Autor Wątek: Auris czy Yaris  (Przeczytany 14573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris czy Yaris
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Maja 2020, 14:31:47 »
Nie zgadzam się z żadną jaskinią. Przejrzystość i widoczność w Aurisie II jest bez zarzutu, a we wnętrzu jest miło i przytulnie.
Może względem innych ciemnych jaskiń np. od VAGa. Ale w porównaniu do Aurisa I to jest niebo a ziemia, w nowym jest pionowa, wysoka czarna deska i bardzo niska wysokość szyb. Nie czułem się komfortowo mając słupek 5cm od głowy. W porównaniu do dwójki jedynka to wręcz przeszklone akwarium.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Maja 2020, 16:03:12 »
Od razu zaznaczę, że rozważania teoretyczne mnie nie interesują.
Hybrydy nie miałem , ale miałem Yarisa II 1,0 przez kilka lat, oprócz lania benzyny i przeglądów zero wydatków. Tak więc od zera mniejszą liczbą może być tylko ujemna, a nie sądzę żeby do Aurisa Ci dopłacali.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2020, 16:09:24 wysłana przez pireus »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Maja 2020, 16:13:01 »
A ile tym Yarisem tysięcy kilometrów przejechałeś?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Maja 2020, 16:17:50 »
Używałem go tylko do jazdy miejskiej bo na trasy mam duży samochód. Tak więc nie miał lekko w warszawskich korkach przez te ok. 90 tys km. Sprzedałem znajomemu 4 lata temu i też nic jeszcze nie robił,a dalej jest katowany w mieście.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Maja 2020, 17:02:13 »
jednostajna, spokojna trasa, lubi każde auto, małe też, oprócz może hybryd
Hybrydy dzięki trybowi Atkinsona i funkcji elektronicznego bezstopniowego nadbiegu bardzo lubią jazdę na trasie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Maja 2020, 17:34:57 »
Od razu zaznaczę, że rozważania teoretyczne mnie nie interesują.
Hybrydy nie miałem , ale miałem Yarisa II 1,0 przez kilka lat, oprócz lania benzyny i przeglądów zero wydatków. Tak więc od zera mniejszą liczbą może być tylko ujemna, a nie sądzę żeby do Aurisa Ci dopłacali.
Tylko że tu mamy inny egzemplarz Yarisa innej generacji, który ma już z tego co pisze autor wątku przejechane jakieś 75 tys km.  Dalsza eksploatacja ma być bardziej intensywna i nie przesądzałbym co będzie kosztowniejsze, Yaris III 1.0 75-175 tys km czy Auris I HSD 200-300 tys km?
W tych samych warunkach Auris powinien nieco mniej spalić i będzie miał 3 razy dłuższe interwały wymian klocków i tarcz, co da mu przewagę 3-4 tys zł w kosztach.  Tak, ma baterię i cały układ hybrydowy ale nie ma sprzęgła, skrzyni biegów ani rozrusznika.  Jeżeli obydwa auta są w podobnie dobrym stanie to bym się za bardzo nie kierował przy wyborze domniemanymi kosztami napraw bo to wróżenie z fusów.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Maja 2020, 17:56:07 »
Pireus, przez 90tys.km intensywnej jazdy miejskiej nie wymieniałeś klocków hamulcowych?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Maja 2020, 18:32:37 »
Ja myślę ,że właściciel o stanie obu aut wie najlepiej i tego tu nie opisał , bo się nie da wszystkiego .Ta wiedza będzie najlepsza na początek .
Które z aut , po auto- analizie bardziej rokuje na przyszłość ,od technicznej strony .

Yaris 1.0 lata znajoma i narzeka że musi ciskać gaz by to pojechało , boi się tym włączać na ruchliwe ulice bez świateł .
Yaris 1.0 za słaby na trasy ,a Auris 1.8 niby za dużo na miasto, ale jako hybryda raczej ok .
Nie wiadomo gdzie autor serwisował i gdzie będzie dalej serwisował (koszty ).

Ja na większe przebiegi wolał bym Aurisa , bardziej uniwersalny (trasa ,miasto) , bo zostając przy Yarisie + zmiany i więcej trasy to będzie licho .
Yarisa szybciej się sprzeda , bo małe auto , na takie więcej chętnych , choć ludziska mogą szukać więcej niż 1.0. Aurisa trudniej sprzedać , to już rodzina będzie kupować . Nie wypowiadam się w temacie hybryd , nie miałem i nie chcę . Co innego gdyby Yaris był 1.8 . Yaris 1.0 na trasy ,silnik dostanie i więcej wciągnie paliwa .

Czasy na 100 , nie istotne , kolega tras nie lata ,a co o torze mówić . W przypadku takich aut ,to tylko dana w manualu .
Co do aku w hybrydach , ktoś pisał że wymienia się pojedyncze ogniwa .Jeśli w ASO naprawa hybrydy droższa ,to podobnie u zwykłego mechanika ,tylko inna skala kasy . Można pisać wszystko ,ale autor i właściciel wie najlepiej co wybrać .

Ja z Aurisa 1.6 jestem zadowolony ,specyfika latania jak u autora , nie chciał bym już teraz Yarisa ,tym bardziej 1.0 . Do Aurisa na paczkę wchodzą cztery torby zakupów swobodnie , ale pralki wsadzić się nie da  .Po za tym poleganie na sloganach o niezawodności ,w czasie może być zgubne . To tak jak by w danej butelce oleju ,przez 20 lat miał być identyczny olej . Producenci coś ciągle zmieniają , bo muszą lub chcą . Liczę na niezawodność swego Aurisa ,ale mam jednocześnie świadomość zmian .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Maja 2020, 19:08:46 »
Pireus, przez 90tys.km intensywnej jazdy miejskiej nie wymieniałeś klocków hamulcowych?
Pewnie wymieniali przy przeglądach, bo to elemet który się zużywa, ale to są groszowe sumy. I pewnie przegląd Yarisa w ASO nawet z wymianą klocków był tańszy niż Aurisa bez tej wymiany.  Chociaż mogę sie oczywiście mylić. Ja uważam że do jazdy miejskiej potrzebny jest jak najmniejszy samochód, stąd po Yarisie, kupiłem auto z segmentu jeszcze niższego( A )czyli Aygo, a potem Opel Adam. Ale ja mam inny samochód na dalsze trasy.  A o tym jaki zostawi sobie samochód zdecyduje sam autor tego wątku, bo najlepiej zna swoje potrzeby i wie czy ma to być samochód typowo miejski czy bardziej wszechstronny. Jeżeli ten drugi to oczywiście Auris bez dwóch zdań.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2020, 19:13:09 wysłana przez pireus »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Maja 2020, 20:57:58 »
No to skoro nie wiesz co było w aucie wymieniane to może nie pisz nic na temat kosztów eksploatacji Yarisa bo po prostu ich nie znasz. W moim Aurisie HSD w ciągu 250tys.km klocki były wymienione jeden raz zanim zacząłem tym autem jeździć przy przebiegu 70tys.km, osobiście przejechałem 180tys.km tym autem i klocki są nadal dobre. Dwa razy wymieniony był sworzeń zwrotnicy (2 razy po 100zl) i to wszystko. Do 90tys.km auto serwisowane w ASO a później w niezależnym serwisie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Maja 2020, 22:53:23 »
Przede wszystkim gdy ktoś zamierza sporo jeździć, w tym przypadku 70-80 km dziennie, to małe, kiepsko wyciszone auto w manualu nie umywa się do kompakta w automacie, nawet gdyby jego koszty eksploatacji miały wyjść trochę drożej. Ja standardowo robię w dni robocze 60+ km dziennie i argumentem numer jeden w zakupie hybrydy było eCVT.   Zalet jakoby auto klasy A lub B było wygodniejsze w mieście za bardzo nie widzę, Polska to nie Japonia czy południowe Włochy.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Maja 2020, 02:06:57 »
Temat ten to taka podpucha ,by zejść na manowce , bo wszyscy mogą pisać różne rzeczy  :cool:. Każdy przypadek jest inny ,warunki też , prognozy i inne uwarunkowania . Pisanie o swoim wyborze to tylko nasz wybór , nikt nie jest w stanie postawić się w roli autora . Najlepszą wiedzę ma autor i kropka . A ten wątek tu nie jest pewnie pisany bez powodu , autor skłania się ku Aurisowi jak myślę  <brawo> .   
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2020, 02:10:15 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Maja 2020, 08:22:55 »
No to skoro nie wiesz co było w aucie wymieniane to może nie pisz nic na temat kosztów eksploatacji Yarisa bo po prostu ich nie znasz
Wiem co było wymieniane, a klocki to normalny element ekspolatacyjny, który kosztuje grosze, a nie naprawa czegokolwiek, ale jak rozumiem Ty jesteś lepiej poinformowany jakie były koszty ekspolatacji mojego samochodu.
Zalet jakoby auto klasy A lub B było wygodniejsze w mieście za bardzo nie widzę,
I tutaj się różnimy bo ja widzę, a wielkorotnie mogłem zaparkować tam , gdzie innym samochodem bym nie  dał rady. Jak już pisałem , mam dwa samochody , i Volvo XC 60 nie lubię jeździć po mieście, mimo że jest dobrze wyciszone i ma automat.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Maja 2020, 12:24:01 »
Tema pewnie jak rzeka ale nie chciałem wywołać przepychanek co lepsze a raczej chciałem argumenty o których może nie pomyślałem.
Rzeczywiście skłaniam się bardziej na zostawienie Aurisa (zwłaszcza że żona przyzwyczaja się się do automatu a moje auto jest w bardzo dobrej kondycji z małym przebiegiem)
Mam swoje lata i prędkość rozbiegu do mnie nie przemawia. Wyprzedzanie TAK - Auris wygrywa.
Dalekie trasy to my raczej pendolino lub samolot ale jak teraz ma być tylko krajowy wypoczynek to Auris jest wygodniejsza (mam też do niej belki i box)
Spalanie przy naszych przebiegach - porównywalnie. Trasy pod miastem wiec hybryda słabiej dział.
Przeglądy olejowe robię co 15 tys km lub po roku (olej i filtry wygrywa Yaris a klocki i eksploatacyjne na plus u Auriski)
Porównywalne ładowności bagażnika ale w Auris po rozłożeniu siedzeń wkładam 8 worków kory :)

Na razie korona wirus wstrzymuje decyzje (urzędy, pozwolenia itp na budowę) ale pewnie na jesieni (jak odmrożą) będzie Yariska na sprzedaż.
A miało być zajęcie od wiosny. Niestety na razie zamrożone.
Dziękuje za Wasze opinie i wpisy.   

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Maja 2020, 17:26:45 »
argumentem numer jeden w zakupie hybrydy było eCVT
Witaj w klubie. Jest Nas dwóch, razem z Tobą  <taniec>
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2020, 17:31:12 wysłana przez mbauris »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl