Autor Wątek: Problem cichych głośników  (Przeczytany 9313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Problem cichych głośników
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Grudnia 2020, 19:09:00 »
Tylne i poprzednie to takie same głośniki.
Winne jest samo radio.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Grudnia 2020, 21:48:03 »
Tylne głośniki celowo są wyciszone aby nie psuć efektu stereo i sceny wysuniętej do przodu jak w innych niektórych autach.
przecież masz regulację i możesz je całkiem wyłączyć.  Są cichsze bo to szerokopasmówki, które muszą mieć niską efektywność aby mieć płaską charakterystykę.  Aby tył grał przyzwoicie trzeba je wymienić na współosiowe.

pisząc "wyciszone" miałem na myśli że grają ciszej niż przód, a nie że całkowicie są martwe. Jak pisał Mechu to są takie same głośniki jak na przodzie.
Poza tym:
Głośniki szerokopasmowe nie są z założenia "cichsze", pasmo nie ma tu nic do rzeczy, ucho ludzkie ma charakterystykę typu A przez co podbija środkowe częstotliwości więc właśnie głośniki szerokopasmowe przez to mają ułatwione zadanie,  jest wiele głośników szerokopasmowych o wyższej skuteczności niż głośniki basowe i wcale nie grają ciszej mimo szerszego pasma -3dB. Polecam zobaczyć parametry choćby głośników estradowych lub stosowanych w małych piecykach gitarowych.

Po drugie:
czy jak słuchasz muzyki w domu np z małych kolumn wieży,  to stawiasz je na wysokości swoich łydek czy raczej ramion/głowy i uszu ? odpowiedź na to pytanie powie Ci czemu nie warto stosować z tyłu na dole głośników współosiowych i gwizdków na niskiej wysokości - można pożegnać się ze sceną stereo i zamiast poprawić to popsuć audio w aucie. Wręcz należy odciąć filtrem dolnoprzepustowym głośnik dolny i wstawić głośnik średnio/średniowysokotonowy na wysokości szyb lub idealnie na wysokości uszu, jak np zrobił Lexus. Wtedy można tył nieco bardziej "podgłośnić".
Tu w Auris nie ma to sensu i radio jest ustawione tak, że tył i tak gra o wiele ciszej niż przód właśnie po to aby było wrażenie że muzyka dochodzi z przodu a nie środku/tyłu auta. Gwizdki są tylko z przodu, a to one decydują o scenie i przestrzeni. Stosowane jest to w wiele autach np w Saabach. To sprytny zabieg zrobiony zerowym kosztem aby poprawić wrażenia, dodatkowo zawsze jest kierowca z przodu, a nie zawsze jedzie ktoś z tyłu auta wiec po co głośniki z tyłu mają ryczeć....

Offline rafylk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudnia 2020, 23:09:19 »
Troszkę za mało informacji o tych głośnikach jest - ja bym się spodziewał mniejszej dynamiki przy cichszym słuchaniu - te głośniki są twardawe.
Niestety fabryczne radio ma bardzo kiepskie audio i tego pożądnie nie napędzi.

Mechu, a z bardziej miękkich masz coś do polecenia?

Pozdrowienia,
rafylk

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Grudnia 2020, 23:13:27 »
pisząc "wyciszone" miałem na myśli że grają ciszej niż przód, a nie że całkowicie są martwe. Jak pisał Mechu to są takie same głośniki jak na przodzie.
Jeśli tak jest to tym gorzej to świadczy o Toyocie, która poszła na zupełną łatwiznę i pożałowała drugiej pary wysokotonowych za marne grosze.  To też wyjaśnia dlaczego są "ściszone" względem przodu, gdyby grały tak samo głośno jak przednie to w ustawieniu 50/50 przód/tył miałbyś mocno zaburzoną równowagę tonalną.  Ja akurat je wyłączam przesuwając balans całkowicie na przód ale wiele osób lubi taki "quasi-przestrzenne" brzmienie.

Głośniki szerokopasmowe nie są z założenia "cichsze", pasmo nie ma tu nic do rzeczy, ucho ludzkie ma charakterystykę typu A przez co podbija środkowe częstotliwości więc właśnie głośniki szerokopasmowe przez to mają ułatwione zadanie,  jest wiele głośników szerokopasmowych o wyższej skuteczności niż głośniki basowe i wcale nie grają ciszej mimo szerszego pasma -3dB. Polecam zobaczyć parametry choćby głośników estradowych lub stosowanych w małych piecykach gitarowych.
Estradówki to jest w ogóle inna bajka, tam się liczy moc, generują potężne zniekształcenia, na poziomie całkiem nieakceptowalnym w hifi audio.
Charakterystyka ludzkiego ucha nie ma tu nic do rzeczy, cały tor ma mieć liniową charakterystykę, inaczej masz podbarwienia i brak równowagi tonalnej.  Oczywiście są różne gusta, w domowym hifi jest cała masa fanów szerokopasmowców o dużej efektywności napędzanych lampami single ended, ale to się moim zdaniem nadaje wyłącznie do akustycznej kameralistyki, jakiekolwiek bardziej "mięsiste" nagrania wypadają na czymś takim karykaturalnie.

czy jak słuchasz muzyki w domu np z małych kolumn wieży,  to stawiasz je na wysokości swoich łydek czy raczej ramion/głowy i uszu ? odpowiedź na to pytanie powie Ci czemu nie warto stosować z tyłu na dole głośników współosiowych i gwizdków na niskiej wysokości - można pożegnać się ze sceną stereo i zamiast poprawić to popsuć audio w aucie. Wręcz należy odciąć filtrem dolnoprzepustowym głośnik dolny i wstawić głośnik średnio/średniowysokotonowy na wysokości szyb lub idealnie na wysokości uszu, jak np zrobił Lexus. Wtedy można tył nieco bardziej "podgłośnić".
W domu masz o rząd wielkości albo i dwa większą przestrzeń akustyczną i jest to zupełnie inna bajka.  Jeżeli masz poprawnie wszystko rozstawione, czyli kolumny i miejsce odsłuchu odsunięte od ścian, to Twoje ucho precyzyjnie oddziela dźwięk dochodzący bezpośrednio od odbić.  W aucie to bardziej przypomina słuchawki, a w ciągu pierwszych 10 milisekund oprócz fali bezpośredniej do ucha dochodzi mnóstwo odbić.  Miałem w dwóch autach markowe głośniki współosiowe w boczkach drzwi i grało to o wiele lepiej niż fabryczne audio w Aurisie pomimo braku gwizdków w słupkach.  Oczywiście, dobre gwizdki w słupkach plus dobre głośniki w pozostałych punktach dają najlepszy efekt, jak ma je co napędzić o czym słusznie wspomniał mechu.  Niestety koncerny się wycwaniły i odkąd standardem są zintegrowane systemy multimedialne, wrzucają swoje audio w standardzie bez alternatywy, za pieniądze zupełnie nieadekwatne do wartości zastosowanych komponentów.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2020, 23:45:14 wysłana przez Zbig »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Grudnia 2020, 09:08:08 »
Wręcz należy odciąć filtrem dolnoprzepustowym głośnik dolny i wstawić głośnik średnio/średniowysokotonowy na wysokości szyb lub idealnie na wysokości uszu, jak np zrobił Lexus. Wtedy można tył nieco bardziej "podgłośnić".
Nie wiem czy piszesz o tylnych głośnikach - bo jesli tak to przykładem spieszonej sceny są skody octavie gdzie tylny syczek jest dokładnie za uchem kierowcy i pięknie całą scene rozwala.

Mechu, a z bardziej miękkich masz coś do polecenia?

Fabryczne  :)
Zmień jednostkę i zobaczysz różnicę o 100-200%

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Grudnia 2020, 11:06:27 »
Nie wiem czy piszesz o tylnych głośnikach - bo jesli tak to przykładem spieszonej sceny są skody octavie gdzie tylny syczek jest dokładnie za uchem kierowcy i pięknie całą scene rozwala.
Jak wszystkie systemy wielokanałowe 4.0. 5.1 7.1 i co tam jeszcze wymyślono...  Pamiętam jak kiedyś byłem na prezentacji jakiegoś kosmicznie drogiego zestawu KD i zwróciłem uwagę sprzedawcy, że sytuacja gdy widzę sekcję smyczkową z przodu a słyszę ja za plecami to niekoniecznie jest to za co byłbym skłonny zapłacić... jakiekolwiek pieniądze :-)

Ww. efektu w Octavii nie zauważyłem ale może dlatego że od razu ustawiłem balans maksymalnie na przód i nigdy tego nie zmieniałem :-)  Tylny tweeter powinien być tak ustawiony aby pokrywał tylną kanapę, co nie jest specjalnym wyzwaniem dla konstruktora zważywszy, że wysokotonowce są silnie kierunkowe.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Grudnia 2020, 11:10:28 »
Fabryczne 
Tak w ogóle wiadomo od kogo Toyota bierze te przetworniki? Są na nich jakieś oznaczenia identyfikujące producenta?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Grudnia 2020, 11:56:15 »
nie wiem - troche tego wyrzuciłem ale nie patrzyłem na napisy.

Offline rafylk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Grudnia 2020, 12:58:05 »
Fabryczne 
Zmień jednostkę i zobaczysz różnicę o 100-200%

Hah  :-)

Tylko wiesz, jak już zmienię jednostkę to szkoda będzie marnować taki potencjał i nie instalować lepszych głośników. Jak się nie obrócę, tak ogon z tyłu :grin:

Pozdrowienia!
rafylk

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Grudnia 2020, 15:06:56 »
Najpierw posłuchaj co potrafią fabryczne głośniki - będziesz zaskoczony.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl