Autor Wątek: Żarówki Hir2  (Przeczytany 52687 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Żarówki Hir2
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Maja 2022, 08:18:07 »
Sprawne? Przecież napisałeś wyżej, że ci się popaliły
Niech kolega przeczyta od postu #44. Pisałem o żarówkach Optiwhite, które świeciły kiedy trzeba, a w dzień raczej nie trzeba. A wciąż sprawne są te żarówki, które były zamontowane fabrycznie. Dziś zamontowałem ledy Ultinon Pro9000 (mam reflektory soczewkowe). Powiem Wam tyle że świeci jak rakieta, a światła drogowe są chyba lepsze niż w Camry. Dla ścisłości, jeżdżę Camry a Yarisem jeździ moja żona. Te ledy choć trudno w to uwierzyć, nie powodują dezorientującego olśnienia nawet na światłach drogowych. Wiązka światła sprawdzona na stacji diagnostycznej. I z czystym sumieniem podejmuję ryzyko używania oświetlenia niezgodnego z homologacją reflektora oraz w stosunku do pozostałych użytkowników drogi. Także hipokryzji i mitologii mówię stop :grin: I nawet jeśli zapłacę mandat 500, to nie będę żałował :cool: W tym porównaniu światło z Optiwhite za prawie 300zł (nie wspominając o fabrycznych żarówkach) jest po prostu śmieciowe. 

Mnie tylko zastanawia sytuacja opisana w tym wątku (odp. 62) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42737.60.html bo mandat mandatem, ale co z ubezpieczeniem. sam czekam na LEDy HIR2 dla siebie, ale te argumenty przedstawione powyżej cały czas mnie powstrzymują przed zakupem.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #61 dnia: 04 Maja 2022, 08:54:05 »
bo mandat mandatem, ale co z ubezpieczeniem. sam czekam na LEDy HIR2 dla siebie
Sam się długo biłem z myślami i jeszcze wtedy kupiłem Optiwhite. Nie można wykluczyć żadnej niekorzystnej opcji i jest to niestety decyzja na własną odpowiedzialność. Nie testowałem jak jest z innymi ledami, jednak w przypadku Ultinon nie sądzę aby uczestnikowi kolizji przyszło do głowy zeznanie o oślepieniu, bo to się na soczewkach Yarisa po prostu nie zdarzy. Stawiam Yarisa obok Camry i nie widzę żadnej różnicy w barwie i sposobie prezentacji światła... po prostu oryginał. Raczej tylko osoba znająca temat i wersje wyposażenia samochodu, może mieć wątpliwości. Mieszkam na prowincji i niemal połowa pełnoletnich bolidów jeździ na ledach. A obserwacja snopu max 5 metrów przed samochodem i buraczano-niebieskiej barwy światła, nie pozostawia złudzeń. Poza tym można także mieć nośność opony niezgodną z homologacją, czy cały szereg innych części zamiennych. Jestem dobrej myśli i nie dam już sobie wmówić, że na dobrych ledach jest mniej bezpiecznie (dla wszystkich).
Od 16 miesięcy jeżdżę na ledach Philipsa dziennych/pozycyjnych W5W. I tu ewidentnie widać twórczość ludową, to znaczy widać od razu że w takim miejscu klosza powinna być żarówka tradycyjna. Poza tym z bliska światło ma zafarb zielono-niebieski, jednak z daleka wygląda efektownie z zgodnie ze sztuką. Żadna kontrola policyjna i stacja diagnostyczna nie miała uwag. Ultinon ma inna barwę... taka lekko cieplejszą i szlachetną :cool:
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2022, 09:18:36 wysłana przez surrender »

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Maja 2022, 09:18:22 »
W takim razie temat do przemyślenia na spokojnie bo faktycznie te żarówki bardzo się "gryzą" z LEDami z świateł dziennych.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Maja 2022, 09:39:36 »
Mając obecnie ledy serii Ultinon pozycyjne i drogowe, z bardzo bliska statycznie widać różnicę w barwie. Jednak w jadącym samochodzie, z odległości kilkunastu metrów snopy światła zlewają się w jeden.

Offline Adam Przywarty

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Czerwca 2022, 14:28:03 »
Ja mam w Corolli 2019 Hir2 LED i działa i świeci rewelacyjnie.

