bo mandat mandatem, ale co z ubezpieczeniem. sam czekam na LEDy HIR2 dla siebie
Sam się długo biłem z myślami i jeszcze wtedy kupiłem Optiwhite. Nie można wykluczyć żadnej niekorzystnej opcji i jest to niestety decyzja na własną odpowiedzialność. Nie testowałem jak jest z innymi ledami, jednak w przypadku Ultinon nie sądzę aby uczestnikowi kolizji przyszło do głowy zeznanie o oślepieniu, bo to się na soczewkach Yarisa po prostu nie zdarzy. Stawiam Yarisa obok Camry i nie widzę żadnej różnicy w barwie i sposobie prezentacji światła... po prostu oryginał. Raczej tylko osoba znająca temat i wersje wyposażenia samochodu, może mieć wątpliwości. Mieszkam na prowincji i niemal połowa pełnoletnich bolidów jeździ na ledach. A obserwacja snopu max 5 metrów przed samochodem i buraczano-niebieskiej barwy światła, nie pozostawia złudzeń. Poza tym można także mieć nośność opony niezgodną z homologacją, czy cały szereg innych części zamiennych. Jestem dobrej myśli i nie dam już sobie wmówić, że na
dobrych ledach jest mniej bezpiecznie (dla wszystkich).
Od 16 miesięcy jeżdżę na ledach Philipsa dziennych/pozycyjnych W5W. I tu ewidentnie widać twórczość ludową, to znaczy widać od razu że w takim miejscu klosza powinna być żarówka tradycyjna. Poza tym z bliska światło ma zafarb zielono-niebieski, jednak z daleka wygląda efektownie z zgodnie ze sztuką. Żadna kontrola policyjna i stacja diagnostyczna nie miała uwag. Ultinon ma inna barwę... taka lekko cieplejszą i szlachetną