A co znaczy według Ciebie "padł łańcuch" ? Świetnie, że już po gwarancji. Idealnie byłoby tak po 3 latach i 1 miesiącu przy przebiegu 102kkm, wtedy można oddać ukłon inżynierom

12-13 za co ? Bo dziś wyceniałem K311 i 2 dychy Optifit a 3 dychy nowa, więc nijak się to ma do tego, co piszesz.
Zębatek tam za wiele nie ma - jedna planetarka na wałku wejściowym, kosz, parę tarczek, potem wałek wyjściowy pędzony z paska, za tym pośredni - napędzający dyfer. Pytanie co się rzeczywiście w tej skrzyni stało, bo największym problemem tam nie jest przeniesienie napędu (w sensie pas i koła stożkowe) tylko łożyska.
CVT się nadaje do lekkich aut z małymi silnikami i delikatnej jazdy, idealne na taxi. Moim zdaniem montowanie tego do Ravki to jest chybiony pomysł, ale co ja się mogę znać...
W Wawie masz Maktrans, może się okazać, że ASO też do nich wyśle, bo w teorii jako jedyni są w stanie to zrobić. Ja po kilku rozmowach zrezygnowałem z wysyłania do nich skrzyni i robię u siebie na miejscu. Po prostu mi obsługa klienta nie przypadła do gustu.