Offline Adamqus1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Września 2022, 08:26:33 »
Apropo hir 2 Optiwhite. Sam kupilem sobie te zarówki i po 7 miesiącach się spaliły a teraz kosztują 350 zł za sztuke !!!!! w ASO. MASAKRA !!!!

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Września 2022, 13:43:16 »
Był temat gwarancji rocznej na żarówki w ASO - może Ci się uda - spróbuj
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marcing1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Października 2022, 16:57:52 »
Kupiłem do sedana LEDy Philips Ultinon PRO9000. Podczas  jazdy w nocy zauważyłem jakieś dziwne cienie przed autem. Załączam zdjęcie:https://mega.nz/file/iNZ3gKTA#VgTljJ-o-bTMPxbcC8wrUGdOJGRqfDskL0EvcIJnpAw
Podczas jazdy na zwykłych żarówkach nie zauważyłem takiego efektu. W weekend może zrobię dokładniejsze testy porównawcze.
Na szybko przed wymianą zrobiłem zdjęcie dla oryginalnych żarówek:https://mega.nz/file/3FYxEJ5Q#KF4HsVJySffWqfs11anVDcWL273lVUYmEL8ur84bm5s
oraz później dla LEDów: https://mega.nz/file/HF4DwaaS#vGz59jgu2BQiHYTjrqVm64XxrcZU2J4oi3xnGM55CyI.
Czy inni uzytkownicy Philipsów też mają/widzą takie cienie?
corolla E21 sedan 1.6
corolla E12 htb 1.4 D4D

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Października 2022, 21:41:24 »
Czy inni uzytkownicy Philipsów też mają/widzą takie cienie?
czy jak obrócisz/przekręcisz żarówki o 90stopni to nadal masz cienie?
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline marcing1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Października 2022, 10:15:46 »
LEDy włożyłem do mocowania i obróciłem aż się zablokowały. Nie wiem jak obrócić o 90stopni.
corolla E21 sedan 1.6
corolla E12 htb 1.4 D4D

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline marcing1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Października 2022, 13:40:09 »
KeriM36, dzięki za podpowiedź, bo w zamieszczonej ulotce nie było wskazówki, że LED może być niewłaściwie ustawiony. Okazało się, że LEDy trzeba było obrócić o 180stopni, ale jakiejś wielkiej różnicy nie ma.
Zdjęcia porównawcze zrobione w sedanie dla LEDów i oryginalnej  żarówki (podmiana bez zmiany pozycji auta):https://mega.nz/file/mAREgTrA#eTxiw21sXvlY1T2_GnCXtQjyJzaPy4dblsYxN0JrmlI. Zdjęcie warto powiększyc do oryginalnej wielkości.
Fotki robiłem na 2 wysokościach, aby pokazać, że przed maską jest cień. Cienie zauważyłem dopiero po zamontowaniu LEDów, wcześniej nie zwracałem na to uwagi bo miały łagodniejsze przejścia.
Jest lepiej, ale czy aż 250% więcej światła? Do zastanowienia czy warto wydawać ponad 500zł na wersję PRO9000.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 13:43:11 wysłana przez marcing1 »
corolla E21 sedan 1.6
corolla E12 htb 1.4 D4D

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Października 2022, 14:20:00 »
Przecież przy 250% jest gwiazdka a gdzieś na dole ulotki małym druczkiem, że owszem 250% więcej światła niż minimum wymagane przepisami a nie 250% więcej niż halogenowa HIR2. Kolejna sprawa to trwałość tych LED-ów. Najtańsza wersja coś koło 1000h czyli zaledwie trzykrotnie więcej niż standardowa HIR2 która ma świecić przez 300h.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2022, 14:22:10 wysłana przez przmor »

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Grudnia 2022, 10:32:56 »
Czyli jakie ewentualnie Ledy polecacie ? I jak kwestia później kontrastu z dziennymi światłami których ramki też się świecą przy światłach mijania.

Druga kwestia to myślał ktoś o montażu matrixow ?ledowych

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Grudnia 2022, 13:03:45 »
Jak Ci nie zamontują matrycowych we fabryce to raczej ich pozniejsze dolozenie bedzie niemozliwe. Ew bardzo pracochlonne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl