Autor Wątek: Chyba pada mi rozrusznik ... (F)  (Przeczytany 19112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Chyba pada mi rozrusznik ... (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Grudnia 2012, 16:53:59 »
Odpowiem sobie sam, będzie dla potomnych.
Podejdą dieslowe rozruszniki Denso z dziewięcioma zębami z 1CD-FTV (2,2kW), także Denso 2,0kW, Bosch 2,0kW (T22). Nie podejdą te z 1AD/2AD, mają 11 zębów. Rozrusznik Denso 2,2kW 28100-64430 cieszy się dobrą opinią, jest stosunkowo najnowszą dobrą konstrukcją. Był montowany w Avensis Verso, Rav4, Previi, Corolli i Corolli Verso.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Grudnia 2012, 20:28:31 »
Na forum avensisa ludzie wymieniają rozruszniki 2,0 kW na 2,2kW i sobie bardzo chwalą poranny rozruch, bo kręci jak gupi :grin:

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Grudnia 2012, 21:45:55 »
2,2 Denso już leci. Zobaczymy jak będzie po wymianie.

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Grudnia 2012, 22:14:42 »
Rozrusznik wstawiony, 28100-64430 pasuje bez przeróbek (podobnie jak inne Denso montowane przy 2C, 2C-E), nie trzeba przedłużać kabli. Kręci jak dziki, zapalanie czy zimnego czy ciepłego silnika nie trwa dłużej niż 0,5 sek. Nasmarowany Bosch kręcił dobrze, ale ten deklasuje go w przedbiegach.

Offline lawis1

• Początkujący
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Grudnia 2012, 17:45:14 »
Witam. U mnie w poprzednim roku zdarzyło się , że tylko gdy przyszedł mróz rozrusznik nie reagował tz. kontrolki świecą a żadnej reakcji rozrusznika. Po lekki poruszeniu na biegu zapalał nawet przy -25*. Gdy jest ciepło pali bez problemu. W tym roku jest jednak gorzej nie pali już po poruszeniu na biegu, objawy jak wyżej,  co doszło to to że jak został podłączony pod prostownik i na rozruch to zapalał bez problemu i jeszcze jak stał na górce przodem w dół(może to przypadek) oraz po odczekaniu paru minut również zdarzyło się że zapalił.Może ktoś pomoże. Przymierzam się już do wymiany rozrusznika,ale może coś udałoby się zrobić z tym. Może ktoś ewentualnie posiada dobrą używkę do cariny e 1.6 sed. wer. japońska prawdopodobnie 107 KM.Dzięki.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Grudnia 2012, 17:50:31 »
Witam. U mnie w poprzednim roku zdarzyło się , że tylko gdy przyszedł mróz rozrusznik nie reagował tz. kontrolki świecą a żadnej reakcji rozrusznika. Po lekki poruszeniu na biegu zapalał nawet przy -25*. Gdy jest ciepło pali bez problemu. W tym roku jest jednak gorzej nie pali już po poruszeniu na biegu, objawy jak wyżej,  co doszło to to że jak został podłączony pod prostownik i na rozruch to zapalał bez problemu i jeszcze jak stał na górce przodem w dół(może to przypadek) oraz po odczekaniu paru minut również zdarzyło się że zapalił.Może ktoś pomoże. Przymierzam się już do wymiany rozrusznika,ale może coś udałoby się zrobić z tym. Może ktoś ewentualnie posiada dobrą używkę do cariny e 1.6 sed. wer. japońska prawdopodobnie 107 KM.Dzięki.

Na początek warto wymontować, rozebrać co można i wyczyścić z badziewia które przez lata się tam nazbierało. Przy okazji wiadomo będzie w jakim stanie są szczotki i tulejki.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Grudnia 2012, 18:18:13 »
Zmagałem się z takim problemem jeszcze niedawno.Wyjelem rozrusznik na stół co się dało wyczyściłem,nasmarowałem,przetarłem styki.Od tamtej pory nie mam kłopotów z paleniem.Na początek rozbierz stary może obejdzie się bez zbędnych wydatków.
Carina 3s-fe!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl