna osłone i nadkole a w instrukcji pisze tylko jak wykręcić żarówkę ( przekręcić i pociągnąć ). Czy nie da sie od góry wymienić jej i jest takie to problematyczne w corolli sedan ?. Dziekuje i pozdrawiam nowy użytkownik.

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Października 2020, 14:55:21 »
Witam , panowie czy możecie mnie poinstruować jak wymieniamy te HIR2 , w salonie powiedziano mi że trzeba zdemontować dolna osłone i nadkole a w instrukcji pisze tylko jak wykręcić żarówkę ( przekręcić i pociągnąć ). Czy nie da sie od góry wymienić jej i jest takie to problematyczne w corolli sedan ?. Dziekuje i pozdrawiam nowy użytkownik.

w sedanie nic nie trzeba kombinować, tylko od razu przekręcić żarówkę i wyjąć - dostęp bezproblemowy zaraz po otwarciu maski

« Ostatnia zmiana: 29 Października 2020, 15:01:22 wysłana przez KeriM36 »
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline mikus76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Października 2020, 16:11:23 »
czy to tyczy się corolli sedan z 2020r ?

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Października 2020, 16:15:47 »
czy to tyczy się corolli sedan z 2020r ?
Powinno być tak samo. Otwórz maskę i zobacz, czy przy lampach nie masz charakterystycznej fajki. Sama wymiana żarówek to 10 minut, jak robisz to pierwszy raz.

Offline mikus76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Października 2020, 18:50:33 »
narazie jeszcze czekam na auto ma być w grudniu , po prostu chce być przygotowany w razie godziny W  :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Października 2020, 18:58:28 »
W serwisie pytałeś o wymianę żarówki czy reflektora? Bo to co napisałeś dotyczy reflektora.

Offline mikus76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Października 2020, 19:18:03 »
o wymianę żarówki pytałem. Po jeździe testowej zapomniałem zobaczyć pod maske jak tam wygląda dojście do żarówek . A może ktoś z kolegów może zrobić zdjecie jakie tam jest dojście do żarówek ? z góry dziękuje, chodzi o sedana 2019-2020

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Października 2020, 06:21:43 »
o wymianę żarówki pytałem. Po jeździe testowej zapomniałem zobaczyć pod maske jak tam wygląda dojście do żarówek . A może ktoś z kolegów może zrobić zdjecie jakie tam jest dojście do żarówek ? z góry dziękuje, chodzi o sedana 2019-2020
Nie ma najmniejszego problemu z wymianą żarówek, robiłem to może z 5 minut. W miarę dobry dostęp, tak jak pisano tu wcześniej, wystarczy obrócić "gniazdo" żarówki i ją wyjąć, powinieneś sobie poradzić bez problemu. 

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Października 2020, 08:18:34 »
Samochody testowe zazwyczaj mają fullLED, więc tam całą lampę wymieniasz.

Offline mikus76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Października 2020, 09:36:42 »
Dziękuje  :good:

Offline mikus76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Listopada 2020, 20:47:51 »
pytanie do kolegów którzy mają zamontowane żarówki HIR2 OptiWhite ,czy jest lepsza widoczność od fabrycznych ? opłaca sie zainwestować w te żarówki ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl