Autor Wątek: Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA  (Przeczytany 38312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA
« dnia: 11 Maja 2020, 15:11:38 »
Panowie i Panie,

sporo tu dyskusji wokół alarmów, ubezpieczeń GAP, rozmów o tym jak to kradną Toyotę. Napisze tu kilka słów żeby naświetlić wam ten temat i zdradzę sekret - jak kradnie się Toyotę TNGA czy też każdą nowszą Toyotę.

Zabezpieczenie Vodaphone Cobra PRO jest kompletnie bezużyteczne, bazuje na blokadzie portu OBD jak i dodatkowym immobilizerze blokującym komunikację na szynie CAN, ale te dwie rzeczy nie stanowią żadnego problemu w przypadku nowych Toyot. Po pierwsze taki alarm można rozkodować całkowicie zdalnie, po drugie alarm tego typu sam w sobie nie stanowi żadnej bariery.   

Jak kradniemy Toyotę TNGA:

1. Odchylamy plastikowe nadkole i szukamy wiązki która zawiera dojście szyny CAN np. przednie światło LED.
2. Podłączamy takie: https://www.proxkeyprog.com/ast-pro-unlocker-for-toyotalexus-2017/ urządzenie do szyny CAN - wciskamy jeden przycisk - auto otwiera się (czas operacji ok. 30 sekund)
3. Po wejściu za kierownicę: zdejmujemy dolną osłonę (wystarczy ją zerwać jest wiotka i trzyma się tylko na dwóch śrubach odsłaniając dojście do modułu BCM (Basic Communication Module), zdejmujemy osłonę kierownicy i odpinamy kostkę blokady kolumny kierowniczej. (60 sekund).
4. Podłączamy urządzenie z linku do modułu BCM jak i pod kolumnę kierowniczą.
5. Uruchamiamy samochód i odjeżdżamy .

Corollę 2019 TNGA jak i wszystkie inne nowe Toyoty i Lexusy można ukraść w 90 sekund. Alarm nic tutaj nie da, odcinanie przycisku startowego nic nie da, wyłącznik zapłonu też nic nie da. Koszt zakupu urządzenia - 6000 Euro.
Jest jeszcze sposób "na walizkę" - o taką: https://www.proxkeyprog.com/smart-key-emergency-start-system-amp-70/ ale tutaj trzeba śledzić właściciela, wiedzieć gdzie mieszka (chyba że Toyota stoi pod domem jednorodzinnym).

Tak więc najlepszym zabezpieczeniem naszych Toyot jest GAP. Teoretycznie można zrobić puszkę z blachy 5mm na śruby zmywalne zakrywającą kostkę kolumny kierowniczej i moduł BCM ale taki zabieg to utrata gwarancji a i koszty są bardzo duże.

Informacje umieszczam w celach edukacyjnych - strona z sprzętem do "awaryjnego otwierania samochodów" działa całkowicie jawnie. Chcecie wiedzieć więcej - pytajcie, zbierajmy wiedzę i chrońmy się przed złodziejami.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
Odp: Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2020, 15:34:56 »
Są niefabryczne zabezpieczenia podłączane do szyny CAN.
Jednakże wektorów ataku jest kilka, więc trzeba by zabezpieczyć praktycznie wszystko.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2020, 15:42:21 »
ASO nie założy Ci czegoś takiego, a ingerencja w szynę CAN może stanowić odmowę realizacji gwarancji praktycznie całego samochodu oprócz blachy, wahaczy i kilku innych elementów.

Napisałem tylko jedną opcję otwarcia auta i można to zrobić na wiele innych sposobów, włącznie z wsadzeniem teflonowego klina pomiędzy ramę okna / nadwozie i pociągnięcie drutem klamki ;)

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2020, 15:54:16 »
ASO nie założy Ci czegoś takiego, a ingerencja w szynę CAN może stanowić odmowę realizacji gwarancji praktycznie całego samochodu oprócz blachy, wahaczy i kilku innych elementów.

Napisałem tylko jedną opcję otwarcia auta i można to zrobić na wiele innych sposobów, włącznie z wsadzeniem teflonowego klina pomiędzy ramę okna / nadwozie i pociągnięcie drutem klamki ;)

Jak ktoś to umiejętnie zamontuje to nawet ASO się nie zorientuje, przecież nie rozbierają całego samochodu przy przeglądzie, a dodatkowy układ można zbypassować.

Co nie zmienia faktu, że tak jak piszesz kradzież zwykłego samochodu jest zbyt prosta.
Ten sposób jest już znany od dawna i wystarczyłoby np. terminowanie wszystkich niekrytycznych linii CAN w czasie gdy samochód jest wyłączony.

Cytuj (zaznaczone)
Napisałem tylko jedną opcję otwarcia auta i można to zrobić na wiele innych sposobów, włącznie z wsadzeniem teflonowego klina pomiędzy ramę okna / nadwozie i pociągnięcie drutem klamkiNapisałem tylko jedną opcję otwarcia auta i można to zrobić na wiele innych sposobów, włącznie z wsadzeniem teflonowego klina pomiędzy ramę okna / nadwozie i pociągnięcie drutem klamki

Wydaje mi się, że zamek się rygluje i ciągnięcie za klamkę nic nie da, ale aż z ciekawości sprawdzę :D
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2020, 15:56:36 wysłana przez D3F »

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2020, 19:20:54 »
Wydaje mi się, że zamek się rygluje i ciągnięcie za klamkę nic nie da, ale aż z ciekawości sprawdzę :D

Ja też chyba sam to sprawdzę.

Generalnie to główna podatność leży w module BCM i tylko fizyczne zabezpieczenie tego modułu może zniechęcić złodzieja do podjęcia dalszych działań z uwagi na czas jaki musi poświęcić na zrobienie sobie dostępu do tego modułu. Problem polega na tym, że tego typu zabezpieczenie może delikatnie mówiąc "zdenerwować" złodzieja, który odchodząc od auta z kwitkiem wrzuci tam np. podpaloną szmatę, albo odpali gaśnicę proszkową we wnętrzu auta.

Najlepszą prewencją dla naszych Corolli będzie "migająca dioda", złodzieje niechętnie podchodzą do aut w których nie znają systemu zabezpieczeń. Błyskająca dioda umieszczona np. na podszybiu lub w podsufitce obok lampek oświetlenia wnętrza może skutecznie zniechęcić złodzieja i realnie stanowi o wiele lepszą barierę niż Vodaphone Cobra PRO montowane przez TMP w ASO lub Mszczonowie wg. tych samych wytycznych z instrukcją montażu udostępnioną przez producenta. 

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2020, 21:01:09 »
Właśnie chciałem napisać nowy wątek, bo się dowiedziałem.

W firmie u mojego znajomego gdzie takie właśnie Toyoty były autami służbowymi i dzięki któremu kupiłem swoją bo dał mi się przejechać, w poprzednim tygodniu ukradli właśnie dwie Toyoty. :) Jedną zwinęli z Warszawy, drugą spod Warszawy z domu z podwórka.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline xyz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2020, 21:30:37 »
Jeśli o mnie chodzi to autoalarm ma spełnić dwie funkcje:
1. Wypełnić zapis "kolejnego zabezpieczenia" przy ubezpieczeniu - może dostanę minimalnie niższe ubezpieczenie.
2. Migająca dioda ma zniechęcić terminującego złodzieja.

Nie łudzę się i wiem, że jeśli znajdzie się zawodowiec to żadne zabezpieczenia nie pomogą - auto zniknie.
Nie będzie to miłe ale po to mam ubezpieczenie by zminimalizować straty.
To bolesne ale jest to efekt uboczny posiadania auta.

Biorąc pod uwagę, że auta są kradzione na części to myślę, że jedyne wyjście to naprawianie aut u dilerów.
Tak wiem, wychodzi drożej ale jest to w mojej opinii najlepszy sposób na wyeliminowanie kradzieży.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2020, 00:53:57 »
Całkiem ciekawe, ale jakoś trudno mi uwierzyć w to, że mrugająca dioda odstraszy złodzieja ;)  Bądźmy poważni, złodziej to nie jakiś troglodyta, a specjalista.

Już lepiej zainteresować się LoJack'iem, TopGuardem lub nawet prostym AutoDot.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maja 2020, 07:27:19 »
Za GAP,a na 3 lata zapłaciłem 1600. Za tą cenę nie dostanę żadnego dobrego zabezpieczenia. Zresztą jak pisaliście, wszystko zależy od "zaawansowania" kradnącego. Jeżeli jest dobry i zdeterminowany, to żadne zabezpieczenia nie pomogą  :wallbash:.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maja 2020, 09:34:29 »
Właśnie chciałem napisać nowy wątek, bo się dowiedziałem.

W firmie u mojego znajomego gdzie takie właśnie Toyoty były autami służbowymi i dzięki któremu kupiłem swoją bo dał mi się przejechać, w poprzednim tygodniu ukradli właśnie dwie Toyoty. :) Jedną zwinęli z Warszawy, drugą spod Warszawy z domu z podwórka.

A w jakiej wersji były? Bezkluczykowy dostęp czy zwykły pilot? Miały jakiś alarm?
Pytam, żeby ustalić jaką metodą je kradną.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2020, 09:41:22 »
Proszę przeczytaj warunki gwarancji a nie pisz takich bzdur.
W gwarancji masz jasno napisane że gwarancję tracisz na uszkodzony element z winy zewnętrznego urządzenia i do tego ten związek trzeba udowodnić.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2020, 10:04:22 »
W gwarancji masz jasno napisane że gwarancję tracisz na uszkodzony element z winy zewnętrznego urządzenia i do tego ten związek trzeba udowodnić.

Nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ingerencja w magistralę CAN, wpięcie urządzenia w tą magistralę, które nie jest autoryzowane przez TMP i nie było montowane w ASO = utrata gwarancji.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Maja 2020, 10:16:34 »
Pytam, żeby ustalić jaką metodą je kradną.

NIe ma znaczenia czy miały alarm i jaki to był alaram bo zarówno Cobra PRO jak i inny popularny alarm nie zabezpieczy auta przed niczym, Cobrę można rozbroić takim: https://www.proxkeyprog.com/multibrand-intelligent-tester-of-the-factory-alarm-systems--2018-as-multibrand-pandora-605usaeurope/ urządzeniem. Temat dostępu kluczykowego, czy bezkluczykowego nie ma żadnego znaczenia - zobacz film na YT w linku który podesłałem. Otwarcie auta odbywa się po magistrali CAN. W przypadku kradzieży "na walizkę" również nie ma to żadnego znaczenia.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2020, 10:40:32 »

Nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ingerencja w magistralę CAN, wpięcie urządzenia w tą magistralę, które nie jest autoryzowane przez TMP i nie było montowane w ASO = utrata gwarancji.

Trochę błądzisz https://pdf.sites.toyota.pl/warunki_gwarancji_producenta_toy.pdf
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maja 2020, 11:14:53 »
NIe ma znaczenia czy miały alarm i jaki to był alaram bo zarówno Cobra PRO jak i inny popularny alarm nie zabezpieczy auta przed niczym, Cobrę można rozbroić takim: https://www.proxkeyprog.com/multibrand-intelligent-tester-of-the-factory-alarm-systems--2018-as-multibrand-pandora-605usaeurope/ urządzeniem. Temat dostępu kluczykowego, czy bezkluczykowego nie ma żadnego znaczenia - zobacz film na YT w linku który podesłałem. Otwarcie auta odbywa się po magistrali CAN. W przypadku kradzieży "na walizkę" również nie ma to żadnego znaczenia.

Tu się nie zgodzę, bo Cobra działa inaczej. Nie rozbraja się jej zdalnie pilotem tylko poprzez wykrycie transpondera w zasięgu i wątpię, że da się go samego w sobie rozbroić przez CAN.
Jednak Cobra też ma swoje słabe strony, przede wszystkim montażowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl