Autor Wątek: pierwszy raz PB 98 w 5 letnim yarku  (Przeczytany 6852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

flymar

• Gość
pierwszy raz PB 98 w 5 letnim yarku
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Czerwca 2005, 09:55:48 »
Poprawia samopoczucie. I to jak:) Zgodnie z instrukcją "...minimum 95 oktanów..."

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Czerwca 2005, 12:24:03 »
Cytat: uniorek
na TVN Turbo Szkoła Auto i mowili tam o nowoczesnym silniku 1.6 FSI w nowej oktawi.
Pokazywali wyniki pomiarow na hamowni dla paliwa 95 i 98
Wyszło ze na 98 silnik ma wieksza moc i mniej paliwa zuzywa niz na 95

Zapomniałeś dodać, że dla silnika 1.6 FSI Skody podstawowym paliwem jest własnie Pb98 a paliwo o mniejszej liczbie oktanowej może być tam lane tylko sporadycznie, jako zamiennik przy braku Pb98.

Ogólnie test bez sensu. To tak, jakby testować Yarisa z zupką Pb95 i dla porównania np. z etyliną 86 (pamięta jeszcze ktoś taką...?). :?
"I love the smell of flames early in the morning..."

zdanek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Czerwca 2005, 22:13:45 »
Witam!
Z tymi ekstra paliwami to jedna lipa! Jeżdziłem jakiś czas na 98 a potem zacząłem lać 95 i nie stwierdziłem żadnej różnicy poz cieńszym portfelem! W polskich warunkach nie ma żadnej gwarancji, że te paliwa nie są oszukane np. o zaniżonej wartości oktanowej a zawyzonej cenie!

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Czerwca 2005, 00:16:12 »
Cytat: zdanek
Witam!
Z tymi ekstra paliwami to jedna lipa! Jeżdziłem jakiś czas na 98 a potem zacząłem lać 95 i nie stwierdziłem żadnej różnicy poz cieńszym portfelem! W polskich warunkach nie ma żadnej gwarancji, że te paliwa nie są oszukane np. o zaniżonej wartości oktanowej a zawyzonej cenie!

ale to nie o to chodzi, ze paliwa sa oszukane, tylko o to, ze one nie dzialaja tak jakby wszyscy tego bardzo chcieli, przynajmniej nie na wszystkie silniki.

bigman

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Czerwca 2005, 05:32:31 »
Cytat: uniorek
A goladałem na TVN Turbo Szkoła Auto i mowili tam o nowoczesnym silniku 1.6  FSI w nowej oktawi.
Pokazywali wyniki pomiarow na hamowni dla paliwa 95 i 98
Wyszło ze na 98 silnik ma wieksza moc i mniej paliwa zuzywa niz na 95.
Ogonie kostowo niby jest to samo bo spali sie wiecej paliwa 95 ale lepiej dla silnika jest wlewac 98.
bo silniki FSI są skonstruowane do eksploatacji na paliwie 98 - o spadku osiągów na 95 piszą nawet na stronie:
http://skoda.pl/technologie/fsi.htm

tvn turbo - bardzo mocno przesadza z programiami sponsorowanymi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl