Autor Wątek: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie  (Przeczytany 46275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 2019 - trzeszczenie, grzechotanie
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Sierpnia 2020, 21:51:42 »
A kto mówi o przeciąganiu drutem? Zdejmujesz plastiki, które są na wcisk i układasz przewód, ewentualnie podpinasz podpinasz trytkami pod oryginalnie pociągnięte przewody.
Bez żadnego druciarstwa... Przynajmniej u mnie.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Sierpnia 2020, 22:17:38 »
To liczę na to, że wszystko gładko zejdzie i potem montaż nie skończy się na poszukiwaniu spinek/mocowań do podsufitki, bo oryginalne pękły ;).

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Września 2020, 22:34:12 »
Panowie,

Ma ktos pomysl co mi tak grzechocze?
Szlag mnie juz trafia od tego dzwieku. ASO wydawalo sie przez kilka dni, ze rozwiazalo problem ale znowu powrocil.

Mam ochote oddac na zlom ten samochod.

Dzwiek odnosze wrazenie, ze slychac w slupku B lub troche dalej w kierunku bagaznika w gornej czesci.

https://linksharing.samsungcloud.com/lyq8TFKMwnA6 

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Września 2020, 14:19:39 »
Panowie,

Ma ktos pomysl co mi tak grzechocze?
Szlag mnie juz trafia od tego dzwieku. ASO wydawalo sie przez kilka dni, ze rozwiazalo problem ale znowu powrocil.

Mam ochote oddac na zlom ten samochod.

Dzwiek odnosze wrazenie, ze slychac w slupku B lub troche dalej w kierunku bagaznika w gornej czesci.

https://linksharing.samsungcloud.com/lyq8TFKMwnA6 

Czy to słychać tylko przy większych prędkościach jak na nagraniu czy też przy wolniejszej jeździe na nierównościach ?
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Września 2020, 14:37:06 »
Mam wrażenie, że od 0 do około 100-110.
Później albo trochę cichnie, albo szum wiatru zagłusza.

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Września 2020, 20:23:56 »
A jechales z pasazerem zeby Ci to namierzyl w trakcie jazdy? Jedno jest pewne - samo sluchanie tego jest irytujace, a co dopiero jazda przy czyma takim

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Września 2020, 21:30:09 »
Jeździłem jako pasażer. Nie jestem w stanie określić dokładnie skąd ten dźwięk się wydobywa.
Jak jadę jako kierowca to słyszę go po lewej stronie jakby w słupku B przy pasach.
Jak jadę jako pasażer na tylnym siedzeniu za kierowcą to słyszę go z przodu. Dziwnie te dźwięki się niosą.

W ASO byłem x razy. Za każdym razem traktowany jestem jakbym przyjechał po raz pierwszy z jakąś nową usterką, czyli doradca->jazda próbna-> dźwięk się pojawił to na serwis i podejmowanie prób (nieskutecznych)-> a jak dźwięku akurat nie było to odpowiedź że nic nie mogą zrobić bo nie słychać.

Trochę szlag mnie trafia. Dzisiaj też byłem w ASO. Akurat deszcz padał, więc poza szumem i deszczem nie było nic słychać. A nagranie wrzucone na forum jest dnia wczorajszego z godzin wieczornych. Dźwięk nie oddaje rzeczywistości, bo w rzeczywistości jest to bardziej irytujące.

Powoli zaczyna mi żyłka pękać i nie wiem czy obsmarować ASO z reklamacją, czy odpuścić i prywatnie to załatwiać na swój koszt z firmą co wycisza wnętrza.

Offline jsz77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Września 2020, 23:23:45 »
mam tez dziwny jeden dzwiek, czasem lecz nie zawsze, ok 30 sekund po ruszeniu kiedy auto sie troszke rozpedza slychac nagle stuk, jakby wpadl kamien po podwozie, myslalem ze to kamien ale to sie powtarza, moze cos sie zamyka w ten sposob, jakies drzwi ? tak glowkuje co to moze byc
od czasu do czasu mam dokładnie to samo - jakby uderzenia kamieni o nadkola: nawet się zacząłem zastanawiać ile tych kamyków zebrało się w bieżniku. Zdarzają się też jakieś stuki dochodzące od spodu, bardziej od tyłu ? jakby nagle zapieczona śruba puściła; nie jest to bardzo głośny dźwięk ale wyraźnie słyszalny.

Poczytaj w instrukcji - w Auris Hybryda było napisane że te stuki to wychodzą gdzieś i z jakiegoś powodu z baterii i nie należy się tym przejmować.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Września 2020, 09:55:55 »
I mnie dopadło. Tacka od ładowarki indukcyjnej skrzeczy. Robiliście sami czy zlecaliście salonowi?

Mam niby jakiś poradnik jak wyjąć tackę, ale za nim się za to wezmę, zapytam tutaj.

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Września 2020, 15:53:44 »
I mnie dopadło. Tacka od ładowarki indukcyjnej skrzeczy. Robiliście sami czy zlecaliście salonowi?

Mam niby jakiś poradnik jak wyjąć tackę, ale za nim się za to wezmę, zapytam tutaj.

Najlepiej zrobić samemu, wyjęcie tacki- ładowarki to max 5 minut roboty , zwróć także uwagę na zamknięcie od gniazda USB, ono też trzeszczy, a serwisowi lepiej nie zlecać bo jeszcze coś porysują albo połamią.  :-)
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2020, 15:55:45 wysłana przez Michał LRF »
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Września 2020, 19:56:57 »

Ja zlecam w ASO. Nie znam się zupełnie na takich naprawach.
Jak coś porysują to będą musieli wymienić. Robię zawsze zdjęcie przed wizytą i zwracam uwagę, aby uważali.

Offline Wojtek67

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Września 2020, 09:51:08 »
No dobra - to ja dołożę coś od siebie. Moja Rav-ka piszczy w czasie naciskania pedału hamulca. Nie jest to nic mechanicznego - wciskam pedał, słychać kliknięcie i odzywa się bardzo wysoki, niezbyt głośny pisk. Irytuje jak diabli. Byłem z tym w serwisie - panowie oczywiście nic nie słyszą, tyle tylko, że drażni wszystkich w okolicy. Ostatnio wygłuszałem drzwi i pierwsze co mi powiedział serwisant gdy przyjechałem odebrać auto dotyczyło tego pisku. Mieli wcześniej taki sam model i w aucie panowała cisza. Spotkaliście się z czymś takim?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Września 2020, 10:15:19 »
Pisk z falownika? Pewnie jakieś 8-12 kHz? Sam słyszę kiedy falownik się włącza, ale nie jest to aż tak irytujące, szczególnie, że słyszę różne falowniki często, więc dla mnie to standard, by słyszeć pisk (tramwaje, trolejbusy i skm mają niższą częstotliwość 4-6 kHz lub okolica).

Może jesteś bardziej wyczulony na to. W jednym znanym mi aucie jakaś przegroda pomiędzy silnikiem (ale to był auris hybryda) była nieszczelna i hałas falownika był bardzo donośny, w ASO kombinowali, ale słabo im to szło.

Offline Wojtek67

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 09 Września 2020, 10:43:26 »
Możesz mieć rację. Będę jeszcze wyciszał przód - mam nadzieję, że to pomoże. Dam znać.

Offline puszkinn80

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Września 2020, 19:59:47 »
cześć
widzę że coś piszecie o piszczeniu
własnie zauważyłem, że u mnie też zaczęło coś piszczeć ale nie cały czas
dziwne własnie, raz jest raz nie ma, nie tylko przy hamowaniu nawet jak puszcze nogę z gazu i się toczę to też piszczy
przejechałem raptem 1000km od zakupu i taki numer:(:(:(
ktoś coś??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl